Η οικονομία της ζώνης του ευρώ δεν κατάφερε να απομακρυνθεί από τον «αστερισμό της στασιμότητας» ούτε τον περασμένο μήνα, καθώς η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών παραμένει πολύ αδύναμη για να αντιμετωπίσει την ύφεση στη βιομηχανία και τη μεγάλη πτώση στη Γερμανία.

Ενώ ο σύνθετος δείκτης των διαχειριστών προμηθειών της IHS Markit έφτασε στις 50,6 μονάδες τον Οκτώβριο, επίπεδο που είναι καλύτερο από το 50,2 που αναμενόταν, ωστόσο αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης βρίσκεται μεταξύ των ασθενέστερων κατά τα τελευταία εξήμισι χρόνια.

Η άνοδος στη δραστηριότητα των υπηρεσιών υπονομεύθηκε από τον ένατο συνεχόμενο μήνα μείωσης της παραγωγής. Η Γερμανία ήταν ο βασικός αδύναμος παράγων – η μόνη μεγάλη οικονομία που κατέγραψε συρρίκνωση σε ολόκληρο τον ιδιωτικό της τομέα – ενώ η Ισπανία και η Ιρλανδία εμφάνισαν την ασθενέστερη ανάπτυξη εδώ και χρόνια. Η Γαλλία, από την άλλη, ήταν η κορυφαία χώρα με «σταθερή» ανάπτυξη.

Η πτώση των παραγγελιών στην περιοχή της Ευρωζώνης υποδηλώνει ότι οι «κίνδυνοι κλίνουν προς το παρόν στη συρρίκνωση κατά το τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. «Δυστυχώς, η μικρή αύξηση που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο υποστηρίχθηκε από επιχειρήσεις που λειτουργούν πάνω σε εργασίες τις οποίες ανέλαβαν σε προηγούμενο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Οι εξαγωγές υποχώρησαν για 13ο διαδοχικό μήνα με ρυθμό πτώσης μεταξύ των μεγαλύτερων που έχουν καταγραφεί. Αυτό υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι για την περιοχή, οι Η.Π.Α. και η Κίνα να προσπαθήσουν να επιλύσουν τις εμπορικές διαφορές τους, που παράγουν επιπτώσεις στον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης.

Η συνεχιζόμενη αδυναμία ασκεί περαιτέρω πιέσεις στις κυβερνήσεις, ώστε να αυξήσουν τις δημοσιονομικές δαπάνες. Το μήνυμα αυτό αναδείχθηκε από τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι πριν τελειώσει η θητεία του την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται να συνεχιστεί από τη διαδόχου του Κριστίν Λαγκάρντ. Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο ένα αμφιλεγόμενο νέο πακέτο νομισματικών κινήτρων σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.