Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπελ Σνάμπελ, προειδοποίησε κατά των απανωτών μειώσεων των επιτοκίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Nikkei.

Όπως είπε χαρακτηριστικά,  οι επενδυτές κινδυνεύουν να υποτιμήσουν την επιμονή του πληθωρισμού και την αντίδραση που απαιτείται για να τεθεί υπό έλεγχο.
«Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται να δικαιολογείται», δήλωσε στην εφημερίδα Nikkei. «Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τα δεδομένα, διότι υπάρχει κίνδυνος να χαλαρώσουμε πρόωρα».

Η ΕΚΤ συζητά πόσο γρήγορα θα μειώσει τα επιτόκια μετά από μια αρχική μείωση που έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα – μια μείωση που, όπως είπε ο Σνάμπελ, «μπορεί να είναι κατάλληλη». Ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο του 2%, η αβεβαιότητα περισσεύει. Οι αξιωματούχοι εστιάζουν ιδιαίτερα στην αύξηση των μισθών, η οποία παραμένει ραγδαία, καθώς και στις γεωπολιτικές απειλές, όπως οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Οι αγορές εξακολουθούν να ποντάρουν σε περίπου τρεις μειώσεις του επιτοκίου καταθέσεων κατά ένα τέταρτο της μονάδας φέτος από το τρέχον επίπεδο του 4%.

«Θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια προσεκτική προσέγγιση», δήλωσε ο Schnabel στο Nikkei. «Και θα πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας αρκετό χρόνο για να δούμε τι συμβαίνει».

Διαβάστε ακόμη

Η εξωστρέφεια των ελληνικών ομίλων πληροφορικής και η «πίτα» των $858 δισ. (pic)

Christian Pirkner (EMPSA): Το ελληνικό σύστημα IRIS μπορεί να ταξιδέψει εκτός συνόρων (pic)

Ηelleniq Energy: Συμφωνία με τις τράπεζες για αναχρηματοδότηση δανείων ύψους €1 δισ. με ελκυστικούς όρους  

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ