Οι εκλογές πλησιάζουν, αργότερα μέσα στο έτος, σε τρία ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια στην πρώην ανατολική Γερμανία – δηλαδή στην πλειοψηφία των κρατιδίων της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Και στις τρεις, η συνολική δημοτικότητα της άκρας Αριστεράς και της άκρας Δεξιάς είναι μεγαλύτερη από αυτή του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού. Στο Βραδεμβούργο, το κράτος που περιβάλλει το Βερολίνο, η ακροδεξιά Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία (AfD) είναι το πιο δημοφιλές κόμμα.

Ένας λόγος για αυτή την κατάσταση, δήλωσε ο Felix Roesel από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) σε μια έκθεση την Τετάρτη, είναι ότι τα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας δεν μπόρεσαν κατά την μετακομμουνιστική περίοδο να αντιστρέψουν την τάση αποδυνάμωσής τους που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950. Σύμφωνα με τον Roesel, ο αριθμός των ανθρώπων στην ανατολική πλευρά της χώρας (συμπεριλαμβανομένου του πρώην Ανατολικού Βερολίνου, που κανονικά δεν υπολογίζεται στις επίσημες στατιστικές ως τμήμα της Ανατολής) έχει βυθιστεί στο επίπεδο του 1905 και σε ορισμένες αγροτικές περιοχές σε σχέση με τα μέσα της δεκαετίας του 1800. Ο Roesel έγραψε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια αιτία για την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Ανατολικογερμανών, που συζητιέται σπάνια:

Η μείωση του πληθυσμού που συνεχίζεται από το 1949 μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στους κατοίκους της ανατολικής Γερμανίας από ό,τι είχε θεωρηθεί νωρίτερα. Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από τις πρόσφατες διαψεύσεις σχετικά με την αναμενόμενη μεταστροφή τους προς τη δημοκρατία και την οικονομία της αγοράς μετά το 1990, η οποία δεν άλλαξε τίποτα για την απομάκρυνση της ανατολικής από τη δυτική πλευρά, αντίθετα μάλιστα. Η ισχυρή μακροπρόθεσμη τάση μπορεί να επισκιάσει όλες τις βραχυπρόθεσμες επιτυχίες, όπως η τρέχουσα βελτίωση της αγοράς εργασίας και η αύξηση των εισοδημάτων μετά το 1990.