Τα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου διαπραγματεύονται ως επί το πλείστον με οριζόντια δυναμική μετά από την ανακοίνωση των εκλογών της 4ης Ιουλίου, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους συμμετέχοντες στην αγορά να γίνουν πιο θετικοί, με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα να προηγείται κατά πολύ στις δημοσκοπήσεις.

Με τις εισηγμένες στο Λονδίνο μετοχές να κυμαίνονται κοντά σε υψηλά ρεκόρ και τη λίρα να παραμένει σταθερή έναντι του δολαρίου, οι στρατηγικοί αναλυτές και οι διαχειριστές κεφαλαίων αναμένουν ότι μια νέα κυβέρνηση θα φέρει σταθερότητα και θα άρει ένα πολιτικό βάρος που επιβαρύνει τις αγορές εδώ και χρόνια.

«Οι αγορές είναι αρκετά χαλαρές όσον αφορά τις εκλογές, επειδή το αποτέλεσμα φαίνεται σχεδόν βέβαιο, δηλαδή μια νίκη των Εργατικών», δήλωσε ο Τζέιμς Άθεϊ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Marlborough Investment Management Ltd.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι πολιτικές των κυβερνώντων Συντηρητικών και των Εργατικών είναι απίθανο να έχουν ριζικά διαφορετικές οικονομικές ή δημοσιονομικές επιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που «θα σημαίνει απουσία διαταραχών στην αγορά», δήλωσε ο ίδιος.

Η στερλίνα διατηρεί την καλύτερη θέση μεταξύ των νομισμάτων του γκρουπ των G10 έναντι του δολαρίου φέτος, λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα καθυστερήσει σε σχέση με άλλες χώρες όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Η ανακοίνωση των εκλογών την περασμένη εβδομάδα κλόνισε ελάχιστα αυτό το αφήγημα.

«Φέτος έχει κυριαρχήσει το αφήγημα του carry των επενδύσεων», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων της UBS, Ιβάν Μπερτού, αναφερόμενος στο επιπλέον εισόδημα που μπορούν να κερδίσουν οι επενδυτές από τα νομίσματα με υψηλότερες αποδόσεις. «Οι εκλογές δεν πρόκειται να αποτελέσουν κεντρικό γεγονός», συμπλήρωσε.

Ένα σημάδι του σημερινού επιπέδου άνεσης της αγοράς αποτυπώνεται στους δείκτες μεταβλητότητας, οι οποίοι υποδεικνύουν ότι οι προσδοκίες για διακυμάνσεις της λίρας έναντι του ευρώ τους επόμενους δύο μήνες κυμαίνονται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών.

Σε μια σημαντική αλλαγή του κλίματος, οι βρετανικές μετοχές σημείωσαν επίσης ράλι ενόψει της ανακοίνωσης των εκλογών, αφού οι αυξημένες τιμές των εμπορευμάτων, τα αυξημένα μερίσματα και οι φθηνές αποτιμήσεις ώθησαν τους συναλλασσόμενους να επιστρέψουν στην αγορά. Σημειωτέον πως οι εγχώριες μετοχές αποφεύγονταν ως επί το πλείστον από τους παγκόσμιους επενδυτές μετά την ψηφοφορία για το Brexit το 2016.

Αν και οι μετοχές έχουν ως επί το πλείστον παραμείνει σταθερές μετά την ανακοίνωση της εκλογής του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, το γενικό θετικό κλίμα είναι σχετικά απίθανο να εκτροχιαστεί μόλις κριθεί η επόμενη ψηφοφορία, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Barclays Plc, Εμμανουέλ Κάου.

«Η πιθανή προοπτική μιας κάπως πιο σταθερής κυβέρνησης μπορεί να αποδειχθεί κάτι μεσοπρόθεσμα θετικό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παρ’ όλα αυτά, οι βρετανικές μετοχές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κοντά σε χαμηλό ρεκόρ έναντι των παρεμφερών μετοχών στις ανεπτυγμένες αγορές, ακόμη και με διπλάσια μερισματική απόδοση, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Οι εταιρείες του FTSE 100 αναμένεται να επαναγοράσουν μετοχές αξίας 37 δισεκατομμυρίων λιρών (47 δισεκατομμυρίων δολαρίων) φέτος, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές του Bloomberg Intelligence, οι οποίοι προειδοποίησαν ωστόσο ότι οι αποδόσεις θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες εάν οι Εργατικοί αποφασίσουν να αυξήσουν κάποιους φόρους.

Το πιθανό μέγεθος των κερδών των μετόχων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι στρατηγικοί αναλυτές της HSBC αναβάθμισαν τη χώρα σε overweight την περασμένη εβδομάδα.

«Η συνδυασμένη απόδοση του μερίσματος και της επαναγοράς ξεπερνά σημαντικά εκείνη άλλων αγορών», δήλωσε το στέλεχος της Barclays, Έντουαρντ Στάνφορντ.

Οι στρατηγικοί αναλυτές σημειώνουν ότι ο FTSE 250, o οποίος αποτελείται κυρίως από μετοχές με εγχώριο προσανατολισμό, είναι πιθανό να υπεραποδώσει έναντι του «εξαγωγικού» FTSE 100, λόγω της ενίσχυσης της λίρας. 

Ένα ισχυρό νόμισμα τυπικά θα επιβάρυνε τις πωλήσεις των εταιρειών που κερδίζουν στις ξένες αγορές, όπως η BP Plc και η Shell Plc, ενώ θα μείωνε το κόστος εισροών των εταιρειών που αντλούν το περισσότερο εισόδημά τους σε τοπικό επίπεδο.

Η μεταβλητότητα των βρετανικών ομολόγων επαναπροσαρμόζεται σε σχέση με τις κύριες ομοειδείς αγορές ενόψει των εκλογών, μετά τη συνεχή υπερκάλυψη των διακυμάνσεων στις αγορές επιτοκίων των ΗΠΑ και της Ευρώπης, δεδομένης της κρίσης του μίνι προϋπολογισμού της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας στα τέλη του 2022.

Η κίνηση αντανακλά την προσδοκία ότι η αλλαγή κυβέρνησης θα αναζωογονήσει τη σταθερότητα, με την κληρονομιά του Συντηρητικού κόμματος να στέκεται μέχρι τώρα εμπόδιο στην πιθανότητα ριζικών αλλαγών.

«Εάν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές, μια κίνηση προς την πολιτική σταθερότητα θα είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη από την αγορά», δήλωσε ο διαχειριστής επενδύσεων της Aegon Asset Management, Τζέιμς Λιντς.

Διαβάστε ακόμη 

Ποσειδώνια 2024: Ανοίγει σήμερα 3/6 τις πύλες της η Διεθνής Ναυτιλιακή Έκθεση (pic)

Το πόθεν έσχες… ετοιμάστηκε στη Λαγουδέρα, ο Ιβάν ρυθμίζει (από το Ροστόφ), τα σκουπίδια είναι χρυσός (και ο Μυτιλ το ξέρει), πώς θάφτηκε ένα τσεκούρι του πολέμου… 

Ρεύμα: Πονοκέφαλος τιμολογίων ξανά στο ρεύμα – Γιατί επιστρέφει η αβεβαιότητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ