Η δημιουργία ύφεσης στην αμερικανική οικονομία είναι σχεδόν σίγουρη και η Fed ενδέχεται να μειώσει τα επιτόκιά της το γ’ τρίμηνο του 2023 λόγω της μείωσης του momentum της ανάπτυξης, σύμφωνα με την JPMorgan Asset Management.

«Η αγορά προβλέπει μειώσεις και έχει δίκιο», τόνισε το στέλεχος της εταιρείας, Σέιμους Μακ Γκορέιν, προσθέτοντας πως «ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός και το μόνο που θα τον μειώσει είναι η δημιουργία ύφεσης. Η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ έχει αυξήσει τις πιθανότητες δημιουργίας ύφεσης δραματικά».

Ο Μακ Γκορέιν, ο οποίος συνιστά επενδύσεις σε αμερικανικά ομόλογα δημοσίου, παίρνει το μέρος των swaps traders οι οποίοι υποστηρίζουν πως η Fed θα αλλάξει ρότα το γ’ τρίμηνο του έτους έτσι ώστε να αντισταθμίσει την μειωμένη ανάπτυξη. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, πάντως, έχει πολλάκις τονίσει πως ενδέχεται να μην προβεί σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.

Οι εκτιμήσεις του Μακ Γκορέιν διαφέρουν από αυτές των Goldman Sachs Group και Barclays οι οποίες, σύμφωνα με το Bloomberg, υποστηρίζουν πως η Fed δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τόσο σημαντικό βήμα όσο αυτό το οποίο εκτιμούν οι αγορές.

Η JPMorgan προτιμά επενδύσεις σε ομόλογα δημοσίου ως προστασία ενάντια της επιβράδυνσης της οικονομίας. Παράλληλα, προβλέπει πως οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ενδέχεται να μειωθούν υπό του 2,5% σε περίπτωση σημαντικής ύφεσης, από το 3,52% της περασμένης Τετάρτης.

«Τα ομόλογα δημοσίου αποτελούν ακόμα την καλύτερη επιλογή», υπογράμμισε ο Μακ Γκορέιν, προσθέτοντας πως «αγορές στις οποίες ο πληθωρισμός αναμένεται να καταγράψει μείωση τους ερχόμενους μήνες είναι, επίσης, ελκυστικές».

Μιλώντας για το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους, ο αναλυτής υπογράμμισε πως το πιθανότερο είναι πως το πρόβλημα θα επιλυθεί μετά από μία περίοδο στρες στις αγορές: «Η μεταβλητότητα η οποία θα δημιουργηθεί και η οποία θα μοιάζει με αυτή του 2011 θα είναι αρκετή για να δώσει ώθηση στους πολιτικούς για τη σύναψη συμφωνίας».

Ο Μακ Γκορέιν τόνισε πως «συνιστούμε επενδύσεις και στα ιαπωνικά ομόλογα. Υπάρχει πιθανότητα πως ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία θα αγγίξει το 2%. Όσο για τις αναπτυσσόμενες αγορές, τα στοιχεία μας υποδεικνύουν πως ο πληθωρισμός στις χώρες αυτές οφείλεται κυρίως στις αυξημένες τιμές των εμπορευμάτων. Οι πραγματικές αποδόσεις είναι ελκυστικές στις οικονομίες αυτές, ενώ οι κεντρικές τράπεζες των χωρών αυτών έχουν, πολλές φορές, αντιδράσει καλύτερα από τις αντίστοιχες των ανεπτυγμένων αγορών. Συνιστούμε επενδύσεις στην αγορά του Μεξικό».

Διαβάστε ακόμη

5 εντυπωσιακές βίλες προς ενοικίαση στο Μεγανήσι – Ονειρεμένες κατοικίες στον μικρό παράδεισο του Ιονίου 

Πριγκίπισσα Ειρήνη: Η ασυμβίβαστη γαλαζοαίματη αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έγινε 81 – Αυτή είναι η ζωή της 

Φορολογία: Τα πέντε κρίσιμα «μέτωπα» που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση 

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ