Ο Μάριο Ντράγκι έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό όταν έσωσε το ευρώ. Η προσπάθεια διάσωσης της ιταλικής οικονομίας στην οποία είχε προσηλωθεί, όμως, έληξε άδοξα τον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας κατέρρευσε μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας και τώρα πια η ακροδεξιά -η οποία ηγείται των δημοσκοπήσεων- αναμένεται να λάβει τα ηνία της διακυβέρνησης μετά τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η πιθανότητα αυτή έχει δημιουργήσει ανησυχία σε πολλούς επενδυτές όσον αφορά το μέλλον της οικονομίας της χώρας και τον ευρύτερο ρόλο της Ιταλίας στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Σύμφωνα με εμπιστευτική πηγή του CNBC «ο Ντράγκι είχε κουραστεί από την εσωκομματική πολιτική και τη μεταβλητότητα της ιταλικής πολιτικής σκηνής».

Το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs έλαβε τα ηνία της ιταλικής κυβέρνησης το Φεβρουάριο του 2021 ως ηγέτης μίας ομάδας τεχνοκρατών οι οποίοι είχαν τη στήριξη και των δύο πλευρών του πολιτικού φάσματος. Η ανάθεσή του στον πρωθυπουργικό θώκο αποτέλεσε καλά νέα τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους Ευρωπαίους ρυθμιστές οι οποίοι ήλπιζαν για μία σταθερά χείρα διακυβέρνησης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ προχώρησε σε πολλές και γενναίες μεταρρυθμίσεις, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση ύψους 190 δισ ευρώ από την Ε.Ε. Οι δόσεις του πακέτου, όμως, βασίζονται στην εκπλήρωση των μεταρρυθμιστικών στόχων, κάτι που  η νέα πολιτική ηγεσία ενδέχεται να μην καταφέρει.

Ο «Σούπερ Μάριο» επίσης ανένηψε την προσπάθεια εμβολιασμού της χώρας και ενίσχυσε την οικονομική ανάπτυξη. Παρ’ όλα αυτά, βρισκόταν πάντα υπό τα «πυρά» των μικροπολιτικών στρατηγικών.

Το χρονικό της κατάρρευσης

Η κατάρρευση της κυβέρνησής του οφειλόταν στο χάσμα των απόψεων μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας της οποία ηγείτο. Το πρόβλημα ξεκίνησε με το αριστερό και λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S), το οποίο μποϊκόταρε νομοθεσία η οποία συμπεριλάμβανε μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους διαβίωσης. Το M5S διαφωνούσε συγκεκριμένα με την κατασκευή ενός αμφιλεγόμενου αποτεφρωτή απορριμμάτων στη Ρώμη.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα ανώνυμη πηγή «το M5S έχει πολλούς υποστηρικτές στη Ρώμη αλλά όχι στην υπόλοιπη Ιταλία. Η προτεινόμενη νομοθεσία αυτή, όμως, επηρέαζε σημαντικά τους Ρωμαίους ψηφοφόρους. Μέσω του μποϊκοτάζ του πακέτου, το κόμμα εν ολίγοις πήγε κόντρα στην κυβέρνηση της οποίας ήταν μέλος. Ο Ντράγκι ήλπιζε πως η κυβέρνησή του επρόκειτο για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας. Μετά την κίνηση του M5S, όμως, ο πρωθυπουργός κατάλαβε πως θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεών του».

Στις 15 Ιουλίου, ο Ντράγκι κατέθεσε την παραίτησή του την οποία αρνήθηκε ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, ζητώντας του αντ’ αυτού να λάβει νέα εντολή διακυβέρνησης από την ιταλική Βουλή.

Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, εκατοντάδες δήμαρχοι, ηγέτες συνδικάτων και βιομήχανοι απέστειλαν επίσημες επιστολές ζητώντας από τον Ντράγκι να παραμείνει στη θέση του. Χιλιάδες απλοί πολίτες υπέγραψαν, επίσης, διαδικτυακή αίτηση.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός προσπάθησε να λάβει εκ νέου την υποστήριξη των Ιταλών βουλευτών αλλά απέτυχε και αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Τι μέλλει γενέσθαι

Η Ιταλία τώρα πια προετοιμάζεται για τις πρόωρες εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Nomura, Τζορτζ Μπάκλεϊ «εάν στις εκλογές βγει νικητής η ακροδεξιά και σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις, θα διακινδυνευτεί το πακέτο στήριξης της ιταλικής οικονομίας, ενώ η χώρα ενδέχεται να μην αποκτήσει πρόσβαση στο νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων που σχεδιάζει η ΕΚΤ».

Οι επικείμενες εκλογές δε θα έχουν σημασία μόνο για την Ιταλία αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ικανότητα σταθεροποίησης της ενιαίας της αγοράς.

Σημειωτέον πως το πακέτο χρηματοδότησης αποτελεί ιστορική απόφαση και δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας όταν τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν για την από κοινού στήριξη των χωρών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό. 

Αν, όμως, συνεχιστούν τα πολιτικά προβλήματα στην Ιταλία, τα οποία ενδέχεται να επιδεινώσουν την «τέλεια καταιγίδα» της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωρισμού, η χρηματοδότηση προς τη χώρα ενδέχεται να στερεύσει εντελώς.

Σύμφωνα, τέλος, με τον αναλυτή της Capital Economics, Τζακ Αλεν- Ρεϋνολτς «η επόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας μπορεί μεν να μην προκαλέσει διάσπαση του ευρώ όπως παρολίγον έγινε μετά τις εκλογές του 2018, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που μόνο ο Ντράγκι είχε καταφέρει να επιτύχει».

Διαβάστε ακόμη:

Σούπερ μάρκετ: Οι μεγάλες αλυσίδες δίνουν τώρα τη «μάχη των νησιών»

Έρχεται νέα ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία

Πόσα χρήματα έχουν οι Έλληνες στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες