Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η αύξηση των μισθών γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός παράγοντας, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αξιολογούν πότε θα μπορέσουν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

Ενώ ο μείωση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί σταδιακά το 2024, η Λαγκάρντ σημείωσε, μιλώντας στους ευρωβουλευτές, στις Βρυξέλλες ότι οι κίνδυνοι παραμένουν και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χρειάζονται περισσότερες διαβεβαιώσεις ότι η αύξηση των τιμών επιστρέφει στον στόχο του 2%.

«Η αύξηση των μισθών συνεχίζει να είναι ισχυρή και αναμένεται να γίνει ένας όλο και πιο σημαντικός μοχλός της δυναμικής του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα», δήλωσε η ίδια. «Η συμβολή των μοναδιαίων κερδών στις εγχώριες πιέσεις στις τιμές συνέχισε να μειώνεται, γεγονός που υποδηλώνει ότι, όπως αναμενόταν, οι μισθολογικές αυξήσεις αντισταθμίζονται τουλάχιστον εν μέρει από τα περιθώρια κέρδους».

Οι παρατηρήσεις έρχονται καθώς αρκετές από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου συζητούν πότε μπορούν με ασφάλεια να αρχίσουν να αντιστρέφουν τις αυξήσεις των επιτοκίων που θέσπισαν για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό – χωρίς να αναζωπυρώσουν και πάλι τις τιμές.

Οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη εμφανίζονται διχασμένοι μεταξύ μιας πρώτης μείωσης τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο, αν και η πλειοψηφία έχει υποστηρίξει δημοσίως τον Ιούνιο, επιθυμώντας να αποκτήσουν μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την εξέλιξη των μισθών και των εταιρικών κερδών στην ευρωζώνη, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού το 2024 και ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

FT: Ανταλλαγή αγωγών Καρώνη – JPMorgan

GREGY: Το 2024 έτος σταθμός για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ