Οι κινεζικές μετοχές δεν έχουν καταφέρει να αυξήσουν τη δυναμική τους μετά το διάλειμμα της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς, προσθέτοντας πίεση στο Πεκίνο να παράσχει περισσότερη στήριξη και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη σε μια οικονομία που παλεύει με την κρίση της αγοράς ακινήτων και τον επίμονο αποπληθωρισμό.

O δείκτης αναφοράς CSI 300 της Κίνας παρέμεινε υποτονικός αυτή την εβδομάδα παρά τα μέτρα που παρακινούν την αγορά μετοχών από κρατικά κεφάλαια, καθώς και τη μείωση του βασικού επιτοκίου αναφοράς για τα ενυπόθηκα δάνεια. Η αισιοδοξία έχει μειωθεί μετά από ένα ράλι στις αγορές πριν από τις διακοπές.

Οι Κινέζοι ηγέτες αναζητούν τρόπους για να σταθεροποιήσουν το χρηματιστήριο συνολικής αξίας 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο κινδυνεύει να προκαλέσει οικονομική και κοινωνική αστάθεια. Προσπαθούν επίσης να δώσουν ώθηση στην ευρύτερη οικονομία, η οποία είναι θεμελιώδης για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Ακολουθεί ένας κατάλογος μέτρων που είτε έχουν ανακοινωθεί είτε στα οποία έχει γίνει επίσημη αναφορά από την αρχή του έτους, σύμφωνα με το Bloomberg.

20 Φεβρουαρίου

Μείωση βασικού επιτοκίου δανεισμού

Οι κινεζικές τράπεζες μείωσαν το βασικό επιτόκιο δανεισμού πενταετούς διάρκειας, ένα βασικό επιτόκιο αναφοράς για τα στεγαστικά δάνεια, κατά 25 μονάδες βάσης. Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση ήταν η πρώτη από τον Ιούνιο.

Θα επιτρέψει σε περισσότερα μέρη της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλουπόλεων του Πεκίνου και της Σαγκάης, να μειώσουν τα ελάχιστα επιτόκια στεγαστικών δανείων με στόχο την τόνωση της υποτονικής ζήτησης για κατοικίες.

19 Φεβρουαρίου

Οι αγορές της «εθνικής ομάδας» συνεχίζονται

Αρκετά ΕΤFs στην Κίνα σημείωσαν αύξηση του τζίρου τους την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά τις διακοπές, σημάδι ότι τα κρατικά κεφάλαια συνεχίζουν να στηρίζουν την αγορά.

18 Φεβρουαρίου

Έκκληση του πρωθυπουργού

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Tσιάνγκ ζήτησε «ρεαλιστική και δυναμική» λήψη βημάτων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομία. «Οι αξιωματούχοι θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επίλυση πρακτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ιδιώτες και οι εταιρείες καθώς τελειώνουν οι διακοπές», δήλωσε ο Λι, προσθέτοντας ότι «πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του λαού με πραγματική δουλειά και επιτεύγματα».

7 Φεβρουαρίου

Αντικατάσταση κορυφαίου στελέχους

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση μετά το κλείσιμο των αγορών, το Πεκίνο αντικατέστησε τον επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής για τις κινητές αξίες. Ο Γου Τσινγκ αντικαθιστά τον Γι Χουιμάν ως πρόεδρο και επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κίνας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

6 Φεβρουαρίου

Χρηματοδοτική στήριξη

Η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Κίνας ζήτησε την περαιτέρω, άμεση εφαρμογή ενός μηχανισμού συντονισμού χρηματοδότησης για τη στήριξη των κατασκευαστικών, σύμφωνα με ανακοίνωση. Παράλληλα, η Central Huijin Investment Ltd., ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει περισσότερα ΕΤFs.

Η Κίνα θα στηρίξει σθεναρά τις εισηγμένες εταιρείες έτσι ώστε να ενισχύσουν την επενδυτική τους αξία μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και αναδιάρθρωσης, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας.

Η λεγόμενη «εθνική ομάδα» αγόρασε περίπου 70 δισ. γουάν (9,7 δισ. δολάρια) κινεζικών μετοχών τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι απαιτούνται 200 δισ. γουάν ή ~0,8% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς για την σταθεροποίησή της.

Σημειωτέον πως η «εθνική ομάδα» αναφέρεται σε μια ομάδα κινεζικών κρατικών κεφαλαίων που έχουν αναλάβει να στηρίξουν τις αγορές.

Παράλληλα, η Κίνα αυστηροποιεί τους περιορισμούς συναλλαγών για τους εγχώριους θεσμικούς επενδυτές, καθώς και για ορισμένες offshore μονάδες, καθώς οι αρχές αγωνίζονται να ανακόψουν την εντεινόμενη πτώση των μετοχών.

5 Φεβρουαρίου

Νομισματική στήριξη

Το Πεκίνο πρόσθεσε περίπου 1 τρισεκατομμύριο γουάν στις αγορές τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου. Αυτό βοήθησε στη διατήρηση της ρευστότητας, με τις αγορές χρήματος να παρουσιάζουν ελάχιστα σημάδια πίεσης.

Οι κινεζικές κατασκευαστικές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας δήλωσαν ότι μια σειρά από στεγαστικά τους έργα έχουν καταγραφεί ως επιλέξιμα για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματος για τη στήριξη του προβληματικού τομέα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να εντείνουν τον δανεισμό των τραπεζών στον τομέα των ακινήτων.

4 Φεβρουαρίου

Σταθεροποίηση

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας υποσχέθηκε να αποτρέψει τις μη φυσιολογικές διακυμάνσεις, λέγοντας ότι θα καθοδηγήσει περισσότερα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κεφάλαια στην αγορά και θα πατάξει τις παράνομες δραστηριότητες.

1 Φεβρουαρίου

Οι κινήσεις της PBOC

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δημοσίευσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία παρείχε κεφάλαια αξίας 150 δισ. γουάν για δανεισμό σε έργα στέγασης και υποδομών, ενισχύοντας τη στήριξη της οικονομίας.

Οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στις αγορές της ηπειρωτικής Κίνα και του Χονγκ Κονγκ δαπάνησαν 14 δισ. γουάν και 21 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (2,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ) αντίστοιχα για την επαναγορά μετοχών.

28 Ιανουαρίου

Περιορισμός δανεισμού

Οι ρυθμιστικές αρχές κινητών αξιών δήλωσαν ότι θα σταματήσουν τον δανεισμό ορισμένων μετοχών για ανοικτές πωλήσεις. Οι στρατηγικοί επενδυτές δεν θα επιτρέπεται να δανείζουν τις μετοχές κατά τη διάρκεια συμφωνημένων περιόδων δέσμευσης.

27 Ιανουαρίου

Χαλάρωση στην αγορά ακινήτων

Η Γκουανγκζού, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας, χαλάρωσε περαιτέρω τους περιορισμούς για την αγορά ακινήτων σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την πτώση των τιμών. Το Πεκίνο, η Σαγκάη και η Σενζέν έχουν μειώσει τις απαιτήσεις προκαταβολής από τον Νοέμβριο.

26 Ιανουαρίου

Ενίσχυση των κατασκευαστικών

Το Υπουργείο Στέγασης και Αστικής-Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι θα παράσχει κατάλογο των έργων στέγασης που είναι επιλέξιμα για χρηματοδοτική στήριξη μέχρι το τέλος του μήνα, την τελευταία προσπάθεια να ενισχυθεί ο δανεισμός για ακίνητα ώστε να επιβραδυνθεί η ύφεση του τομέα.

Την ίδια ημέρα, οι αρμόδιες αρχές προέτρεψαν τις τράπεζες να υποστηρίξουν τα αιτήματα των αναγνωρισμένων κατασκευαστών, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των υφιστάμενων δανείων και της προσαρμογής των ρυθμίσεων αποπληρωμής.

24 Ιανουαρίου

Μείωση του RRR

Ο Διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Παν Γκονγκσένγκ, ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στις 5 Φεβρουαρίου για να απελευθερώσει 1 τρισεκατομμύριο γουάν σε μακροπρόθεσμη ρευστότητα στην αγορά. 

Ώρες αργότερα, οι ρυθμιστικές αρχές παρουσίασαν περισσότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης της χρήσης των δανείων εμπορικών ακινήτων για τους εργολάβους ως τρόπο αποπληρωμής άλλων χρεών.

23 Ιανουαρίου

Πακέτο διάσωσης

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν περίπου 2 τρισεκατομμύρια γουάν, κυρίως από τους offshore λογαριασμούς των κινεζικών κρατικών επιχειρήσεων, ως μέρος ενός ταμείου σταθεροποίησης για την αγορά μετοχών στην ηπειρωτική χώρα μέσω του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ.

19 Ιανουαρίου

Κρατικές επενδύσεις

Ο συνολικός κύκλος εργασιών σε ορισμένα από τα κορυφαία ETFs της χώρας έφτασε το τρίτο, ιστορικά μεγαλύτερο εβδομαδιαίο υψηλό.

16 Ιανουαρίου

Ομόλογα

Η Κίνα εξετάζει την έκδοση ομολόγων ύψους 1 τρισ. γουάν στο πλαίσιο ενός λεγόμενου ειδικού σχεδίου κρατικών ομολόγων. Η πρόταση που συζητείται από ανώτερους φορείς χάραξης πολιτικής θα περιλαμβάνει την πώληση υπερμακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων για τη χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με τα τρόφιμα, την ενέργεια, την εφοδιαστική αλυσίδα και την αστικοποίηση.

5 Ιανουαρίου

Ενοίκια

Η PBOC και η NFRA δημοσίευσαν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη χρηματοδοτική στήριξη για την ανάπτυξη της αγοράς ενοικιαζόμενων κατοικιών.

Αυτό συμπεριελάμβανε πολιτική για την ενθάρρυνση των τραπεζών να παρέχουν δάνεια σε εργολάβους, βιομηχανικές ζώνες, ορισμένους αγροτικούς οργανισμούς και εταιρείες για την κατασκευή νέων κατοικιών για μακροχρόνια ενοικίαση ή την ανακαίνιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων για τον ίδιο σκοπό.

Διαβάστε ακόμη

Έσπασε τα κοντέρ ο τουρισμός: Και επίσημα στα €20,5 δισ. οι εισπράξεις το 2023

ΑΠΕ: Ανοίγει ο δρόμος για το αιολικό – γίγας των 500 μεγαβάτ στην Εύβοια από Motor Oil-EDPR

Τρακτέρ: Από την ατμομηχανή στα Στάγιερ και τα διαστημικά ταμπλό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ