Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία ανεβάζει το θερμόμετρο και στην Ταϊβάν. Οι φόβοι αυτοί αντικατοπτρίζονται ήδη στις αγορές.

Ο δείκτης μεταβλητότητας της ισοτιμίας του τοπικού νομίσματος έναντι του δολαρίου έφτασε σε υψηλό εξαμήνου την Παρασκευή, ενώ η ισοτιμία του ταϊβανέζικου δολαρίου κατέγραψε πτώση στα 29,074/δολάριο ΗΠΑ. 

Η Κίνα απειλεί την ανεξάρτητη Ταϊβάν με τη χρήση στρατιωτικής βίας εδώ και χρόνια. Η σύγκρουση στην Ουκρανία αποτελεί ένδειξη των οικονομικών κινδύνων σε περίπτωση κλιμάκωσης της βίας. Τα επενδυτικά funds πούλησαν ταϊβανέζικες μετοχές αξίας $1,91 δισ την Πέμπτη, υψηλό ρεκόρ αποεπενδύσεων το τελευταίο έτος

«Οι παγκόσμιοι επενδυτές, κυρίως αυτοί των ΗΠΑ και της Ευρώπης αναρωτιούνται -πια- για το εάν είναι εκτεθειμένοι σε αγορές οι οποίες επίσης απειλούνται από γεωπολιτικές εντάσεις», ανέφερε η ομάδα αναλυτών της Morgan Stanley υπό τον Jonathan Garner, προσθέτοντας πως «συγκεκριμένα, η κατάσταση στην Ουκρανία κάνει πολλούς επενδυτές να φοβούνται άλλες γεωπολιτικές “μπαρουταποθήκες” μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ιδιαίτερα αυτή της Ταϊβάν».

Η Πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen χαμήλωσε τους τόνους την Παρασκευή, αναφέροντας πως η κρίση στην Ουκρανία δε θα προκαλέσει «ντόμινο» και στην Ασία. 

Παρ’ όλα αυτά, οι πιέσεις στις αγορές της χώρας ενδέχεται να επηρεαστούν λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, δεδομένου πως το νησί αποτελεί σημαντικό εισαγωγέα αργού, σύμφωνα με τον Christopher Wong, στέλεχος της Malayan Banking Bhd της Σιγκαπούρης.

Μικρή διόρθωση κατέγραψε ο Taiwan Stock Exchange Weighted Index την Παρασκευή μετά από τη μεγαλύτερη πτώση 6μήνου. «Ο Taiex θα σταθεροποιηθεί παρά τις πιέσεις του sell-off», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Taishin Securities Investment Advisory, Huang Wen-ching. «Η αγορά δεν ανησυχεί πως η ουκρανική κρίση θα προκαλέσει τριβές και κυρώσεις από την Κίνα», ανέφερε.

Διαβάστε ακόμα:

Reuters: «Ζήτημα ημερών ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT»

Ενέργεια: Ασανσέρ οι τιμές λόγω Ουκρανίας – Η επάρκεια και το σενάριο για έκτακτα μέτρα

ΙΟΝ: Η γλυκιά νύφη που πικραίνει τους μνηστήρες – Οι προτάσεις εξαγοράς και τα «όχι» της Τίνας Κωτσιοπούλου