Μετά την ανακοίνωση για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και βρετανικής κυβέρνησης για το brexit, το επίκεντρο των εξελίξεων μετατίθεται στο Λονδίνο και στην προσπάθεια επικύρωσης από το βρετανικό Κοινοβούλιο της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό ακριβώς το σημείο ήταν που οδήγησε στην πτώση την προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση υπό την Τερέζα Μέι, καθώς αυτή απέτυχε τρεις φορές να κερδίσει την επικύρωση της δικής της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο της χώρας της.

Την ώρα που συζητούνταν οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας στις Βρυξέλλες, μια άλλη αλυσίδα συνομιλιών και διαπραγματεύσεων εξελισσόταν στο Λονδίνο, καθώς η προσπάθεια, πλέον, είναι να πειστούν συγκεκριμένοι βουλευτές για την ανάγκη στήριξης με την ψήφο τους, της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί.

Αυτό, όμως, μπορεί όντως να συμβεί; Την απάντηση δίνουν οι αριθμοί:

Στόχος: 320 ψήφοι

Αφού εξαιρεθούν οι βουλευτές χωρίς δικαίωμα ψήφου, ο Τζόνσον χρειάζεται 320 βουλευτές από την πλευρά του για να επικυρωθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων η συμφωνία του με τις Βρυξέλλες.

Βάση: 259 ψήφοι

Την τελευταία φορά που η Τερέζα Μέι προσπάθησε να πετύχει την επικύρωση της συμφωνίας που αυτή είχε συνάψει το Μάρτιο, είχε την υποστήριξη 279 βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος. Είναι πιθανό αυτοί να υποστηρίξουν και της συμφωνία του Τζόνσον, αλλά υπάρχουν κάποια προβλήματα.

Ο σημερινός πρωθυπουργός απέπεμψε μια ομάδα βουλευτών από το κόμμα τον Σεπτέμβριο, αφού εκείνοι υποστήριξαν τη νομοθεσία που εμποδίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Μαζί τους ενώθηκε ο Άμπερ Ρουντ, ο οποίος παραιτήθηκε σε ένδειξη συμπαράστασης. Επίσης, έξω από το κόμμα είναι ο Νικ Μπόουλς, ο οποίος εγκατέλειψε τους Συντηρητικούς νωρίτερα φέτος, δηλώνοντας την απογοήτευσή του από το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει το Brexit.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν ερωτηματικά για τη στάση 19 πρώην Συντηρητικών βουλευτών, οι οποίοι προηγουμένως είχαν υποστηρίξει τη συμφωνία της Μέι. Πέραν αυτών, στα “πλην”, προσμετράται και ο συντηρητικός Κρις Ντέηβις, που έχασε την έδρα του από έναν φιλελεύθερο δημοκράτη σε επαναληπτικές εκλογές.

Όλο αυτό το σκηνικό “κονταίνει” τον Τζόνσον κατά 61 ψήφους. Πού μπορεί να φτάσει η προσπάθεια επικύρωσης;

Η “Ομάδα Γκοκ”: 19 ψήφοι

Οι Συντηρητικοί βουλευτές που απομακρύνθηκαν, γνωστοί ως “Φρουρά Γκοκ”, οι οποίοι παίρνουν το όνομά τους από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ, είναι παραδοσιακά νομιμόφρονες – κάποιοι δεν είχαν ποτέ καταψηφίσει το κόμμα τους πριν από τον Σεπτέμβριο. Πολλοί από αυτούς αναζητούν έναν τρόπο να επιστρέψουν πίσω. Δεδομένου ότι η αντίρρησή τους έναντι της στρατηγικής του Τζόνσον εστιαζόταν στο ενδεχόμενο διαζύγιου χωρίς συμφωνία, μπορεί τώρα να είναι ευτυχείς να επανέλθουν στην κομματική γραμμή, με δεδομένη τη συμφωνία.

Αλλά δεν είναι βέβαιο. Ο Γκοκ αμφισβήτησε αν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις του Τζόνσον, ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ προειδοποίησε για τους οικονομικούς κινδύνους της έλλειψης στενής σχέσης με την ΕΕ. Πολλοί από αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της Αντουανέτ Σάντμπακ, έχουν ζητήσει να διεξαγάγει νέο δημοψήφισμα.

Ο Τζόνσον θα τα πήγαινε πολύ καλά αν είχε όλους αυτούς μαζί του.

Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα: 10 ψήφοι

Ο Τζόνσον έχει προσπαθήσει σκληρά για να διατηρήσει στο πλευρό του το κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι σύμμαχοί του, όμως, έχουν βαθιές επιφυλάξεις για ό,τι δημιουργεί οποιοδήποτε είδος συνόρων μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας και την Πέμπτη το πρωί δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη συμφωνία στην τρέχουσα μορφή της. Αλλά φοβούνται επίσης ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ή μια πιθανή άνοδο του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν στην πρωθυπουργία. Έτσι, η υποστήριξη της συμφωνίας του Τζόνσον, ίσως εκτιμηθεί ότι είναι η λιγότερο κακή επιλογή.

Ωστόσο, λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, το DUP την απέρριψε. Η ισοτιμία της στερλίνας με το δολάριο κατέγραψε βουτιά σε μια μέρα που χαρακτηρίζεται από βίαιες μεταβολές, ανάλογα με κάθε ανακοίνωση ή εξέλιξη που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Οι «Σπαρτιάτες»: 28 ψήφοι

Οι αυτοαποκαλούμενοι “Σπαρτιάτες” είναι συντηρητικοί βουλευτές που αρνήθηκαν να ψηφίσουν τη συμφωνία της Τερέζας Μέι. Επέλεξαν το όνομά τους για να θυμίσουν τους τρομερούς αρχαίους Έλληνες πολεμιστές που υπέταξαν μια αριθμητικά ανώτερη περσική δύναμη στη μάχη των Θερμοπυλών.

Όταν ο Τζόνσον έγινε πρωθυπουργός, οι Σπαρτιάτες ήταν ανυποχώρητοι κι αντιτάχθηκαν σε ο,τιδήποτε άλλο, πέραν μιας μίνιμουμ συμφωνίας για το Brexit. Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αρχίσει να διαπιστώνουν τις αρετές του συμβιβασμού. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της νομοθεσίας που αποσκοπεί στην αποφυγή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου στις 31 Οκτωβρίου, εκτός εάν ο Τζόνσον έχει καταλήξει σε συμφωνία. Οι Σπαρτιάτες φοβούνταν ότι θα χάσουν τελείως το Brexit.