Ολο και περισσότερες τράπεζες στη Σουηδία αυστηροποιούν τα κριτήρια δανείων για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Η Swedbank AB εντάχθηκε στη λίστα των τραπεζών που εισάγουν αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια με τα οποία κρίνουν τις επιχειρήσεις τις οποίες στηρίζουν. Η εν λόγω τράπεζα ανέφερε πως δεν πρόκειται να εκδώσει νέα δάνεια για πρότζεκτ που αφορούν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Ο CEO της τράπεζας, Γενς Χένρικσον, υπογράμμισε πως ο σκοπός αυτής της κίνησης είναι να «συμβουλεύσουν» τους πελάτες τους έτσι ώστε να μην φτάσουν στο σημείο άρνησης των δανείων. Η Swedbank παραμένει ανοιχτή στο ενδεχόμενο δανεισμού επιχειρήσεων που προσηλώνονται στην χρήση καθαρής ενέργειας. Παρόμοια τακτική έχει ήδη ξεκινήσει και η SEB AB η οποία από το Νοέμβριο έχει προειδοποιήσει τις εταιρείες που συνεργάζονται μαζί της και μολύνουν το περιβάλλον.

«Βρώμικα» δάνεια

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού, οι 10 μεγαλύτερες σκανδιναβικές τράπεζες έχουν δανειοδοτήσει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη υδρογονανθράκων με 70 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Ο επικεφαλής της έρευνας Τζέικομπ Κόνιγκ ανέφερε πως η κίνηση της Swedbank αποτελεί ένα καλό «πρώτο βήμα» αλλά δεν είναι «αυτό που ελπίζαμε», αφού η κίνηση της τράπεζας «αφήνει πολλά “παραθυράκια” μέσω των οποίων το ίδρυμα θα μπορεί να χρηματοδοτεί πρότζεκτ που βλάπτουν το περιβάλλον».

Κίνητρα

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της οικονομίας σε «πράσινη», δεδομένου πως τα ⅔ των επιχειρήσεων στην ήπειρο λαμβάνουν δάνεια από τραπεζικά ιδρύματα για την ομαλή λειτουργία τους. Ο Κόνιγκ αναφέρει πως οι τράπεζες μπορεί να μην έχουν τόσα κίνητρα για την παύση δανειοδότησης σε επιχειρήσεις που βλάπτουν το περιβάλλον αφού κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μεγάλο πλήγμα όσον αφορά τα κέρδη τους. Ο ίδιος αναμένει πως όλο και περισσότερες σκανδιναβικές τράπεζες θα οδηγηθούν στη θέσπιση σκληρότερων μέτρων δανεισμού, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό όπως οι ανάλογες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο asset management.

Επιπροσθέτως, οι τράπεζες βρίσκονται υπό ρυθμιστική πίεση για «ξεκαθάρισμα» των ισολογισμών τους και διαφάνεια όσον αφορά τον δανεισμό τους. Σύμφωνα με τον Κόνιγκ, το κύριο «όπλο» κατά των επιχειρήσεων αυτών αποτελεί η πίεση της κοινής γνώμης, η οποία γνωρίζει πολύ καλά πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί έναν κίνδυνο ο οποίος ολοένα και επιταχύνεται.

Διαβάστε ακόμα:

Εμβόλια: H άνιση διανομή τους θα κοστίσει πολύ ακριβά στην παγκόσμια οικονομία

Πότε «ανοίγει» η πλατφόρμα για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών σε δόσεις

Lockdown: Αλήθεια, πόση καραντίνα μπορείς να αντέξεις ακόμα;