Ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε καθεστώς πείνας σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε λίγους μόνο μήνες, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί όλεθρο στον εφοδιασμό σε τρόφιμα και βλάπτει τα εισοδήματα.

Σύμφωνα με μια ομάδα μεγάλων εταιρειών τροφίμων, βιομηχανικών φορέων και ακαδημαϊκών, ο αριθμός όσων πάσχουν από χρόνια πείνα ενδέχεται να ξεπεράσει τα 800 εκατομμύρια, λόγω των αυξανόμενων κινδύνων στην προμήθεια τροφίμων. Μάλιστα, η απειλή είναι ακόμα μεγαλύτερη σε φτωχές περιοχές, όπως η υποσαχάρια Αφρική.

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο σημαντική στιγμή για να διατηρήσουμε τις εμπορικές ροές ανοιχτές», σύμφωνα με επιστολή προς τους ηγέτες του κόσμου που υπογράφουν οι Nestle SA, Unilever NV, Danone SA και PepsiCo Inc.

Ενώ η παραγωγή είναι επαρκής, οι διαταραχές στις μεταφορές και στην κατανομή του εργατικού δυναμικού αρχίζουν να επηρεάζουν την επισιτιστική ασφάλεια σε πολλά μέρη του κόσμου, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές βασικών προϊόντων, όπως το σιτάρι και το ρύζι.

Επιπλέον, οι απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της πανδημίας μειώνουν τα εισοδήματα των ανθρώπων. Όλα αυτά ωθούν τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τις διάφορες εξαγωγές τροφίμων για να προστατεύσουν τις εγχώριες προμήθειες.

Η επιστολή των εταιρειών καλεί τους ηγέτες του κόσμου να διατηρήσουν το ανοικτό εμπόριο και να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε θρεπτικά και προσιτά τρόφιμα για να αποτρέψουν μια παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση.

Οι κύριοι εξαγωγείς τροφίμων πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι θα συνεχίσουν να προμηθεύουν πλήρως τις διεθνείς αγορές, αναφέρει η επιστολή.

Επιπλέον, αναφέρονται άλλα προτεινόμενα μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν την υποστήριξη των πιο ευάλωτων, τις επενδύσεις στην τοπική παραγωγή και τη μεταχείριση των γεωργών και των εργαζομένων στα τρόφιμα ως βασικό θεμέλιο στην παραγωγή.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν επίσης ότι οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να αποφύγουν τις «πολιτικές ζητιάνοι-γείτονες» που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας κρίσης τιμών τροφίμων πριν από μία δεκαετία.

Την ίδια ώρα η Παγκόσμια τράπεζα ανέφερε σε έκθεση της ότι ο ιός ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρή κρίση επισιτιστικής ασφάλειας στην Αφρική.

Η γεωργική παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί έως και 7% αν υπάρξουν εμπορικοί περιορισμοί, ενώ οι εισαγωγές τροφίμων ενδέχεται να μειωθούν τουλάχιστον κατά 13% λόγω του υψηλότερου κόστους συναλλαγών και της μειωμένης ζήτησης.