Η ασυνήθιστη σταθερότητα του αγαπημένου δείκτη μεταβλητότητας της Wall Street θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα για τους επενδυτές οι οποίοι θεωρούν την τρέχουσα φάση ως ιδανική για αγορά μετοχών, σύμφωνα με τον γνωστό αναλυτή της JPMorgan Chase & Co., Μάρκο Κολάνοβιτς

Ο αναλυτής υπογράμμισε πως η μείωση του δείκτη Cboe Volatility Index (VIX) είναι τεχνητή και δεν αποτελεί την πραγματική εικόνα των κινδύνων που αντιμετωπίζει η αγορά. Ο VIX παρέμεινε κοντά στις 17 μονάδες τη Δευτέρα μετά από την πρόσφατη πτώση του στις 16 μονάδες, χαμηλό από τα τέλη του 2021.

Ο Κολάνοβιτς υποστηρίζει πως η μείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός πως η αγορά επηρεάζεται από τους επενδυτές οι οποίοι προχωρούν σε πώληση των options και οι οποίοι κατ’ αυτόν τον τρόπο προκαλούν μία intraday αναστροφή των τιμών κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων η οποία κρατά τον δείκτη σε γενικά σταθερότερο επίπεδο.

«Δεδομένης της αύξησης των επιτοκίων και της σύσφιξης των χρηματοοικονομικών δεδομένων, του μακροοικονομικού κινδύνου και των γεωπολιτικών κλυδωνισμών, η μεταβλητότητα θεωρείται υπερβολικά χαμηλή. Η δυναμική της αγοράς φαίνεται πως περιορίζει τεχνητά το μακροοικονομικό ρίσκο το οποίο αντιμετωπίζει η οικονομία», υπογράμμισε ο Κολάνοβιτς.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αρκετοί είναι οι αναλυτές οι οποίοι έχουν αμφισβητήσει την αξιοπιστία του δείκτη VIX ο οποίος παρέμεινε σχετικά αμετακίνητος τον προηγούμενο μήνα κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης. Ορισμένοι εξ αυτών έχουν πολλάκις τονίσει πως η σταθερότητα αυτή οφείλεται ως επί το πλείστον στην αύξηση των zero-days-to-expiry (0DTE) options. Παράλληλα, η αύξηση του βραχυπρόθεσμου αυτού trading οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου δείκτη μεταβλητότητας μίας ημέρας από την Cboe Global Markets Inc. την περασμένη Δευτέρα.

Ο αναλυτής της JPMorgan τόνισε πως «η σταθερότητα αυτή πρόκειται για κάτι το παροδικό το οποίο δεν πρόκειται να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα». Ο αναλυτής συστήνει στους επενδυτές να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία των αναμενόμενων θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων για την μείωση της έκθεσής τους στις αγορές.

Βάσει διαφορετικής ανάλυσης, ο στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs Inc., Κρίστιαν Μιούλερ-Γκλίσμαν, υπογράμμισε πως η περιορισμένη μεταβλητότητα του S&P 500 οφείλεται στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα.

Από την άλλη, η μαζική «στροφή» προς τις large-cap τεχνολογικές εταιρείες και τις μετοχές με αναπτυξιακό momentum έχει περιορίσει το εύρος του S&P 500.

«Η μεταβλητότητα ενδέχεται να αυξηθεί τον Μάιο», προειδοποίησε ο Μιούλερ-Γκλίσμαν, προσθέτοντας πως αναμένεται αυξημένη αβεβαιότητα λόγω του ανώτατου ορίου του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ, της επόμενης συνεδρίασης της FOMC αλλά και των επικαιροποιημένων πληθωριστικών δεδομένων. «Οι μετοχές θα καταγράψουν πτώση τον Μάιο και τον Ιούνιο», επεσήμανε ο αναλυτής της Goldman Sachs.

Διαβάστε ακόμη

«MK»: Πώς ο Μάικλ Κορς έγινε ένας από τους πλουσιότερους οίκους μόδας στον κόσμο (Instagram pics)

S&P: Αναβαθμίζει και τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες – Θετικές οι προοπτικές

Τράπεζες: Πλώρη για το Χρηματιστήριο βάζουν οι «μικρές» – Τα σχέδια Attica Bank – Optima Bank και η κεφαλαιοποίηση των «4»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ