Η μηχανή της ιταλικής οικονομίας έχει σχεδόν ακινητοποιηθεί τη Δευτέρα εν μέσω της μεγαλύτερης έκρηξης της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη κι ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει τους έξι ως το μεσημέρι της Δευτέρας.

Το Μιλάνο, ο οικονομικός κόμβος της χώρας, και οι παραγωγικές περιοχές της Λομβαρδίας και του Βένετο βρίσκονταν σε ουσιαστική παύση εργασιών, καθώς τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα μουσεία έκλεισαν, οι αθλητικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν και επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας ακόμα και στα μπαρ.

Η χώρα παλεύει να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, με 219 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ως τώρα, δήλωσε ο επίτροπος Εκτάκτων αναγκών ανάγκης Άντζελο Μπορέλι, σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη τη Δευτέρα.

Οι ιταλικές μετοχές και τα ομόλογα κατέρρευσαν, εν μέσω ανησυχιών ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού μπορεί να σπρώξει την ιταλική οικονομία σε ύφεση. Τα ομόλογα της Ιταλίας εμφάνισαν χαμηλότερη απόδοση από τα αντίστοιχα γερμανικά κατά το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, ενώ ο Δείκτης FTSE MIB επέκτεινε την πτώση σε ποσοστό έως και 4,9%, που είναι η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή από τον Ιούνιο του 2016.

Η αύξηση των κρουσμάτων έρχεται παρά τα σαρωτικά μέτρα που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση για τον περιορισμό των ταξιδιών προς και από τις πληγείσες περιοχές. Πέντε ασθενείς πέθαναν ως τώρα, ενώ μια μόνο περίπτωση ασθενούς έχει βρεθεί χωρίς τη λοίμωξη του κορωνοϊού, δήλωσε επίσης ο Μπορέλι.

Ένα ακόμα στοιχείο που προσθέτει ανησυχίες, είναι το ότι ο ιός φαίνεται να διαδίδεται κυρίως μέσω των νοσοκομείων και παραμένει ασαφές ακριβώς με ποιον τρόπο έφτασε η ασθένεια στη χώρα και ποιοι ήταν οι αρχικοί παράγοντες διάδοσης του ιού.

Το χτύπημα στην οικονομία από τον περιορισμό της κίνησης και της δραστηριότητας στην ευημερούσα περιοχή η οποία εκτείνεται από τη Βενετία έως το Μιλάνο, φιλοξενεί περίπου 15 εκατομμύρια ανθρώπους και είναι αυτή που συνεισφέρει το ένα τρίτο σχεδόν του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ιταλίας, είναι πιθανόν να είναι σοβαρό. Πολύ περισσότερο, που η χώρα ήταν ήδη μπροστά σε μια οικονομική ύφεση.

Υπήρξαν επίσης ενδείξεις ότι ο πανικός θα διαρκέσει. Οι αγοραστές έκαναν “επιδρομή” στα σούπερ μάρκετ του Μιλάνου το Σαββατοκύριακο, καθώς ανησυχούσαν ότι τα αποθέματα τροφίμων θα εξαντλούνταν. Είδη πρώτης ανάγκης όπως το κρέας, το ψωμί και τα ζυμαρικά ήταν σε περιορισμένη προσφορά σε ορισμένα καταστήματα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές, πολλοί από τους οποίους φορούσαν χειρουργικές μάσκες, να περιμένουν σε ατέλειωτες ουρές, προκειμένου να ανεφοδιαστούν με τα απαραίτητα.

Ήσυχοι δρόμοι

Οι συνήθως πολυσύχναστοι δρόμοι του Μιλάνου ήταν πολύ ήσυχοι τη Δευτέρα, με λίγους πεζούς που έσπευδαν να απομακρυνθούν γρήγορα με κατεύθυνση τα σπίτια τους και τις συνήθως γεμάτες καφετέριες, να είναι άδειες από πελάτες. Εταιρείες όπως η UniCredit SpA, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, ζήτησαν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι.

Για τα 50.000 άτομα που κατοικούν στους δήμους νότια του Μιλάνου, όπου έχουν εντοπιστεί τα στελέχη του ιού, τα μέτρα είναι ακόμα πιο αυστηρά. Όλες οι εργασιακές δραστηριότητες έχουν σταματήσει με αποκλεισμούς που εμποδίζουν τις μετακινήσεις μέσα και έξω από την περιοχή.

Οι αναλυτές της Mediobanca SpA χαρακτήρισαν την επίδραση της εξάπλωσης του ιού σε βραχυπρόθεσμη βάση, ένα μακροχρόνιο πονοκέφαλο που θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική ανάκαμψη καθώς επηρεάζει τις πιο παραγωγικές περιοχές της χώρας. “Η ροή ειδήσεων είναι ασφαλώς ανησυχητική και, αν το θέμα δεν επιλυθεί γρήγορα, είναι πιθανό να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα”, ανέφερε η επενδυτική τράπεζα.

Ο Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός της Λέγκας, χρησιμοποίησε την εξάπλωση του ιού για να επιτεθεί στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν υπερασπίζεται τα σύνορα της Ιταλίας. Η Ιταλία χρειάζεται “να κάνει τα σύνορά μας σιδερόφρακτα”, είπε, καλώντας τον Κόντε να παραιτηθεί “αν δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί την Ιταλία και τους Ιταλούς”.