Bloomberg

JP Morgan: Ο σούπερ κύκλος ανόδου για τα commodities μόλις ξεκίνησε

  • newsroom


Ολοι, από την Goldman Sachs μέχρι την Bank of America κάνουν λόγο για μια «αγορά ταύρων» - Πού οφείλεται η αισιοδοξία των αναλυτών για την αγορά εμπορευμάτων

Ενας νέος κύκλος μεγάλων κερδών που θα διαρκέσει για αρκετά χρόνια φαίνεται ότι μόλις ξεκίνησε για τα εμπορεύματα, αναφέρει η JP Morgan, επισημαίνοντας ότι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων ενισχύονται, οι τιμές των μετάλλων καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων ετών και το πετρέλαιο είναι πολύ πάνω από τα 50 δολ/βαρέλι.

Φαίνεται πιθανή μια μακροπρόθεσμη άνοδος στο κλάδο των εμπορευμάτων καθώς η Wall Street στοιχηματίζει σε ισχυρή οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία και αντιστάθμιση του πληθωρισμού, αναφέρουν οι αναλυτές της JPMorgan με επικεφαλής τον Μάρκο Κολάνοβιτς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι τιμές μπορεί αν αυξηθούν ως «μια ακούσια συνέπεια» της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, που απειλεί να περιορίσει τον εφοδιασμό με πετρέλαιο, ενώ αυξάνει τη ζήτηση για μέταλλα που απαιτούνται για την κατασκευή υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων, ανέφερε η τράπεζα.

Ολοι, από την Goldman Sachs μέχρι την Bank of America κάνουν λόγο για μια «αγορά ταύρων» (αγορά με μεγάλες προοπτικές ανόδου) σε ό,τι αφορά τα εμπορεύματα, καθώς ξεκινά το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας από την κυβέρνηση και τα εμβόλια μοιράζονται σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η αισιοδοξία έχει ήδη οδηγήσει τα υψηλά στοιχήματα των hedge fund στα εμπορεύματα στα υψηλότερα επίπεδα μιας δεκαετίας, σηματοδοτώντας μια δραματική στροφή σε σχέση με την περσινή χρονιά, όταν το πετρέλαιο υποχώρησε σε αρνητικά επίπεδα για πρώτη φορά στην ιστορία και οι αγρότες έκαναν ντάμπινγκ προϊόντων εν μέσω αναταράξεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και πτώσης της ζήτησης.

«Πιστεύουμε ότι η νέα ανοδική τάση στα εμπορεύματα και ιδιαίτερα ο ανοδικός κύκλος στο πετρέλαιο έχει ξεκινήσει», γράφουν στο σημείωμά τους οι αναλυτές της JPMorgan. «Η τάση στις αποδόσεις και τον πληθωρισμό γυρίζει».

Τα εμπορεύματα πέρασαν από τέσσερις σούπερ κύκλους ανόδου τα τελευταία 100 χρόνια. Ο τελευταίος ήταν το 2008 μετά από 12 χρόνια διαρκούς επέκτασης.

Αν και εκείνος είχε ως βασική αιτία την οικονομική άνοδο της Κίνας, η JPMorgan αποδίδει τον τελευταίο κύκλο σε πολλούς παράγοντες, μεταξύ αυτών τη μετά τον κορωνοϊό ανάκαμψη, την «υπερ-χαλαρή» νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, το αδύναμο δολάριο, τον ισχυρό πληθωρισμό και τις πιο επιθετικές περιβαλλοντικές πολιτικές σε όλο τον κόσμο.

Ομοίως, τα hedge funds δεν ήταν τόσο αισιόδοξα για τα εμπορεύματα από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Το σκηνικό αρχίζει τώρα να μοιάζει παρόμοιο, με ένα μεγάλο εύρος τιμών των εμπορευμάτων να φτάνει το υψηλότερο σε έξι χρόνια.

Οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας έχουν αυξηθεί, καθώς η Κίνα επιβαρύνει τις αμερικανικές καλλιέργειες. Ο χαλκός σημείωσε υψηλό οκτώ ετών εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη. Και το πετρέλαιο σημείωσε μια ισχυρή ανάκαμψη από τα χαμηλά της πανδημίας Covid-19, καθώς μετριάζεται το έλλειμμα στην παγκόσμια προμήθεια πετρελαίου..

Διαβάστε ακόμη:

Παράταση και διπλάσιες δόσεις για άλλους 8 μήνες στα «παγωμένα» κορωνοχρέη

Lockdown: Οδηγός για τις μετακινήσεις, ποιες οι εξαιρέσεις – Τι ισχύει με τον κωδικό 6 (vid)

Distressed ακίνητα, ναυτιλία, αλλά και comeback στον τουρισμό ετοιμάζει ο Στέγγος, μετά τo deal του Πόρτο Καρράς

Απόρρητο Απόρρητο