Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του δημοφιλή υπουργού του των Εσωτερικών μετά από την πλημμελή διαχείριση του lockdown λόγω του κορωνοϊού, με έναν ελιγμό που του επέτρεψε αφενός να αποποιηθεί κάθε ευθύνης για το φιάσκο του lock down και αφετέρου να διατηρήσει στο υπουργικό του συμβούλιο έναν από τους πιο πιστούς του υπερασπιστές.

Η ανακοίνωση του lockdown κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προκάλεσε τον πανικό των πολιτών για αγορές με αποτέλεσμα το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο μέτρο για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Το ξέσπασμα της επιδημίας δοκιμάζει την ανθεκτικότητα της κυβέρνησης του Ερντογάν που ήδη βρίσκεται στον 18ο χρόνο του στην εξουσία, και η αναταραχή από το φιάσκο του lockdown υπήρξε έντονη και ραγδαία.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόϊλου ανέλαβε την ευθύνη και έθεσε στη διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή του. Αλλά πριν τελειώσει η νύχτα – και αφού η φιλοκυβερνητική τηλεόραση προετοίμασε το έδαφος μεταδίδοντας υλικό αρχείου με τον υπουργό να φιλά τα μέτωπα γενειοφόρων αγροτών (ο αγροτικός κόσμος είναι βασικός στυλοβάτης του Ερντογάν) – ο πρόεδρος ζήτησε από τον Σόϊλου να παραμείνει στην θέση του.

Οι υποστηρικτές του Σόϊλου βγήκαν στα μπαλκόνια τους και χειροκροτούσαν στην Κωνσταντινούπολη. Ο δημοφιλής υπουργός στη συνέχεια δημοσίοποίησε μια δήλωση μνημείο μεταμέλειας, απαλάσσοντας τον Ερντογάν από οποιαδήποτε ευθύνη.

“Ζητώ τη συγχώρεση από το αγαπημένο μου έθνος, τον οποίο ποτέ δεν ήθελα να βλάψω, και τον αγαπητό μου Πρόεδρο, στον οποίο θα είμαι πιστός μέχρι το τέλος της ζωής μου”, δήλωσε ο Σόιλου στο Twitter.

Ο αποκλεισμός σε 31 πόλεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν η Κωνσταντινούπολη και η πρωτεύουσα, Άγκυρα, ήταν η πιο επιθετική κίνηση της Τουρκίας για να περιορίσει την ασθένεια και λήφθηκε μετά από την αύξηση που καταγράφηκε τόσο στα κρούσματα όσο και τους θανάτους. Η ανακοίνωσή της όμως έγινε μόλις δύο ώρες πριν τεθεί σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα οι πολίτες να σπεύσουν να αγοράσουν τρόφιμα ακυρώνοντας στην πράξη κάθε οδηγία κοινωνικής απομάκρυνσης.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με φωτογραφίες και βίντεο από ουρές συνωστιζόμενων έξω από τα καταστήματα.

“Η πιθανότητα μόλυνσης είναι τρομακτική”, δήλωσε ο Τεβφικ Οζλού, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της Τουρκίας, ο οποίος συμβουλεύει την κυβέρνηση για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Ο αρνητικός αντίκτυπος των κινήσεων αυτών (του συνωστισμού) θα παρατηρηθεί σε διάστημα “μιας εβδομάδας έως δέκα ημέρών”, ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Παράλληλα σήμερα και μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας κάθε Σαββατοκύριακο αρχής γενομένης από το επόμενο.

Με βάση τον νεότερο απολογισμό, οι νεκροί από την πανδημία στην Τουρκία ανέρχονται στους 1.296, καθώς προστέθηκαν στον κατάλογο των θυμάτων άλλοι 98 άνθρωποι. Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ανέφερε ότι τα κρούσματα είναι συνολικά 61.069 και ότι 3.957 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν άλλα 34.456 διαγνωστικά τεστ.