Σε αδιέξοδο έχουν βρεθεί αρκετές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, δύο εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ανθρωπιστική κρίση στην ευρωπαϊκή χώρα οδήγησε τα στελέχη της ΕΚΤ σε πρόωρη άρση των προγραμμάτων στήριξης, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρωζώνης. 

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι κυρώσεις στη Ρωσία και η αύξηση της ζήτησης επηρεάζουν τη σταθερότητα των αγορών. Παράλληλα, το επιπρόσθετο σοκ του πολέμου, συνδυασμένο με την αβεβαιότητα ως προς τη διάρκειά του θα οδηγήσουν τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών σε προσπάθεια περιορισμού του αντίκτυπου.

Μία κύρια πηγή προβλημάτων για την Ευρώπη αποτελεί το γεγονός πως η Ουκρανία και η Ρωσία αποτελούν το σιτοβολώνα τόσο των Ευρωπαίων όσο και των ζώων στις φάρμες τους. Οι αναλυτές υπολογίζουν πως η παραγωγή γεωργικών προϊόντων θα μειωθεί κατά 1/3 φέτος, στέλνοντας τις τιμές σε ιστορικό υψηλό 10ετίας.

Η τοποθεσία της κρίσης επίσης αποτελεί πρόβλημα. Η βιομηχανική καρδιά της Ευρωζώνης Γερμανία υποφέρει λόγω της εγγύτητας της πολεμικής σύγκρουσης. Η Porsche, για παράδειγμα, σταμάτησε την παραγωγή του ηλεκτρικού της αυτοκινήτου στη Στουτγκάρδη, δεδομένης της έλλειψης πρώτων υλών από την Ουκρανία. Παράλληλα, η Volkswagen έχει άρει τις εξαγωγές της στη Ρωσία, ενώ έχει σταματήσει τη λειτουργία της ρωσικής μονάδας κοντά στη Μόσχα.

Το κύριο πρόβλημα, όμως, είναι η ενεργειακή κρίση. Εάν αυτή συνεχιστεί, το επιπλέον κόστος της εισαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου θα φτάσει το 4,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον αναλυτή της JPMorgan, Greg Fuzesi. Παράλληλα η Goldman Sachs υπολογίζει πως ο πληθωρισμός στη νομισματική ένωση θα σκαρφαλώσει στο 8% και η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα έχει αρνητικό πρόσημο το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. 

Στην Ιταλία, οι ιταλοί ψαράδες κάνουν εκκλήσεις προς την κυβέρνηση για βοήθεια. Σύμφωνα με τον Carlo Lista, ιδιοκτήτη ιχθυοπωλείου στη Ρώμη, το 80% των ψαράδων δεν μπορούν να ψαρέψουν αφού δεν έχουν χρήματα για να βάλουν βενζίνη.

Στην Ισπανία, ο Πρωθυπουργός Pedro Sanchez έχει ήδη εισάγει μέτρα στήριξης για την αντιστάθμιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ παράλληλο πρόγραμμα έχει αρχίσει να ισχύει και στην Πορτογαλία.

Μία πιθανή λύση είναι η άρση του προσωρινού εμπάργκο εισαγωγής γενετικά τροποποιημένων σίτων από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική.

Για τη Maeva Cousin του Bloomberg Economics «εάν κλείσει η παροχή φυσικού αερίου, θα δημιουργηθεί σφοδρή οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη».

«Πρόκειται για Δαμόκλειο Σπάθη», τόνισε ο Γάλλος βιομήχανος Yves Dubief, υπογραμμίζοντας πως το ερώτημα παραμένει κατά πόσον οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα αντέξουν την οικονομική πίεση αυτή τη στιγμή που ο Vladimir Putin απειλεί με παύση της εξαγωγής φυσικού αερίου.

Μέχρι να ληφθούν οι αποφάσεις τις ερχόμενες εβδομάδες, όμως, την κρίση καλείται να επωμιστεί η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde. Με βάση την επικαιροποιημένη αξιολόγησή του ΔΣ και λαμβάνοντας υπόψη το αβέβαιο περιβάλλον, η ΕΚΤ αναθεώρησε το χρονοδιάγραμμα αγορών του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) για  τους επόμενους μήνες. Οι μηνιαίες καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP θα ανέλθουν σε 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Διαβάστε ακόμα:

Εναλλακτικά καύσιμα: Γιατί καθυστερεί η μετάβαση στην πράσινη ναυτιλία

Λιγνίτης σε γυναικεία ελληνικά χέρια κόντρα στην ενεργειακή κρίση 

Ρωσία εναντίον Δύσης: Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι σύμμαχοι του Πούτιν (πίνακες + pics)