search icon

Bloomberg

Οι τράπεζες στο στόχαστρο: Η διαφορά στα επιτόκια που εξοργίζει τους καταθέτες

Στο «μικροσκόπιο» των αρχών και της κοινής γνώμης τα κέρδη των τραπεζών λόγω των σημαντικών διαφορών που καταγράφονται στα επιτόκια καταθέσεων και δανεισμού - Τι λένε οι αναλυτές

Το 2008, οι τραπεζίτες θεωρούνταν «persona non grata» μετά από την παγκόσμια οικονομική κρίση που προκάλεσαν. Τώρα πια, επιστρέφουν στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Αυτή τη φορά, όμως, αντιμετωπίζουν κατηγορίες υπερβολικής κερδοφορίας, αναφέρει το Bloomberg.

Δεδομένης της αύξησης των επιτοκίων, οι τράπεζες βγαίνουν κερδισμένες από το διευρυνόμενο χάσμα των επιτοκίων που επιβάλλουν στους δανειζόμενους και στους τόκους που προσφέρουν στους καταθέτες, προκαλώντας αντιδράσεις πολιτικών σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου τη στιγμή που το κόστος διαβίωσης έχει γίνει δυσβάσταχτο για εκατομμύρια πολίτες.

Οι αντιδράσεις

Αν και η αντίδραση της κοινής γνώμης δεν έχει φτάσει, ακόμα, στα επίπεδα του 2008, υπάρχουν ενδείξεις πως η αντίδραση των πολιτικών και των ρυθμιστικών αρχών έχει ήδη ξεκινήσει να επηρεάζει τον τραπεζικό κλάδο.

Στην Αυστραλία, τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας αύξησαν τα επιτόκια καταθέσεων περισσότερο από το αναμενόμενο μετά από έκκληση του Υπουργού Οικονομικών της χώρας για επίσημη έρευνα σε ό,τι αφορά την αναντιστοιχία των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων. Παράλληλα, οι ρυθμιστικές αρχές της Νότιας Κορέας δεσμεύτηκαν να διενεργήσουν επίσημη έρευνα σε ό,τι αφορά τα επιτόκια των τραπεζών και τα μπόνους των τραπεζιτών. Στο Λονδίνο, η κυβέρνηση Σούνακ μελετά την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες.

«Οι τράπεζες βιάστηκαν να αυξήσουν τα επιτόκια των στεγαστικών τους δανείων τη στιγμή που τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν σε χαμηλά σημεία. Θεωρούμε πως τα κέρδη των τραπεζών είναι υπερβολικά», τόνισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας, Άντριαν Ορ, προσθέτοντας πως «τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων αποτελούν κίνητρο για το πρόγραμμα εξοικονόμησης των πολιτών, κάτι το οποίο μειώνει τις πληθωριστικές πιέσεις στην ευρύτερη οικονομία».

Στην Ινδονησία, τα επιτόκια των δανείων είναι 4,75% παραπάνω από τα επιτόκια αναφοράς του 5,75% ενώ μία εκ των τραπεζών της χώρας έχει αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού της κατά 11.99%.

Στην Αυστραλία, τα επιτόκια online καταθέσεων των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας κυμαίνονται μόλις στο 0,85% ενώ τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας βρίσκονται στο 3,35% και τα επιτόκια στεγαστικών δανείων κυμαίνονται στο 5%. 

Παράλληλα, οι Lloyds, HSBC και NatWest βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των βρετανικών αρχών τον προηγούμενο μήνα, αφού δεν προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων των πελατών τους παράλληλα με τις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας. Τα επιτόκια καταθέσεων στη χώρα ξεκινούν από το 0,55% τη στιγμή που το επιτόκιo αναφοράς της κεντρικής τράπεζας της χώρας κυμαίνεται στο 4%. 

Στην Ισπανία, οι συστημικές τράπεζες της χώρας αντιμετωπίζουν ακόμα σωρεία προβλημάτων τα οποία προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή έκτακτου φόρου προς συγκέντρωση 3 δισ. ευρώ σε περίοδο δύο ετών.

Σύμφωνα με την αναλυτή της RateCity, Σάλι Τίνταλ, «το χάσμα μεταξύ των μεγαλύτερων και χαμηλότερων επιτοκίων καταθέσεων συνεχίζει και αυξάνεται. Κάθε πελάτης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις διακυμάνσεις αυτές και να επιλέγει σοφά την τράπεζα στην οποία θα καταθέσει τα χρήματά του».

Οι επενδυτές, από την πλευρά τους, τονίζουν πως η συμπεριφορά αυτή των τραπεζιτών είναι κάτι το αναμενόμενο. Σύμφωνα με τον Chief Investment Officer (CIO) της Atlas Funds Management, Χιού Ντάιβ, «όταν αυξάνονται τα επιτόκια, οι τράπεζες γρήγορα αυξάνουν ανάλογα και τα επιτόκια δανεισμού τους αλλά όχι αυτά των καταθέσεων. Δεν υπάρχουν αρκετά κίνητρα για την προσφορά ελκυστικών επιτοκίων καταθέσεων αυτή τη στιγμή, αφού οι τράπεζες βρίθουν από καταθέσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Παρ’ όλα αυτά, οι τράπεζες χάνουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας με τους πελάτες τους οι οποίες θα τις βοηθήσουν μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τον καθηγητή του Boston University, Μαρκ Ουίλιαμς.

Για τους Αμερικανούς καταθέτες, τα πράγματα βελτιώνονται. Οι δημοφιλείς λογαριασμοί της Goldman Sachs, με την ονομασία «Marcus» προσφέρουν επιτόκια καταθέσεων 3,75% σε σχέση με το περσινό 0,5%. Οι Barclays και Ally Bank προχωρούν σε παρόμοιες κινήσεις, προσφέροντας επιτόκια 3,6% και 3,4% αντίστοιχα. Παρ’ όλα αυτά, ο μέσος όρος των επιτοκίων λογαριασμών ταμιευτηρίου κυμαίνεται ακόμα στο 0,35%.

«Η πολιτική πίεση θα αυξηθεί και οι τράπεζες θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των αρχών», τόνισε ο αναλυτής της UBS Group AG, Τζον Στόρι, προσθέτοντας πως «πιστεύω πως στο καπιταλιστικό σύστημα, αυτή η αντίδραση είναι άδικη αφού οι τράπεζες αναγκάστηκαν να απορροφήσουν τη μείωση των επιτοκίων τα περασμένα έτη. Θα πρέπει να ενισχυθούν και να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, κάτι που θα σταθεροποιήσει τους ισολογισμούς τους».

Με την προσέγγισή του δε συμφωνεί η λέκτορας του Bayes Business School, Άντζελα Γκάλο, η οποία τόνισε πως «οι τράπεζες μπορεί μεν να απολαμβάνουν μία περίοδο κερδοφορίας αυτή τη στιγμή, η οποία όμως θα τους κοστίσει πελάτες στο μέλλον».

Διαβάστε ακόμη

Κατηγορείται για κακούργημα ο σταθμάρχης της Λάρισας – Πήρε προθεσμία για το Σάββατο (vid)

Τα λάθη, οι παραλείψεις και οι αστοχίες που έφεραν την τραγωδία στα Τέμπη

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Πώς θα χορηγηθούν τα 10.000 χαμηλότοκα δάνεια σε νέους – Όλη η διαδικασία

Exit mobile version