Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια στο ανώτατο επίπεδό τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Η πρώτη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, το οποίο εξακολουθεί να θεωρείται ότι θα φθάσει στο 3,75% το καλοκαίρι, αναμένεται τώρα το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις που «έβλεπαν» το πρώτο εξάμηνο, έδειξε η έρευνα που διεξήχθη από τις 5 έως τις 11 Μαΐου.

Το σενάριο αυτό συνοδεύεται από τις προσδοκίες ότι δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα ευμετάβλητα στοιχεία και αποτελεί επί του παρόντος τον «αγαπημένο» δείκτη τιμών των αξιωματούχων στη Φρανκφούρτη, θα αργήσει περισσότερο να υποχωρήσει και θα παραμείνει στο 2,4% το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους – πολύ πάνω από τον επίσημο στόχο του 2%.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Bloomberg υπογραμμίζουν την ανησυχία πολλών υπευθύνων χάραξης πολιτικής σχετικά με τη διαρκή φύση του υποκείμενου πληθωρισμού. Η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25% αυτόν τον μήνα, δεσμευόμενη να ωθήσει το κόστος δανεισμού σε «επαρκώς περιοριστικά επίπεδα» και να το διατηρήσει εκεί για όσο διάστημα είναι απαραίτητο» ώστε να θέσει υπό έλεγχο τις τιμές.

Ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να αντιδρούν στα στοιχήματα της αγοράς ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν ήδη από την επόμενη άνοιξη. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας Μάρτιν Κάζακς δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ότι τα στοιχήματα αυτά ήταν «πολύ πρόωρα».

Με τον Κάζακς συντάσσονται και άλλοι αξιωματούχοι της Τράπεζας λένε ότι οι αυξήσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο που προβλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές μπορεί να μην αρκούν για να τιθασσεύσουν οριστικά τον πληθωρισμό. Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπαντ Γιοακίμ Νάγκελ δήλωσε την Παρασκευή ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσει τη σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής «και μετά τις καλοκαιρινές διακοπές».

Οι επίμονες υποκείμενες πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να ωθήσουν και άλλους αξιωματούχος προς αυτή την κατεύθυνση. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ δήλωσε ότι «τα επιτόκια θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται «έως ότου υπάρξουν ενδείξεις ότι και ο δομικός πληθωρισμός μειώνεται σε σταθερή βάση».

Οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν σταδιακή ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ, με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να διαμορφώνεται σταδιακά στο 0,4% το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Διαβάστε ακόμη

Νικητής αλλά όχι πρόεδρος ο Eρντογάν – Δεύτερες κάλπες στην Τουρκία στις 28 Μαΐου

ΥΠΕΝ: Από τις Enviroplan-ΕΠΤΑ η μελέτη σκοπιμότητας για το δίκτυο μονάδων ΑΣΑ

Ε.Ε.: Σχέδιο στο Ευρωκοινοβούλιο για «κόφτη» στα… «ουρανοκατέβατα» κέρδη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ