Το «κατώφλι» του Χρηματιστηρίου Αθηνών σχεδιάζουν να διαβούν άμεσα Τράπεζα Αττικής και Optima Bank, τερματίζοντας έτσι, μία μακρά περίοδο τραπεζικής… ανομβρίας, με την τελευταία εισαγωγή να χρονολογείται το μακρινό 2006.

Πιο κοντά στην επίτευξη του επίμαχου στόχου φέρεται να είναι η Optima Bank, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας έλαβε στα τέλη του περασμένου μήνα το «πράσινο φως», προκειμένου να εκκινήσει τις διαδικασίες για την εισαγωγή των μετοχών της στην κύρια αγορά του ΧΑ. Αυτή, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, δεδομένου ότι η χώρα έχει εισέλθει σε τροχιά εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της Optima Bank γνωστοποίησε το αμέσως προηγούμενο διάστημα την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 130 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα επιτρέψει στην τράπεζα να αναπτύξει και να διευρύνει τη μετοχική της βάση. Υπενθυμίζεται πως η Optima Bank ξεκίνησε τη λειτουργία της με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο, ύψους 80 εκατ. ευρώ, το οποίο αυξήθηκε το 2021 κατά επιπλέον 80 εκατ. ευρώ. Στην επίμαχη αύξηση δε, συμμετείχαν 27 νέοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης και της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Στις 31 Οκτωβρίου 2022 ολοκλήρωσε επιτυχώς την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 60 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα ίδια κεφάλαια μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας ΑΜΚ θα ανέλθουν στα 380 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό που θα είναι σε ευρεία διασπορά να υπολογίζεται στο 25%.

Τα σχέδιά της για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών της νέας τράπεζας, η οποία θα προκύψει μετά τη συγχώνευση της Αττικής με την Παγκρήτια, ξεδίπλωσε προσφάτως και η Thrivest. Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο εις εκ των ιδρυτών, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, αποκάλυψε πως μετά τη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα χρειαστεί σε δεύτερο χρόνο και στην οποία θα συμμετέχουν ισότιμα όλοι οι μέτοχοι, θα ακολουθήσει η είσοδος στο ΧΑ.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η ΑΜΚ, ύψους έως 473 εκατ. ευρώ, την οποία θα καλύψουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με 329 εκατ. ευρώ, η Παγκρήτια με 34 εκατ. ευρώ, η Thrivest με 30 εκατ. ευρώ και τέλος, ο e-ΕΦΚΑ με 40 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, χθες, Δευτέρα, έληξε η περίοδος για την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης και σήμερα, 25 Απριλίου, θα γίνουν η κατανομή και η διάθεση των αδιάθετων νέων κοινών μετοχών. Στις 26/4 θα γίνει η ανακοίνωση για την κάλυψη της ΑΜΚ, στις 27/4 αναμένεται η έγκριση του ΧΑ για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων κοινών μετοχών και στις 28 Απριλίου η έναρξη της διαπραγμάτευσής τους.

Οι τράπεζες στο ΧΑ

Από το 1880 έως και σήμερα το «κατώφλι» του Χρηματιστηρίου διάβηκαν 45 τραπεζικές εταιρείες, με την τελευταία εισαγωγή να επιτυγχάνεται από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το 2006. Όσον αφορά στις συστημικές τράπεζες, οι μετοχές τους εισήλθαν στην κύρια αγορά:

  • Το 1880 για την Εθνική Τράπεζα, ημερομηνία που συνέπεσε με την επίσημη έναρξη λειτουργίας του ΧΑ. Σήμερα, η κεφαλαιοποίησή της «αγγίζει» τα 4,4 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του χρόνου η μετοχή της «τρέχει» με +28,66/%.
  • Το 1918 για την Τράπεζα Πειραιώς, δηλαδή, δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της από μία ομάδα πλοιοκτητών με την ονομασία Banque du Pirée. Η αξία της πλέον διαμορφώνεται σε περίπου 2,8 δισ. ευρώ και η μετοχή της κερδίζει 58,61% από τον Ιανουάριο του 2023.
  • Το 1925 – στις 2 Νοεμβρίου – για την Alpha Bank, με την κεφαλαιοποίησή της πλέον να υπολογίζεται σε 2,8 δισ. ευρώ. Τους πρώτους μήνες του 2023 δε, η μετοχή της έχει ενισχυθεί κατά 17,4%.
  • Το 1926 για τη Eurobank, με την αξία της να κυμαίνεται σήμερα σε περίπου πέντε δισ. ευρώ και τη μετοχή της να έχει αυξηθεί κατά 27,48%.

Διαβάστε ακόμη

Société Générale: Βλέπει πιθανότητα «εξόδου» της Τέρνα Ενεργειακή από τον MSCI Greece Standard

Βρετανία: «Σαρώνει» η ακρίβεια στα τρόφιμα – Στα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ στρέφονται οι πολίτες

Αύξηση – έκπληξη 9,3% για τις πωλήσεις της Nestle – Ώθηση από τις υψηλότερες τιμές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ