Η Ελλάδα προετοιμάζεται για μια τουριστική περίοδο σχεδόν αντίστοιχη με τα επίπεδα προ της πανδημίας, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν τα δρομολόγια και οι άνθρωποι που «διψούν» για ταξίδια φαίνεται να αψηφούν τον πληθωρισμό και τους άλλους αποτρεπτικούς παράγοντες, ανεφέρει το Bloomberg που φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.

Η ζήτηση από Βρετανία και Γερμανία -τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές της Ελλάδας- είναι ανθεκτική ενώ η κίνηση από τις σκανδιναβικές χώρες θα είναι σημαντική, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στην Αθήνα.

Η British Airways, η Ryanair, η EasyJet και η Jet2 αναζητούν περισσότερες πτήσεις από ό,τι το 2019, όταν ο αριθμός των τουριστών έφτασε το ρεκόρ των 31 εκατομμυρίων ενώ η Air France και η θυγατρική της Transavia θα έχουν ισχυρή παρουσία, σημείωσε ο υπουργός.

Υπάρχει επίσης μια εισροή ταξιδιωτών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις τρεις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ να μεταφέρουν περίπου 3.000 άτομα την εβδομάδα από την Ατλάντα, το Σικάγο, τη Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια και την Ουάσιγκτον, πολλές με προορισμό τα ελληνικά κρουαζιερόπλοια. Οι απευθείας πτήσεις από τον Καναδά ξεκινούν στις 2 Απριλίου και οι επισκέπτες από την Αυστραλία σημειώνουν ρεκόρ, ενώ η Qatar Airways αναζητά πτήσεις σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

«Ένας πραγματικός διαγωνισμός για τις αεροπορικές εταιρείες λαμβάνει χώρα προκειμένου να βρουν άνοιγμα στα ελληνικά αεροδρόμια, τόσο στα νησιά όσο και στην Αθήνα», δήλωσε ο Κικίλιας.

Ο τουρισμός αντιπροσώπευε το ένα πέμπτο της ελληνικής οικονομίας πριν από την πανδημία, ενώ πέρυσι τα έσοδα από τον τουρισμό  ανήλθαν στο 60% των εσόδων του 2019 και το ποσό των 18 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να φτάσει το 80% φέτος σε μια πρόβλεψη που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενώ οι νέες κρατήσεις σταμάτησαν αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία  δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου ακυρώσεις, εκτός από Ρώσους που αντιπροσώπευαν μικρό αριθμό επισκεπτών, και από τον Απρίλιο και μετά οι κρατήσεις κερδίζουν έδαφος, είπε ο κ. Κικίλιας.

Η διακοπή των αφίξεων από την Κίνα εν μέσω παρατεταμένων περιορισμών θα μπορούσε να περιοριστεί το δεύτερο εξάμηνο, είπε ο υπουργός, επικαλούμενος πληροφορίες από τον πρεσβευτή της Κίνας στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η τουριστική περίοδος του 2022 θα δώσει ώθηση στην αύξηση των τουριστικών εσόδων μετά και την περσινή πρόοδο, καθώς οι δαπάνες ανά επισκέπτη αυξήθηκαν στα 600 ευρώ από 520 ευρώ δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Όπως εξήγησε ο ίδιος «Η στρατηγική μας δεν αφορά πλέον τόσο τον αριθμό των επισκεπτών, αλλά την αναβάθμιση σε ένα υψηλότερης ποιότητας τουριστικό προϊόν που θα αποφέρει περισσότερα έσοδα».

Διαβάστε ακόμα:

Ελληνική οικονομία: Τι φέρνει και τι σημαίνει η απρόσμενη αναβάθμιση από τη DBRS

Κωστής Παπαδημητρακόπουλος: Μετά το σκάνδαλο της Globo, μπαίνει στο στόχαστρο των πλειστηριασμών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι μετοχές που έδειξαν σημάδια αντίδρασης από τα χαμηλά