Υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις σχετικά με το έργο που επιτελούν οι τουρκικές τράπεζες για τη ρωσική κάρτα Mir, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας, επικαλούμενο τις δηλώσεις Ερντογάν στο αεροπλάνο.

Μάλιστα, πέντε τουρκικές τράπεζες υιοθέτησαν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επιστροφή του από τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Αυτό είναι μια ανακούφιση τόσο για τους Ρώσους τουρίστες όσο και για την Τουρκία, είπε στους δημοσιογράφους.

Οικονομική στήριξη

Η πληρωμή σε ρούβλια θα αποτελέσει πηγή οικονομικής στήριξης τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Τουρκία, είπε, προσθέτοντας ότι οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών συναντήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Σότσι, Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν τη μερική πληρωμή σε ρούβλια για τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Ενώ η Τουρκία εξέφρασε την αντίθεσή της στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, απέφυγε να συμμετάσχει στις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης στη Ρωσία.

Συνέχισε επίσης να εισάγει ενέργεια από τη Ρωσία, η οποία παρείχε το ένα τέταρτο των εισαγωγών αργού πετρελαίου και περίπου το 45% των παραδόσεων φυσικού αερίου πέρυσι.

Η Ρωσία παρείχε επίσης την τόσο αναγκαία συναλλαγματική ρευστότητα στην Τουρκία μεταφέροντας δισεκατομμύρια δολάρια σε μια θυγατρική της Rosatom με έδρα την Τουρκία για την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός πυρηνικού σταθμού στις ακτές της Μεσογείου.

Τι είναι το σύστημα Mir

Η Ρωσία δημιούργησε το Mir (στα ρωσικά σημαίνει «ειρήνη» ή «κόσμος») το 2014 λόγω των φόβων ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά των ρωσικών τραπεζών και επιχειρηματιών λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με Mastercard και Visa.

Το Mir εισήχθη αργότερα σε ορισμένες ξένες χώρες όπου ταξιδεύουν και ζουν Ρώσοι.

Στο τέλος του 2021, ο αριθμός των εκδοθέντων καρτών Mir ανήλθε συνολικά σε 113,6 εκατομμύρια.

Διαβάστε ακόμη:

Έρχεται νέα ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία

Αλέξανδρος & Ελενα Αθανασούλα (Stirixis Group): Ένα success story εξαγωγής ελληνικού know-how

Ντράγκι: Η πολιτική πτώση του άνδρα που έσωσε το ευρώ όχι όμως και την οικονομία της Ιταλίας