Ο Μοχάμεντ Αλαμπάρ είναι ο ιδρυτής μιας εκ των διασημότερων εταιρειών real estate στο Ντουμπάι η οποία είχε αναλάβει να κατασκευάσει τον ψηλότερο ουρανοξύστη στον κόσμο.

Παρόλα αυτά, μόνο λίγο αφότου ο Αλαμπάρ αποφάσισε να επενδύσει στο γρήγορο φαγητό κατάφερε να εισέλθει στην ελίτ των πλουσιότερων επιχειρηματιών της περιοχής.

Πιο αναλυτικά, η Americana Restaurants, ο φορέας εκμετάλλευσης των KFC και Pizza Hut στη Μέση Ανατολή, αξίζει τώρα 6,24 δισεκατομμύρια δολάρια – πολύ περισσότερα δηλαδή, από τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια που άξιζε το 2017. Οι επενδυτές συνέρρεαν στην IPO και η μετοχή σημείωσε άνοδο 13% στο Άμπου Ντάμπι τη Δευτέρα πριν κλείσει 7,6% υψηλότερα.

Ο Μοχάμεντ Αλαμπάρ πρόκειται να κερδίσει 900 εκατομμύρια δολάρια από την IPO της Americana και το υπόλοιπο μερίδιό του αποτιμάται τώρα σε 1,98 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση την τιμή προσφοράς. Αυτό καθιστά τον μεγιστάνα έναν από τους πλουσιότερους κατοίκους των ΗΑΕ με περιουσία 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. «Δεν είναι για μένα τα χρήματα. Το κάνω απλώς για πλάκα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλαμπάρ σε συνέντευξή του στο Bloomberg, αρνούμενος να σχολιάσει την καθαρή του αξία. «Δεν μου αρέσει καν να φοράω ένα ακριβό ρολόι», παραδέχεται.

ai

Ο δισεκατομμυριούχος δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα κάνει με τα απροσδόκητα κέρδη του. «Μιλάω με ένα σωρό κόσμο, αλλά δεν πρόκειται να απομακρυνθώ από τις παραδοσιακές μου επιχειρήσεις», δηλώνει. «Θα ασχοληθώ με τις επιχειρήσεις που ξέρω», προσθέτει. Η περιουσία του Αλαμπάρ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Ντουμπάι – την πόλη στην οποία γεννήθηκε και την οποία βοήθησε να εξελιχθεί σε μεγάλο εμπορικό κέντρο. 

Το Ντουμπάι έγινε καταφύγιο για πολλούς επιχειρηματίες που ήθελαν να ξεφύγουν είτε από τα διαρκή lockdown και τον Covid είτε από τον πόλεμο με την Ουκρανία και τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση. Για να επωφεληθούν από αυτήν την εισροή, οι αρχές εισήγαγαν μια σειρά μέτρων με στόχο να κάνουν την πόλη πιο ελκυστική. Οι βελτιωμένες προοπτικές ώθησαν τις τιμές των ακινήτων σε υψηλά ρεκόρ και ενίσχυσαν την τουριστική βιομηχανία, με εκατομμύρια επισκέπτες να συρρέουν στις παραλίες και τα εμπορικά κέντρα του εμιράτου.

Αποφασιστικής σημασίας για τον Αλαμπάρ, η Μέση Ανατολή έχει επίσης, αναδειχθεί ως κόμβος για αρχικές δημόσιες προσφορές, ενισχυμένη από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και τις εισροές επενδυτών στην αρχή του έτους. Περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, από τις πωλήσεις μετοχών, βάζοντας την περιοχή στην πορεία της για τη δεύτερη καλύτερη χρονιά που έχει καταγραφεί.

Η άνοδος του μεγιστάνα

Γιος ενός καπετάνιου, ο Αλαμπάρ πήγε στο κολέγιο στο Σιάτλ, και έγινε ο πρώτος από την οικογένειά του που πήρε πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Αργότερα εργάστηκε στη Σιγκαπούρη, μια πόλη που θεωρείται ευρέως πρότυπο για το σύγχρονο Ντουμπάι και ανέλαβε αρκετούς κυβερνητικούς ρόλους κατά την επιστροφή του στο εμιράτο, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στη μετατροπή του σε παγκόσμιο κόμβο.

Λάτρης των πούρων και των ιπποδρομιών, ο Αλαμπάρ, 66 ετών, ξεκίνησε να χτίζει την αυτοκρατορία του το 1997. Ίδρυσε την Emaar, μια εταιρεία που αναμφισβήτητα ξεκίνησε την επανάσταση των ακινήτων του Ντουμπάι και της οποίας το αποτύπωμα στην πόλη είναι ορατό σχεδόν παντού.

Στην πορεία, ο Αλαμπάρ αποφάσισε να απομακρυνθεί για λίγο, από τις επενδύσεις στο realestate, την οποία κάποτε αποκαλούσε «χαζή επιχείρηση». Εκτός από την Americana, δημιούργησε τη Noon.com – την απάντηση της περιοχής στην Amazon.com Inc. – παράλληλα με το PIF της Σαουδικής Αραβίας. Ο Μοχάμεντ Αλαμπάρ κατέχει το 50% της Noon και το άλλο μισό ανήκει στο σαουδαραβικό επενδυτικό ταμείο. Οι δυο τους έχουν μια μακροχρόνια συνεργασία, αν και δεν σχεδιάζουν νέες συμφωνίες σε αυτό το στάδιο.

Μεταξύ των πρωτοβουλιών για την προσέλκυση τουριστών και την ενίσχυση της φήμης του εμιράτου, δημιούργησε ένα φεστιβάλ αγορών, ένα τουρνουά γκολφ και το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ντουμπάι που χρησίμευσε ως πόλο έλξης για διεθνή συνέδρια. Με αυτόν τον τρόπο, έγινε ένας από τους πιο έμπιστους τεχνοκράτες του ηγεμόνα του Ντουμπάι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ.

Ωστόσο, δεν κύλησαν όλα ομαλά.

Μια δεκαετία μετά την ίδρυση της Emaar, το Ντουμπάι και ο Αλαμπάρ αντιμετώπισαν τη μεγαλύτερη πρόκληση όταν η παγκόσμια οικονομική κρίση έπληξε το εμιράτο και παραλίγο να καταρρίψει την αγορά ακινήτων του, αναγκάζοντας μια διάσωση από το γειτονικό εμιράτο Άμπου Ντάμπι. «Ήμασταν λογικοί όσον αφορά το χρέος και διαχειριστήκαμε πολύ καλά τις ταμειακές ροές μας», δηλώνει ο Αλαμπάρ.

Για λίγο, φαινόταν ότι η τύχη δεν χαμογελούσε πια στον Aλαμπάρ. Τότε, αποφάσισε να απομακρυνθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Investment Corporation του Ντουμπάι, της κύριας εταιρείας χαρτοφυλακίου του εμιράτου, το 2009, λίγες εβδομάδες πριν από τα εγκαίνια του Μπουρτζ Χαλίφα, και αντικαταστάθηκε από μια νέα ομάδα αξιωματούχων.

Εν τω μεταξύ, ο Μοχάμεντ Αλαμπάρ έχασε 100 εκατομμύρια δολάρια σε ένα εγχείρημα στην αφρικανική εξόρυξη. «Πήγαινε καλά χωρίς πολύ κόπο, αλλά μετά εμφανίστηκε ο Έμπολα και κατέστρεψε τα πάντα», αποκαλύπτει. Και ένα εγχείρημα σε ακίνητα στις ΗΠΑ το 2005 – το οποίο αποκαλεί το μεγαλύτερο λάθος του – αποδείχτηκε επίσης, καταστροφικό.

Αλλά καθώς το Ντουμπάι άρχισε να ανακάμπτει, το ίδιο έκανε και η αυτοκρατορία του Αλαμπάρ. Η Emaar εισήγαγε δύο θυγατρικές στο τοπικό χρηματιστήριο και το 2016, ο επιχειρηματίας ανακοίνωσε ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα του: τη δημιουργία ενός ουρανοξύστη ψηλότερου σε σχέση με τον Burj Khalifa. 

Διαβάστε ακόμη

Market pass: Ποιοι «πάνε ταμείο», πότε και τι θα πάρουν – Παραδείγματα

Mega deal στην Αλεξανδρούπολη με το πρώτο υπεράκτιο αιολικό από τον όμιλο Κοπελούζου

Το βουνό και το ΠΑΣΟΚ, το deal της Viva και ο «γάμος» Στασινόπουλου, οι γκρίνιες με τη Reds και τα νέα για Prodea και Lavipharm