Οι επενδυτές αναμένεται να αυξήσουν τα στοιχήματά τους τους στις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της MLIV Pulse, κάτι το οποίο υποδεικνύει πως το συγκεκριμένο asset class αποτελεί νέο φαβορί τη στιγμή που η αμερικανική αγορά ενδέχεται να περιδινιστεί σε περίοδο ύφεσης

Περίπου το 61% των 234 ερωτηθέντων επενδυτών, αναλυτών και διαχειριστών κεφαλαίων ανέφεραν πως πρόκειται να αυξήσουν την έκθεσή τους στις αγορές αυτές το επόμενο 12μηνο παρά τις ανησυχίες για πιθανή κρίση στην οικονομία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι επενδύσεις αυτές θα προσφέρουν προστασία σε περίπτωση δημιουργίας ύφεσης.

«Οι αναπτυσσόμενες αγορές είναι πολύ πιο σταθερές σήμερα απ’ ό,τι ήταν πριν από 30 χρόνια ενώ οι κεντρικές τράπεζες των χωρών αυτών έχουν κάνει πολύ πιο προσεκτικές κινήσεις για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού σε σχέση με την Fed», τόνισε το στέλεχος της Invesco Developing Markets Fund, Τζάστιν Λέβερενζ, προσθέτοντας πως «υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες κερδοφορίας στις αναδυόμενες αγορές. Τα τελευταία 10 χρόνια, οι αγορές αυτές έχουν γίνει πολύ πιο ανθεκτικές αλλά έχουν ως επί το πλείστον αγνοηθεί από τη μεγαλύτερη μερίδα των επενδυτών».

Το 49% των ερωτηθέντων υπογράμμισαν πως ακόμα κι αν η υφεσιακή κατάσταση στις ΗΠΑ ασκήσει καθοδικές πιέσεις στα assets των αγορών αυτών, οι βασικές αναπτυξιακές αρχές οι οποίες τα διέπουν τα κάνουν ελκυστικές επιλογές οι οποίες θα έχουν καλύτερες αποδόσεις από τα αντίστοιχα assets των ανεπτυγμένων αγορών.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Global X Management της Νέας Υόρκης, Μάλκολμ Ντόρσον, οι αναπτυσσόμενες αγορές βρίσκονται σε γενικά καλύτερο σημείο από τις ανεπτυγμένες μετά από την πανδημία, κάτι το οποίο βοηθά ορισμένες από αυτές να αποφύγουν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

«Υπάρχει πιθανότητα βελτίωσης της ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων αγορών αφού οι αξιολογήσεις είναι φθηνές και η μακροπρόθεσμη επενδυτική ελκυστικότητά τους παραμένει υψηλή», τόνισε ο Ντέβαν Καλού της abrdn Plc. 

Οι ελκυστικές αποδόσεις αυτές οφείλονται κυρίως στις μετοχές των αγορών αυτών. Το 41% των ερωτηθέντων της έρευνας της MLIV Pulse υποστήριξαν πως οι μετοχές των αναπτυσσόμενων αγορών αποτελούν την ελκυστικότερη επενδυτική επιλογή για τους προσεχείς 12 μήνες. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, μέρος της αισιοδοξίας αυτής οφείλεται στις ευκαιρίες ανάπτυξης των αγορών αυτών καθαυτών. Ο δείκτης MSCI Emerging Markets Index έχει καταγράψει αύξηση μόλις 2,2% φέτος, σε σχέση με το 9,2% σχετικού δείκτη των ανεπτυγμένων αγορών.

Σύμφωνα με το στέλεχος του Artisan Developing World Fund, Λούις Κάουφμαν, «επιλέγουμε αναπτυσσόμενες οικονομίες οι οποίες μπορούν να προσφέρουν αξία».

Σε γεωγραφική βάση, οι ερωτηθέντες φαίνεται πως επιλέγουν τις αγορές της νοτιοανατολικής Ασίας. Η πλειοψηφία των επενδυτών τόνισαν πως τα assets της περιοχής θα παρέχουν τις σημαντικότερες αποδόσεις σε βάθος διετίας.

«Η νοτιοανατολική Ασία είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για μακροπρόθεσμες επενδύσεις», τόνισε ο επενδυτής της BNY Mellon Investment Management, Ανίντα Μίτρα, προσθέτοντας πως «οι χώρες αυτές υποδεικνύουν σταθερή μακροοικονομική διαχείριση, καλύτερα δημογραφικά δεδομένα και αυξημένη ροή ξένων επενδύσεων».

Η ανάπτυξη στην περιοχή φαίνεται πως σταθεροποιείται μετά το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας, σύμφωνα με τον επενδυτή της HSBC Asset Management, Αλεξάντερ Ντέιβι, ενώ η Goldman Sachs τονίζει πως υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις στις τραπεζικές μετοχές της Ταϊλάνδης.

Το 65% του δείγματος των ερωτηθέντων της έρευνας της MLIV Pulse η οποία διήρκησε από τις 15 μέχρι τις 19 Μαΐου αποτελούνταν από επενδυτές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, ενώ το 19% προέρχονταν από την Ασία.

Διαβάστε ακόμη

Μυλωνάς (ΕΤΕ): «Μετατίθεται για το 2024 η διανομή μερίσματος – Στο 20% με 30% το ποσοστό από τα κέρδη» (upd)

Μητσοτάκης στο CNN: Με κυβέρνηση ΝΔ ανακτούμε την επενδυτική βαθμίδα

UBS: Ευρωπαϊκή «πρωτιά» για την Ελλάδα – «Έσβησε» όλο το χρέος της πανδημικής περιόδου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ