Το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ αναμένεται να είναι το 2023 σύμφωνα με επιστήμονες, καθώς ο προηγούμενος μήνας ήταν ο θερμότερος Οκτώβριος από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές της θερμοκρασίας. Λίγο πριν τη σημαντική σύνοδο κορυφής για το κλίμα που θα γίνει αυτόν τον μήνα, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ρεκόρ στον πλανήτη σε ό,τι αφορά τη ζέστη.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του Copernicus διαπίστωσαν ότι το 2023 ο Οκτώβριος ήταν θερμότερος από κάθε άλλη χρονιά παγκοσμίως, με θερμοκρασίες 1,7ºC πάνω από τη μέση θερμοκρασία στα τέλη του 1800.

Όπως υπενθυμίζει ο Guardian, καίγοντας ορυκτά καύσιμα και καταστρέφοντας τη φύση, ο άνθρωπος μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση έχει διοχετεύσει στην ατμόσφαιρα αέρια που παγιδεύουν τη θερμότητα και έχουν αυξήσει τη θερμοκρασία του πλανήτη κατά 1,2ºC.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η διαταραχή που υπήρξε στην παγκόσμια θερμοκρασία τον Οκτώβριο 2023 σήμανε τη δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία για οποιονδήποτε μήνα στο σύνολο των διαθέσιμων δεδομένων, μόλις μία θέση πριν από τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

«Το γεγονός ότι βλέπουμε μια χρονιά με ρεκόρ στη ζέστη, σημαίνει ρεκόρ στον ανθρώπινο πόνο», δήλωσε η Φριντερίκε Ότο, κλιματολόγος στο Imperial College του Λονδίνου. «Μέσα σε αυτό το έτος, οι ακραίοι καύσωνες και οι ξηρασίες έγιναν πολύ χειρότερες και προκάλεσαν χιλιάδες θανάτους, άνθρωποι έχασαν τα προς το ζην, εκτοπίστηκαν κτλ.

Αυτά είναι τα ρεκόρ που έχουν σημασία. Γι’ αυτό και η συμφωνία του Παρισιού είναι μια συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η μη τήρηση των στόχων της παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε τεράστια κλίμακα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι πριν από οκτώ χρόνια, οι παγκόσμιοι ηγέτες υποσχέθηκαν ότι θα προσπαθήσουν να σταματήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5ºC μέχρι το τέλος του αιώνα. Όμως, οι τρέχουσες πολιτικές έχουν ως στόχο τη θέρμανσή του κατά περίπου 2,4ºC.

Ο Ακσέι Ντεοράς, ερευνητής μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, δήλωσε στον Guardian: «Ο καυτός Οκτώβριος του 2023 είναι ακόμη ένα ατυχές παράδειγμα που δείχνει πώς τα ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίπτονται με τεράστια διαφορά. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, λόγω των αυξημένων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και του Ελ Νίνιο στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό, πλήττουν τον πλανήτη πολύ σκληρά».

Το ρεκόρ στη ζέστη τον προηγούμενο μήνα άφησε άναυδους τους επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν ότι τις ακραίες θερμοκρασίες προκαλούν ένα ισχυρό μίγμα ρύπανσης από τα αέρια του θερμοκηπίου, η επιστροφή του Ελ Νίνιο και κάποιοι άλλοi παράγοντες, όπως η μείωση της ρύπανσης από θείο και η έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα.

Η υπηρεσία Copernicus δήλωσε ότι το Ελ Νίνιο συνέχισε να αναπτύσσεται, αλλά οι ανωμαλίες στη θερμοκρασία μέχρι στιγμής ήταν χαμηλότερες από εκείνες που είχαν επιτευχθεί κατά τα προηγούμενα ισχυρά φαινόμενα το 1997 και το 2015.

Διαβάστε ακόμη

«Πράσινο φως» σε servicers και εταιρείες πιστώσεων να δίνουν δάνεια – Στα «σκαριά» οι πρώτες συμφωνίες

Gazprom: Μικρότερη για πρώτη φορά η κεφαλαιοποίησή της από την αξία της πετρελαϊκής θυγατρικής της

Γερμανία: Εγκρίθηκε ο παγκόσμιος ελάχιστος εταιρικός φόρος για τις πολυεθνικές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ