Ο κίνδυνος της αθέτησης πληρωμών της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου είναι μεγαλύτερος από ποτέ και κινδυνεύει να δημιουργήσει νέα προβλήματα στις παγκόσμιες αγορές. Για τους επενδυτές, υπάρχει, όμως και μία λύση η οποία παραδοσιακά αποτελεί την καλύτερη επιλογή κατά τη διάρκεια κρίσεων: ο χρυσός.

Το πολύτιμο μέταλλο είναι μακράν η δημοφιλέστερη επιλογή όσον αφορά τους επενδυτές οι οποίοι αναζητούν προστασία σε περίπτωση που οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν καταφέρουν να συνάψουν συμφωνία όσον αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg. Πάνω από το 50% των επαγγελματιών επενδυτών υποστηρίζουν πως ο χρυσός είναι η ιδανική επενδυτική επιλογή σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. 

Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη αποτελεί η έλλειψη διαφορετικών hedges ενάντια της κρίσης. Σύμφωνα με την έρευνα με δείγμα 637 ερωτηθέντες, το δεύτερο δημοφιλέστερο asset στο οποίο επένδυαν κατά τη διάρκεια κρίσης ήταν τα ομόλογα αμερικανικού δημοσίου, κάτι το οποίο σε αυτή την περίπτωση δεν αποτελεί ορθή επιλογή αφού αποτελεί την υποχρέωση την οποία ενδέχεται να μην μπορέσουν να αποπληρώσουν οι Αμερικανοί.

Άλλες επιλογές συμπεριλαμβάνουν το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο, αλλά και το bitcoin το οποίο θεωρείται από πολλούς ως ψηφιακός χρυσός.

Τόσο οι πολιτικοί όσο και οι αναλυτές έχουν μιλήσει πολύ όσον αφορά τις επιπτώσεις πιθανής ασυμφωνίας. «Ολόκληρος ο πλανήτης κινδυνεύει», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε πρόσφατες δηλώσεις του. «Πιθανά καταστροφικό γεγονός», υπογράμμισε ο επικεφαλής της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον. «Εξαιρετικά σημαντικές επιπτώσεις», τόνισαν πως θα έχει η αποτυχία αποπληρωμής τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Το 60% της έρευνας της MLIV Pulse υπογράμμισαν πως το ρίσκο αθέτησης πληρωμών είναι πολύ μεγαλύτερο από την κρίση του 2011. Το κόστος εξασφάλισης ενάντια σε αθέτηση πληρωμής μέσω των CDS ενός έτους έχει αυξηθεί σε επίπεδο-ρεκόρ, αν και η πιθανότητα θεωρείται ακόμα σχετικά χαμηλή.

«Δεδομένης της πόλωσης των ψηφοφόρων και του Κογκρέσου, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από ποτέ», τόνισε το στέλεχος της Invesco, Τζέισον Μπλουμ, προσθέτοντας πως «η διαφορά των απόψεων και η αμετακίνητη τάση των δύο πλευρών σημαίνει πως μπορεί να μην καταφέρουν να επιλύσουν τις διαφορές τους γρήγορα».

Το hedging μέσω της αγοράς χρυσού δεν είναι φθηνό, αφού η τιμή του πολύτιμου μετάλλου βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Δεδομένης της αυξημένης ζήτησης από την Κίνα, την τραπεζική κρίση και τώρα την απειλή της χρεοκοπίας, η τιμή του χρυσού κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στα $2.075,47/ουγγιά. 

Ομόλογα

Η πλειοψηφία των επενδυτών της έρευνας της MLIV υπολογίζουν πως τα 10ετή ομόλογα αμερικανικού δημοσίου θα καταγράψουν ράλι εάν επιτευχθεί συμφωνία την τελευταία στιγμή. Παρ’ όλα αυτά, οι επαγγελματίες επενδυτές δε συμφωνούν για το τί μέλλει γενέσθαι εάν υπάρξει αθέτηση των πληρωμών. Περίπου το 60% των ιδιωτών επενδυτών αναμένουν πως το 10ετές αμερικανικό ομόλογο θα καταγράψει μείωση σε περίπτωση default. Σημειωτέον πως η απόδοση του ομολόγου αυτού κυμάνθηκε στο 3,46% την προηγούμενη εβδομάδα, 63 μονάδες βάσης χαμηλότερα του φετινού της υψηλού. Παράλληλα, η κρίση αυτή έχει αυξήσει τις αποδόσεις μερικών βραχυπρόθεσμων ομολόγων, προκαλώντας περαιτέρω αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων.

Κατά τη διάρκεια της παρόμοιας κρίσης του μακρινού 2011 η οποία μεν οδήγησε σε υποβάθμιση του αμερικανικού χρέους από τον S&P αλλά όχι σε αθέτηση πληρωμών, ο πυρετός αγοράς 10ετών ομολόγων είχε μειώσει τις αποδόσεις του σε τότε χαμηλό ρεκόρ, ενώ ο χρυσός κατέγραψε ράλι και υπήρξαν τρισεκατομμύρια απωλειών στις παγκόσμιες αγορές.

Οι επαγγελματίες επενδυτές είναι λιγότερο απαισιόδοξοι όσον αφορά την πορεία του S&P 500 αυτή τη φορά, σε σχέση με τους ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με το στέλεχος της TD Securities, Πρίγια Μίσρα, «εάν υπάρξει μία βραχυπρόθεσμη αθέτηση πληρωμών αυτή τη φορά, η αντίδραση της αγοράς θα ασκήσει πιέσεις στο Κογκρέσο για αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους».

Δολάριο

Ορισμένοι επενδυτές είναι της άποψης πως το όλο δράμα έχει ήδη πλήξει την ισοτιμία του δολαρίου, ενώ το 41% τονίζει πως η πρωτοκαθεδρία του στο παγκόσμια στερέωμα απειλείται εάν υπάρξει αθέτηση πληρωμών.

Ο κίνδυνος ενός πίβοτ από το δολάριο σε κάποιο άλλο νόμισμα είναι κάτι το οποίο έχει ανησυχήσει τους επενδυτές. Προηγούμενη έρευνα της MLIV Pulse υπέδειξε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων προβλέπει πως το δολάριο θα αποτελεί υπό το 50% των παγκόσμιων αποθεμάτων μέσα σε μία δεκαετία. 

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Μεγαλύτερα πλεονάσματα, άλματα στην ανάπτυξη και στο βάθος… παροχές (πίνακας)

Ο Ερντογάν… ξανάρχεται (ξεσαλωμένος), το μισοάδειο ποτήρι του ΠΑΣΟΚ, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ο Ντομίνγκο στην Κρήτη και η Six Senses στους Πεταλιούς

Πώς η BlackRock έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ