Η αμερικανική οικονομία υπέστη το δεύτερο τρίμηνο τη μεγαλύτερη συρρίκνωσή της τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1940, καθώς η πανδημία έχει πλήξει τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα και άφησε εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς δουλειά.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 32,9% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο, που αποτελεί το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ που έχει καταγραφεί από το 1947, σύμφωνα με τις αρχικές εκτίμησεις του υπουργείου Εμπορίου που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ωστόσο, η μέση πρόβλεψη των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούσε ότι η συρρίκνωση θα ήταν μεγαλύτερη και θα ανέρχονταν στο 34,5%.

Τα στοιχεία παρουσιάζουν το εύρος της οικονομικής καταστροφής που προέκυψε από το κυβερνητικό lockdown και τις εντολέςπρος τους πολίτες να παραμείνουν σπίτια τους προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού που σταμάτησε την προηγούμενη μακροχρόνια ανάπτυξη. Παρότι η απασχόληση, οι δαπάνες και η παραγωγή βελτιώθηκαν από την επανέναρξης της οικονομικής δραστηριότητας του Μαϊου η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων έχει μετριάσει τον ρυθμό της ανάκαμψης.

Η αύξηση των κρουσμάτων ως αποτέλεσμα της αποτυχίας της χώρας να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, υποδεικνύει ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι πιθανό να ανακάμψει με πιο αργό ρυθμό από τις περιοχές όπως η ευρωζώνη που είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στον έλεγχο του ιού. Επιπλέον όσο περισσότερο διαρκεί η πανδημία χωρίς την εύρεση εμβολίου, τόσο περισσότερο η οικονομική παραγωγή θα διατηρείται κάτω από τα επίπεδα που είχε καταγράψει πριν από την κρίση, αφήνοντας μόνιμες «πληγές» σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.