Ο άνδρας ζητούσε από την κυβέρνηση να σώζει τη δουλειά του στο εργοστάσιο αυτοκινήτων GM & S στη γειτονική πόλη Λα Σουτρέν. Τέτοιες συναντήσεις γίνονται γρήγορα συνηθισμένο φαινόμενο της εποχής Μακρόν: Ο εργαζόμενος, που δεν κρύβει την ανησυχία του, θα μπορούσε να προέλθει από το εργοστάσιο Whirlpool της Αμιένης, το ναυπηγείο STX στο Σεν Ναζέρ ή τον κατασκευαστή μηχανημάτων κατασκευής της Timk SA με έδρα τη Δουνκέρκη.

Αν και ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει επιμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της σύντομης ως τώρα θητείας του, ότι δεν έχει καμία μαγική λύση τα δεινά που αντιμετωπίζει ο βιομηχανικός τομέας της Γαλλίας, ωστόσο υποσχέθηκε «συγκεκριμένα μέτρα» για να βοηθήσει τους εργαζόμενους στη Λα Σουτρέν Τώρα είναι ο χρόνος να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του. Οι κυβερνητικές ενισχύσεις κράτησαν το εργοστάσιο ανοικτό και οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ένα δικαστήριο θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα σχετικά με το αν θα επιτρέψει στον μοναδικό πλειοδότη να αναλάβει το εργοστάσιο.

Το πρόβλημα με όλες τις εκκλήσεις του 39χρονου προέδρου για επιχειρηματίες και επενδυτές σε νέες τεχνολογίες να έρθουν και να “ανακαλύψουν το μέλλον” στη Γαλλία, είναι η τάση του να ασχολείται με το παρελθόν που μπορεί να διαμορφώσει την πολιτική κληρονομιά του. Ακόμη και την ώρα που προωθεί τη Γαλλία ως «το κράτος των start-ups», έρχεται από το παρελθόν αντήχηση σε ολόκληρη τη χώρα, σε εργοστάσια όπως η GM & S όπου οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι λειτουργούν με σκονισμένα, απαρχαιωμένα μηχανήματα, παγωμένα εγκαίρως από έναν κώδικα εργασίας που καταρτίστηκε για Πριν από έναν αιώνα.

“Είμαστε κατεστραμμένα προϊόντα”, δήλωσε ο 54χρονος Αλέν Ντιμπουά, ο οποίος εργάστηκε στην GM & S από τότε που ήταν έφηβος. “Κοίτα μας: άνδρες άνω των 50 ετών με οικογένειες, στεγαστικά δάνεια και λίγες δεξιότητες πέρα από αυτό που έχουμε μάθει εδώ, σε μια μικρή περιοχή με λίγες δυνατότητες”.

Είναι οι άνθρωποι στη θέση του Ντιμπουά που “θολώνουν” το δίλημμα που βρίσκεται στο επίκεντρο του αντιφατικού οράματος του Μακρόν για τη Γαλλία: ο πρώην επενδυτικός τραπεζίτης θέλει τις δυνάμεις της αγοράς να οδηγήσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ στο ίδιο επίπεδο με τη Γερμανία. Την ίδια ώρα, η κυβέρνησή του προστατεύει ορισμένους εργαζόμενους από τη λογική της αγοράς, όντας επιφυλακτική από τη λαϊκιστική οργή που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών.

Ενώ ο Μακρόν κέρδισε περισσότερο από το 66% έναντι της εθνικίστριας Μαρίν Λεπέν στον τελευταίο γύρο, πολλοί ψηφοφόροι απέσχον σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιλογή που τους προσφέρθηκε.

Με την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων σε υψηλό έξι ετών, ο αριθμός των ψηφοφόρων του μειώνεται, κι ο νεότερος Γάλλος ηγέτης από την εποχή του Ναπολέοντα, στοιχηματίζει ότι θα χάσει περισσότερα από το να αφήσει τα εργοστάσια όπως η CM & S να πεθάνουν από όσα θα χάσει, στέλνοντας ανάμεικτα μηνύματα στους επενδυτές.-