Οι διψήφιες απώλειες που υπέστησαν την περασμένη εβδομάδα αρκετοί σταρ traders είναι μια δραματική υπενθύμιση του γιατί οι επενδυτές μεταναστεύουν γρήγορα προς μεγαλύτερα hedge funds που διοικούνται από μια στρατιά ανθρώπων που αναλαμβάνουν κινδύνους.

Μπορεί να είναι λιγότερο λαμπερά, αλλά τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου πολλαπλής στρατηγικής, όπως τα Eisler Capital, Citadel, Verition Fund Management και Millennium Management, έχουν ξεφύγει από τα χειρότερα της μεταβλητότητας που προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Έχουν καταγράψει μικρά κέρδη έως χαμηλές μονοψήφιες απώλειες, αμβλύνοντας τα πλήγματα στα χαρτοφυλάκια που επλήγησαν αλλού.

Αντίθετα, όπως σημειώνει το Bloomberg, οι περσινοί πρωταγωνιστές, από τον Πιέρ Αντουράν και τον Σαΐντ Χαΐντάρ μέχρι τον δισεκατομμυριούχο, ελληνικής καταγωγής, Κρις Ρόκος, υπέστησαν διψήφιες απώλειες και εγκατέλειψαν μεγάλο μέρος των κερδών τους μέσα σε λίγες ημέρες. Ένας βετεράνος macro trader, ο Άνταμ Λέβινσον, έχασε περισσότερα από τα χρήματα που έχει βγάλει ποτέ από τότε που ξεχώρισε το Graticule Asia macro hedge fund το 2015. Το αμοιβαίο κεφάλαιο τώρα κλείνει.

Η άγρια εβδομάδα πρόκειται να ενισχύσει την προνομιακή θέση που απολαμβάνουν εταιρείες όπως η Citadel και η Millennium στον κλάδο των hedge funds των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι σε θέση να χρεώνουν υψηλές αμοιβές, να κλειδώνουν τα μετρητά των επενδυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμα και να διώχνουν πελάτες.

Πέρυσι, οι εταιρείες πολλαπλής στρατηγικής συγκέντρωσαν 6 δισεκατομμύρια δολάρια, ακόμη και όταν ο κλάδος υπέστη εκροές 112 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε η eVestment. Η τάση αυτή συνεχίστηκε σε μεγάλο βαθμό και το 2023.

«Αν έχετε επενδύσει σε μια σειρά πολυμετοχικών εταιρειών που λειτουργούν με πολύ επαγγελματισμό και τηρούν τη διαχείριση κινδύνου, μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι», αναφέρει ο Πίτερ ντε Βέερντ, ιδρυτής της Antarctica Asset Management που επιβλέπει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια. «Έτσι γίνεται βαρετό. Αλλά το καλό είναι ότι είναι σταθερά βαρετό».

Οι τελευταίες εβδομάδες βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός ωστικού κύματος που έπληξε έναν κλάδο που παραδοσιακά βασίζεται σε μεγάλους traders. Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου με πολλούς διαχειριστές αποδεικνύουν την αξία της διαφοροποίησης των στοιχημάτων σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, δεσμεύοντας τους traders σε αυστηρά όρια κινδύνου και διώχνοντάς τους όταν παραβιάζουν αυτά τα όρια.

Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) αντιμετώπισαν την περασμένη εβδομάδα μία από τις πιο άγριες συνθήκες διαπραγμάτευσης στην πρόσφατη ιστορία της οικονομίας, καθώς οι φόβοι για τραπεζική κρίση προέκυψαν από την κατάρρευση της SVB και εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλες τις ηπείρους. Τέσσερις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Credit Suisse, κατέρρευσαν. Άλλη μία, η First Republic Bank, ταλαντεύεται, ενώ την Παρασκευή σημειώθηκε ένα ακόμη sell off στις τραπεζικές μετοχές.

Οι επιπτώσεις έγιναν αισθητές σε όλες τις αγορές, με τις τραπεζικές μετοχές, το εταιρικό χρέος, τα εμπορεύματα και τα αμερικανικά ομόλογα να σημειώνουν απότομες διακυμάνσεις που αιφνιδίασαν πολλούς traders.

Μία από τις πιο επιζήμιες συναλλαγές, τουλάχιστον για τα μακροοικονομικά hedge funds, ήταν συνδεδεμένη με την αγορά βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, η οποία ταλαντεύτηκε βίαια για να ξεπεράσει ακόμη και αναταράξεις όπως αυτές που προκλήθηκαν από την κατάρρευση της Lehman Brothers, τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το σκάσιμο της φούσκας dot.com και τις κρίσεις των αναδυόμενων αγορών της δεκαετίας του 1990.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο Haidar Jupiter υποχώρησε κατά 32% αυτό το μήνα μέχρι τις 17 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που έχει σημειώσει ποτέ σε περισσότερες από δύο δεκαετίες λειτουργίας. Ο Ρόκος έχασε 15,3%, γεγονός που, αν διατηρηθεί, θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη χειρότερη μηνιαία απώλεια. Οι απώλειες του hedge fund του trader πετρελαίου Πιέρ Αντουράν άγγιξαν φέτος το 40%.

Ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου πολλαπλών διαχειριστών που ειδικεύονται στη διαπραγμάτευση επιτοκίων υπέστησαν κάποιες απώλειες, με την BlueCrest Capital Management και την Brevan Howard Asset Management να χάνουν χρήματα, οι μεγαλύτερες εταιρείες του είδους τα πήγαν πολύ καλύτερα.

Το ExodusPoint Capital Management του Μάικλ Γκέλμπαντ, το Millennium του Ιζζι Ενγλαντερ και το Verition Multi-Strategy Fund υπέστησαν μικρές απώλειες αυτόν τον μήνα. Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου της Eisler και της Citadel σημείωσαν άνοδο για φέτος.

Διαβάστε ακόμη:

Domes Noruz Kassandra: Η οικογένεια Σπανού αποκτά νέο ξενοδοχείο στη Χαλκιδική

Fed: Η στρατηγική Πάουελ για τη χαλιναγώγηση της κρίσης (πίνακες)

Η Ελλάδα που καινοτομεί: Πέντε εταιρείες που ανοίγουν τον δρόμο στο Deep Tech (pics)