«Οι αγορές έχουν ενσωματώσει στις εκτιμήσεις τους μια πολιτική αλλαγή που ευνοεί τις επενδύσεις στην Ελλάδα και την πολιτική σταθερότητα μετά τις εθνικές εκλογές», δηλώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg.

Η δήλωση περιλαμβάνεται σε άρθρο γνώμης του συνιδρυτή του Bloomberg Matthew A. Winkler, ο οποίος σημειώνει ότι οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον κ. Μητσοτάκη ως τον πιθανότερο επόμενο πρωθυπουργό της χώρας.

Σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που εμφανίζεται ως ο καταλύτης των θετικών εξελίξεων, ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφεται ως ο «καταλύτης» των πιο μαύρων προβλέψεων ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε το ευρώ το 2015.

Ο Matthew Winkler σημειώνει πάντως ότι οι επενδυτές έδειξαν ψυχραιμία δεδομένων των περιστάσεων το καλοκαίρι του 2015 καθώς γνώριζαν ότι οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τους Έλληνες να επιθυμούν με συντριπτικό ποσοστό την παραμονή στο κοινό νόμισμα.

Το κείμενο του Matthew A. Winkler αναφέρει επίσης τα εξής:

Η ελληνική Aναγέννηση είναι ένα αρχιτεκτονικό στυλ που περιλαμβάνει στήλες από μάρμαρο. Είναι επίσης μια καλή περιγραφή του γοήτρου ενός ταπεινωμένου κράτους στους επενδυτικούς κύκλους, που περιλαμβάνει στήλες αριθμών μέτρησης απροσδόκητης οικονομικής ανθεκτικότητας.

Οι επενδυτές διεθνώς, έκαναν ανάρπαστα τα ομόλογα της χώρας ύψους 2,5 δισ. Ευρώ τον περασμένο μήνα, καθώς είχαν για πρώτη φορά κατά τα τελευταία εννέα χρόνια μια τέτοια προσφορά. Αυτό τράβηξετο παγκόσμιο ενδιαφέρον στον κόσμο πάνω στο ελληνικό χρέος, εξέλιξη που ενισχύθηκε από την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ελλάδας, το οποίο ξεπερνά τα αντίστοιχα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της ζώνης του ευρώ.

Η Ελλάδα έφθασε στη συμφωνία διάσωσης με τους Ευρωπαίους πιστωτές το καλοκαίρι του 2015, αφού μερικοί από τους πιο έξυπους ανθρώπους νωρίτερα εκείνου του έτους προέβλεπαν την αδυναμία πληρωμών εκ μέρους ης Αθήνας και την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση.

Ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Alan Greenspan, δήλωσε στο British Broadcasting Corp ότι «ήταν απλώς θέμα χρόνου» πριν η Ελλάδα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα και το ευρώ αποσυντεθεί. Ο George Soros, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος του Soros Fund Management, δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Bloomberg ένα μήνα αργότερα ότι «η Ελλάδα έχει αποσυντεθεί πλήρως». Ο Marcel Fratzcher, ο σπουδαγμένος στην Οξφόρδη και το Χάρβαρντ, πρώην επικεφαλής ανάλυσης πολιτικής στην ΕΚΤ και πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, κατέληξε να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως «πολιτική και οικονομική καταστροφή». Εν μέσω προβλέψεων ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ και θα επανέλθει στη δραχμή σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο της οικονομικής της πορείας, ο Fratzcher είχε δηλώσει: «Το Grexit είναι και παραμένει η χειρότερη επιλογή για την Ελλάδα. Είναι ολοένα και πιο πιθανό».

Ο καταλύτης για τη μετακίνηση της χώρας από το χείλος του γκρεμού ήταν η εκπομπή εκ μέρους του τότε νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ενός μάλλον αντιφατικού πολιτικού μηνύματος, για τερματισμό της 5ετούς λιτότητας στην Ελλάδα, με τη χρησιμοποίηση των κεφαλαίων ύψους 240 δισεκ. ευρώ, που παρείχαν στη χώρα οι πιστωτές της, οι οποίοι αντέδρασαν στην πρόταση. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δεν έδειξαν καμία προτίμηση για επιστροφή στη δραχμή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επενδυτές δεν ανησύχησαν ιδιαίτερα, όπως έκαναν πολλοί πολίτες. Ενώ η απόδοση των ελληνικών ομολόγων αναφοράς έφτασε στο 19% τον Ιούλιο του 2015, αντανακλώντας την οικονομική αβεβαιότητα της χώρας, ωστόσο παρέμεινε αρκετά κάτω από το υψηλό 30% στο οποίο είχε βρεθεί το Μάρτιο του 2012.

rising_confidence.JPG