Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Οι πωλήσεις του βασικού τομέα μόδας και δερμάτινων ειδών της LVMH, στον οποίο ανήκουν οι Louis Vuitton και Dior, κατέγραψαν οριακή αύξηση το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αποθάρρυνε τις αγορές των εύπορων καταναλωτών.

Οι οργανικές πωλήσεις της συγκεκριμένης μονάδας, της μεγαλύτερης και πιο κερδοφόρας του γαλλικού ομίλου πολυτελών ειδών, αυξήθηκαν κατά 1%, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εταιρεία, υπολειπόμενες της εκτίμησης 1,52% των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Τα έσοδα της μονάδας αυξήθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια.

Ο κλάδος των ειδών πολυτελείας βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση, αρχικά επειδή οι Κινέζοι καταναλωτές — επί μακρόν βασική πηγή ανάπτυξης — περιόρισαν τις αγορές τους και, πιο πρόσφατα, επειδή ο πόλεμος αποδυνάμωσε τη ζήτηση σε σημαντικούς εμπορικούς κόμβους της Μέσης Ανατολής, όπως το Ντουμπάι. Αν δεν είχε μεσολαβήσει η σύγκρουση, οι τριμηνιαίες πωλήσεις της LVMH θα είχαν αυξηθεί κατά 4% αντί για 3% σε επίπεδο ομίλου, σύμφωνα με την εταιρεία.

Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη της LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE ανήλθαν σε 8,69 δισ. ευρώ (9,9 δισ. δολάρια) το πρώτο εξάμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Το λειτουργικό περιθώριο διαμορφώθηκε στο 22,5%, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

«Παρότι συνεχίζουμε να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα περιθώρια κέρδους, εισερχόμαστε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με ανανεωμένη αισιοδοξία», δήλωσε στην ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος, Μπερνάρ Αρνό.

Η μετοχή της LVMH καταγράφει απώλειες 28% από την αρχή του έτους.

Τα κοσμήματα αποτελούν ένα από τα φωτεινά σημεία του κλάδου, καθώς οι εύποροι καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν χρυσά δαχτυλίδια και βραχιόλια. Ο τομέας ρολογιών και κοσμημάτων της LVMH — στον οποίο περιλαμβάνονται οι Tiffany & Co. και Bulgari — κατέγραψε άλμα 11% στις πωλήσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας με άνεση τις εκτιμήσεις. Η ανταγωνίστρια Richemont — η οποία βασίζεται πολύ περισσότερο στη λεγόμενη «σκληρή πολυτέλεια» (hard luxury) — ανακοίνωσε επίσης ισχυρή αύξηση πωλήσεων την ίδια περίοδο, χάρη στη ζήτηση για τα brands Cartier και Van Cleef & Arpels.

Στον τομέα της μόδας και των δερμάτινων ειδών, ο Αρνό απέδωσε την ανάπτυξη του προηγούμενου τριμήνου στην επιτυχία των πρώτων δημιουργιών του καλλιτεχνικού διευθυντή Τζόναθαν Άντερσον για τον οίκο Christian Dior Couture. Ωστόσο, η μάρκα, της οποίας ηγείται η κόρη του Αρνό, Ντελφίν, αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από τη Chanel, της οποίας ο σχεδιαστής Ματιέ Μπλαζί παρουσίασε δημοφιλείς συλλογές νωρίτερα φέτος.

Παρότι η Chanel είναι ιδιωτική εταιρεία και δεν υποχρεούται να δημοσιοποιεί τριμηνιαία αποτελέσματα όπως η LVMH, κορυφαία στελέχη της δήλωσαν τον Μάιο ότι η μάρκα, γνωστή για τα σακάκια από τουίντ, καταγράφει ενδείξεις «πολύ ισχυρής» αρχικής ζήτησης από τους πελάτες. Σε σημείωμά της νωρίτερα φέτος, η Morgan Stanley εκτίμησε ότι η Chanel θα μπορούσε να αποσπάσει περίπου το 30% της ανάπτυξης του κλάδου το 2026, εις βάρος ανταγωνιστικών brands, συμπεριλαμβανομένης της Dior.

Άλλες εταιρείες ένδυσης, όπως η Burberry Group Plc και η Moncler SpA, ανακοίνωσαν πρόσφατα απογοητευτικές πωλήσεις, δείχνοντας ότι οι καταναλωτές είναι πλέον πιο επιλεκτικοί στις δαπάνες τους για είδη πολυτελείας. Η Kering SA, ιδιοκτήτρια της Gucci, ανακοινώνει αποτελέσματα την Τρίτη, ενώ η Hermes International SCA την Τετάρτη.

Διαβάστε ακόμη

Διπλή θηλιά στη ναυτιλία: Ορμούζ και Ερυθρά Θάλασσα ανεβάζουν τον ενεργειακό λογαριασμό

Καταθέσεις: Πώς η πιστωτική επέκταση έφερε άλμα 8,6 δισ. ευρώ

Αυτοκινητόδρομοι: Οι αυξημένες διελεύσεις υπόσχονται καλύτερο εξάμηνο (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ