Μυστήριο επικρατεί στην Κίνα, μετά την εξαφάνιση ενός τεράστιου αποθέματος χαλκού, αξίας σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο έχει κάνει «φτερά» εδώ και μερικές ημέρες.  

Όλα ξεκίνησαν όταν traders από τουλάχιστον 12 -κυρίως κρατικές- εταιρείες συγκεντρώθηκαν στην πόλη Qinhuangdao, έπειτα από υποψήφιες ότι χάθηκαν τα 2/3 ενός φορτίου χαλκού, το οποίο είχαν χρηματοδοτήσει. Επρόκειτο για περίπου 200.000 τόνους.  

Η ομάδα των traders ισχυρίζεται ότι το αρχικό φορτίο ανερχόταν στους 300.000 τόνους και ήταν αξίας 740 εκατ. δολαρίων. Όμως, τώρα, στην αποθήκη βρίσκονται μόλις 100.000 τόνοι, κάτι που σημαίνει ότι χάθηκε χαλκός αξίας 490 εκατ. δολαρίων.  

Η μυστηριώδης εξαφάνιση επέρχεται λίγους μήνες έπειτα από μια αντίστοιχη υπόθεση, η οποία αφορούσε την απώλεια φορτίων αλουμινίου που συνδέονταν με δανεισμό αξίας 1 δισ. δολαρίων.  

Στο επίκεντρο του νέου σήριαλ βρίσκεται η Huludao Risun Trading Co., μια μεσαίου μεγέθους κινεζική εταιρεία, η οποία αποφάσισε να αγοράσει 1 εκατομμύριο τόνους εισαγόμενου χαλκού, με στόχο τη διανομή σε διάφορα τοπικά χυτήρια ανά την Κίνα.  

Για την απόκτηση αυτής της ποσότητας, λόγω των σφιχτών χρηματοπιστωτικών συνθηκών, αναγκάστηκε να ζητήσει χρηματοδότηση από διάφορους traders, τους οποίους θα αποπλήρωνε αφότου κατάφερνε να διαθέσει το απόθεμά της.  

Όταν, λοιπόν, οι traders, οι οποίοι έβαλαν τα χρήματά τους, επισκέφτηκαν μία από τις αποθήκες, όπου είχε τοποθετηθεί ένα μέρος του πολύτιμου φορτίου, αντιλήφθηκαν ότι έλλειπαν τα 2/3. Αμέσως, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με την Huludao, αλλά κανείς δεν απαντούσε στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.  

Τα προβλήματα χρηματοδότησης 

Οι έμποροι στην αγορά των εμπορευμάτων αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις κατά τη φετινή χρονιά, οι οποίες έγιναν ακόμη δυσμενέστερες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι τιμές έχουν εκτοξευτεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, καθώς η προσφορά είναι μειωμένη (εξαιτίας των κυρώσεων στη Μόσχα), ενώ η ζήτηση παραμένει σταθερή.  

 Έτσι, πολύ συχνά, αναγκάζονται να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης,  θέτοντας ως εγγύηση το ίδιο το προϊόν. Όμως, αυτό το μοντέλο, όπως αποδεικνύεται, ενέχει πολλαπλούς κινδύνους. Μάλιστα, η κατάσταση καθίσταται ακόμη πιο περίπλοκη, όταν πολλές φορές χρηματοδότης των αγορών είναι το ίδιο το κράτος, μέσω διάφορων δημόσιων εταιρειών.   

Διαβάστε επίσης:

Εδώ τα 2000 καλά ακίνητα (σήμερα κληρώνει για το Terra), η παγκόσμια πατέντα του Μπλε Κέδρου και το «παλιό σφυρί» του Πεντεδέκα

Χαμντί Ουλουκάγια: Ο Τούρκος που εξακολουθεί να «θησαυρίζει» από το ελληνικό γιαούρτι (pics)

Σκληρή κόντρα Ελλήνων και Κινέζων στη ναυτιλία – Γιατί οι Greeks ξόδεψαν 3,7 δισ. δολάρια