Οι προσδοκίες των επενδυτών  ότι τα χειρότερα από τις πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές μπορεί να έχουν περάσει θα διαψευστούν, καθώς ο κίνδυνος ύφεσης εξακολουθεί να ελλοχεύει, σύμφωνα με τον Μάρκο Κολάνοβιτς της JPMorgan.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά άλλες 25 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 – μια κίνηση που θεωρείται από αρκετούς traders ως η τελευταία αύξηση του τρέχοντος κύκλου νομισματικής σύσφιξης. Η τιμολόγηση της αγοράς υποδηλώνει ότι οι επενδυτές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πριν από το τέλος του έτους.

«Αυτό που αρνούνται να αναγνωρίσουν οι αγορές είναι ότι αν οι μειώσεις των επιτοκίων συμβούν φέτος, αυτό θα γίνει είτε λόγω της έναρξης ύφεσης είτε λόγω μιας σημαντικής κρίσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, έγραψε ο Κολάνοβιτς σε σημείωμα προς τους πελάτες του τη Δευτέρα.

Ο Κολάνοβιτς ήταν ένας από τους πιο αισιόδοξους αναλυτές της Wall Street καθ’ όλη τη διάρκεια του ξεπουλήματος των μετοχών το 2022, αλλά έκτοτε έχει αντιστρέψει την άποψή του, μειώνοντας το χαρτοφυλάκιο μετοχών της τράπεζάς του στα μέσα Δεκεμβρίου, τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών φέτος.

Οι αμερικανικές μετοχές αναζητούσαν κατεύθυνση σε μια συνεδρίαση με υποτονικές συναλλαγές τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τον κίνδυνο ύφεσης που θα τερματίσει τελικά την πολιτική σύσφιξης της Fed.

Η JPMorgan δήλωσε ότι η ιστορικά χαμηλή στροφή σε θέσεις άμυνας εν συγκρίσει με το τέλος προηγούμενων οικονομικών κύκλων υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος ύφεσης δεν έχει ακόμα τιμολογηθεί πλήρως. Η αμερικανική τραπεζική κρίση αναμένεται επίσης να ενισχύσει τον σωρευτικό αντίκτυπο της σύσφιξης της Fed, σύμφωνα με τον Κολάνοβιτς.

«Ποτέ δεν είχαμε ένα διαρκές ράλι προτού η Fed σταματήσει καν την αύξηση των αυξήσεων, ούτε προτού ξεκινήσει η ύφεση», δήλωσε.

Έτσι, προειδοποιεί ότι οι μετοχές θα υποχωρήσουν στο υπόλοιπο του έτους, με τον S&P 500 να δοκιμάζει ξανά τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου, δηλαδή επίπεδα κατά 16% χαμηλότερα από τα τρέχοντα.

Άλλες αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές περιλαμβάνουν τη μείωση του χάσματος μεταξύ της αγοράς ομολόγων, της αγοράς μετοχών και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, καθώς και την προθεσμία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ που φτάνει στην εκπνοή της.

Εν τω μεταξύ, οι θετικές εκπλήξεις στα κέρδη δεν έχουν αλλάξει την άποψη της τράπεζας για επιβράδυνση της ανάπτυξης, λόγω των σημαντικών μειώσεων των εκτιμήσεων πριν από την έναρξη της σεζόν που κατέβασαν σημαντικά τον πήχη.

«Κατά τη γνώμη μας, η μεγάλη εικόνα παραμένει ότι τόσο η αύξηση των εσόδων όσο και των κερδών παραμένει σε πτωτική τροχιά», δήλωσε ο Κολάνοβιτς.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Βασιλάκος (Κωτσόβολος): Σταθερό το τιμόνι της Κωτσόβολος – Ανοδικά έκλεισε η χρήση

Οι χελώνες, οι κουκουβάγιες και τα πουλάρια, «οι ψήφοι Κασιδιάρη», η TUI μιλάει για ρεκόρ στον τουρισμό και η αντιπολίτευση στον Σαράντη

Ανοίγει η αυλαία των θαλάσσιων αιολικών πάρκων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ