Η Berkshire Hathaway, ο όμιλος του Γουόρεν Μπάφετ, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας δικαστικής διαμάχης καθώς αντιμετωπίζει τη μήνυση που υπέβαλαν οι Χάσλαμ, επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες της ομάδας ποδοσφαίρου Cleveland Browns. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, η Berkshire Hathaway εμπλέκεται σε ακατάλληλες λογιστικές πρακτικές, με την εσκεμμένη υποτίμηση του υπόλοιπου 20% των μετοχών της οικογένειας Χάσλαμ, στην Pilot, τη μεγαλύτερη εταιρεία στάσεων φορτηγών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2017, η οικογένεια Χάσλαμ πούλησε το 38,6% του μεριδίου της από την Pilot, στη Berkshire Hathaway έναντι 2,758 δισ., ακολουθούμενο από ένα 41,4% τον περασμένο Ιανουάριο για 8,2 δισ., με συμφωνία που προβλέπει το δικαίωμα πώλησης του υπόλοιπου 20% το 2024. Οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία, η οποία καθορίζει την τιμή με βάση τα κέρδη.

Την άνοιξη, ο Μπάφετ είχε αποκαλύψει στους μετόχους της Berkshire, ότι θα προτιμούσε να αγοράσει ολόκληρη την εταιρεία, επειδή η τιμή ήταν καλύτερη το 2017, αλλά οι Χάσλαμ δεν είχαν δεχτεί. Σε αγωγή που κατέθεσε τον Οκτώβριο, η οικογένεια Χάσλαμ κατηγορεί τη Berkshire Hathaway ότι εφάρμοσε, χωρίς τη συγκατάθεσή της, πρακτικές για να μειώσει την αξία των μετοχών της Pilot, όταν ανέλαβε την πλειοψηφία της ιδιοκτησίας.

Δεν είναι σαφές, πόσο ακριβώς αξίζει το υπόλοιπο μερίδιο. Η οικογένεια Χάσλαμ, υπολογίζει πως άξιζε περί τα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από τη λογιστική αλλαγή. Από την πλευρά της, η Berkshire αμφισβητεί τους εν λόγω ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι ο ιδιοκτήτης των Cleveland Browns, Τζίμι Χάσλαμ, προσπάθησε να δωροδοκήσει στελέχη της αλυσίδας στάσεων φορτηγών που διοικούσε η οικογένειά του για να διογκώσει τα κέρδη της εταιρείας.

Η Pilot με έδρα το Νόξβιλ του Τενεσί, η οποία διαθέτει περισσότερες από 850 τοποθεσίες και περίπου 30.000 υπαλλήλους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, έχει ήδη, δώσει σημαντική ώθηση στα έσοδα και τα κέρδη της Berkshire φέτος. Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023, η εταιρεία έλαβε 613 εκατομμύρια δολάρια σε έξοδα αποσβέσεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Berkshire. Τα κέρδη προ τόκων και φόρων μειώθηκαν περισσότερο από 200 εκατομμύρια δολάρια σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ακόμη και όταν τα καθαρά έσοδα της Pilot αυξήθηκαν. Οι Χάσλαμ ισχυρίζονται ότι μπορεί να χάσουν έως και 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της λογιστικής αλλαγής.

Ο Τζιμ Χάσλαμ, ο οποίος αγόρασε το πρώτο του βενζινάδικο για 6.000 δολάρια το 1958 στη Βιρτζίνια, δημιούργησε την πρώτη στάση για φορτηγά το 1981. Η Pilot εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη αλυσίδα με στάσεις λεωφορείου στη Βόρεια Αμερική, έπειτα από τη συγχώνευση με την Flying J το 2010.

Τόσο ο Τζίμι όσο και ο αδελφός του Μπιλ – οι γιοι του Τζιμ – έχουν επενδύσει σε αθλητικές ομάδες, ξεκινώντας με την αγορά των Browns του NFL, έναντι 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, το 2012. Το 2018, αγόρασε την ποδοσφαιρική ομάδα Columbus Crew, ενώ φέτος αγόρασε το 25% των Milwaukee Bucks του NBA.

Στο μεταξύ, ο Μπιλ, 65 ετών, ο οποίος στο παρελθόν για δύο θητείες, διετέλεσε κυβερνήτης του Τενεσί, συμφώνησε πέρυσι να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ομάδας χόκεϊ Nashville Predators. Οι αθλητικές ομάδες αποτελούν πλέον τη μεγαλύτερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στην περιουσία της οικογένειας, σύμφωνα με τον δείκτη πλούτου του Bloomberg.

Διαβάστε ακόμα

Tι φόρο θα πληρώσουν τελικά οι επαγγελματίες ανά κλάδο το 2024 

Fast track ξεμπλοκάρισμα επικουρικών έως τον Φεβρουάριο 

Στεγαστική Κρίση: Ένας «καλός» μισθός το κόστος στέγασης – Η διαθεσιμότητα οικογενειακής κατοικίας στην Αττική (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ