Νέα μεταφορά χρημάτων προς την τουρκική θυγατρική πραγματοποίησε η ρωσική Rosatom Corp, η οποία έχει αναλάβει να χτίσει το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας στις ακτές της Μεσογείου, προϋπολογισμού 20 δισ. δολαρίων. 

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα, η ρωσική κρατική εταιρεία έστειλε έμβασμα 5 δισ. δολαρίων στην Akkuyu Nuclear JSC, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες της Άγκυρας περί καθυστερήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων.  

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας έχουν δρομολογηθεί ακόμη δύο μεταφορές χρημάτων. Ας σημειωθεί ότι οι πληρωμές γίνονται σε δολάριο.  

Η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των υψηλών εισαγόμενων τιμών. Εκτιμάται ότι μόλις λειτουργήσουν και οι τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες, το εργοστάσιο θα καλύπτει έως και το 10% της συνολικής εγχώριας ζήτησης. 

Το project χρηματοδοτείται από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, τη Sberbank, αλλά και την επίσης ρωσική τράπεζα Sovcombank. Αμφότερες βρίσκονται στη λίστα κυρώσεων τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ε.Ε. Η μέχρι στιγμής ρευστότητα, σύμφωνα με την Άγκυρα, καλύπτει όλες τις αναγκαίες εργασίες για τα επόμενα δύο χρόνια. 

Η κατασκευή των πυρηνικών αντιδραστήρων ξεκίνησε το 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως το 2026. Η Rosatom, η οποία ελέγχει το 100% της εταιρείας διαχείρισης του εργοστασίου, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής πώλησης του 49% των μετοχών. 

Μόσχα και Άγκυρα διατηρούν στενούς οικονομικούς δεσμούς εδώ και χρόνια, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι έχει επανειλημμένως καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ανώνυμες πηγές δήλωσαν ότι η μεταφορά των χρημάτων αποτέλεσε ένα «ευχαριστώ» της Ρωσίας προς την Τουρκία για το ρόλο που διαδραμάτισε η δεύτερη στην επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.  

Διαβάστε επίσης:

Ο άσχετος της ψηφιακής παρέας, ο λύκος Σωκράτης, το σφυρί του Λούβαρη και δυο νέα deals

O θρυλικός επενδυτής στη Silicon Valley που τα έβαλε με τη Wall Street και κέρδισε

Αγγελική Φράγκου: Κυρίαρχη στη Ναυτιλία – Δημιούργησε εταιρεία-κολοσσό με 188 πλοία