Σε τροχιά ανόδου βρίσκονται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου, με τα εν λόγω εμπορεύματα να γίνονται ακόμη πιο ακριβά εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Με ώθηση από Κίνα

Έπειτα από μία διήμερη πτώση, το πετρέλαιο σημειώνει άνοδο καθώς η Κίνα απομακρύνεται από την αυστηρή πολιτική μηδενικών κρουσμάτων και οι επενδυτές αξιολογούν τις επιπτώσεις στις παγκόσμιες ροές του μαύρου χρυσού από το ανώτατο όριο τιμής που επιβλήθηκε στο ρωσικό αργό.

Το αμερικανικό αργό έφτασε κοντά στα 78 δολάρια το βαρέλι έπειτα από μια συνεδρίαση που θύμιζε τρενάκι του τρόμου τη Δευτέρα. Το Πεκίνο θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων κινεζικών πόλεων καταργώντας τα υποχρεωτικά τεστ κορωνοϊού σε δημόσιους χώρους, ενισχύοντας τις προοπτικές για αύξηση της ζήτησης στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό αργό παράδοσης Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο 0,8% στα 77,52 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το brent παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε αύξηση 1% στα 83,49 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αγορά σταθμίζει τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του τελευταίου γύρου κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο ρωσικό αργό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την G7 στη Μόσχα. Σε αυτές περιλαμβάνεται η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι. Μέχρι στιγμής, αν και ορισμένα πλοία έχουν κολλήσει κοντά στην Τουρκία, δεν έχει σημειωθεί εκτεταμένη διακοπή.

Χθες, η Σαουδική Αραβία μείωσε τις τιμές του πετρελαίου για την Ασία, την κύρια αγορά της, σε ένδειξη ότι οι προοπτικές της ζήτησης στην περιοχή παραμένουν εύθραυστες όσο συνεχίζονται οι περιορισμοί λόγω Covid στην Κίνα.

Η κρατικά ελεγχόμενη Saudi Aramco μείωσε την τιμή του Arab Light για πωλήσεις τον Ιανουάριο κατά 2,20 έως 3,25 δολάρια το βαρέλι πέρα από το περιφερειακό σημείο αναφοράς. Η κίνηση ήταν σύμφωνη προς την πρόβλεψη των traders για πτώση 2,10 δολαρίων, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Φυσικό αέριο

Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται και οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου καθώς οι θερμοκρασίες στη Γηραιά Ήπειρο ενισχύουν τη ζήτηση και τεστάρουν την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία, που αποτελούν δείκτη αναφοράς, αυξήθηκαν έως και 4,3%. Ο ψυχρότερος από το κανονικό καιρός στη βορειοδυτική Ευρώπη ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα αποθέματα που έχουν δημιουργηθεί για το χειμώνα.

Ενώ η περιοχή είχε ένα ήπιο ξεκίνημα στη χειμερινή περίοδο, η υψηλότερη ζήτηση για θέρμανση αρχίζει να διαβρώνει τα αποθέματα φυσικού αερίου που τώρα βρίσκονται στο 91%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επόμενου μήνα στην Ολλανδία έφτασαν τα 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Tα κράτη-μέλη της ΕΕ προσπαθούν ακόμα να βρουν τη χρυσή τομή για το πλαφόν στο φυσικό αέριο με το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας να απέχει μόλις μία έβδομάδα. Η Δημοκρατία της Τσεχία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, πρότεινε έναν δεύτερο συμβιβασμό για ένα ευρύτερο ανώτατο όριο τιμών — μειώνοντας το όριο παρέμβασης στα 220 ευρώ από 275 ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα. Η πλειοψηφία των κρατών μελών είχε επικρίνει έντονα το επίπεδο που προτάθηκε από τον εκτελεστικό βραχίονα της Ένωσης. Ξεχωριστά, δύο ομάδες χωρών έχουν προτείνει τις δικές τους λύσεις.

Διαβάστε ακόμη

Στη Netcompany-Intrasoft το κομβικό έργο για το Ευρωπαϊκό Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότητας

Politico: Αυτές θα είναι οι επιπτώσεις του πετρελαϊκού «πολέμου» Δύσης-Ρωσίας

Ρεύμα: «Καβάλησε» τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα την Τρίτη στην Ελλάδα