Πριν από λίγες εβδομάδες, πολλές χώρες βρίσκονταν ένα βήμα πριν από την «απελευθέρωσή» τους από την πανδημία. ΗΠΑ, Βρετανία, Σιγκαπούρη, μεταξύ άλλων, ήταν έτοιμες να ανακοινώσουν την αποτίναξη τους από τον «ζυγό» του κορωνοϊού. Ο ιός, όμως, είχε άλλα σχέδια.

Μετάλλαξη Δέλτα, προβλήματα στον εφοδιασμό εμβολίων, αύξηση των κρουσμάτων στο Ολυμπιακό Χωριό στην Ιαπωνία, όλα δείχνουν πως ο κορωνοϊός δεν θα εξαλειφθεί αλλά θα μεταλλαχθεί σε κάτι το ενδημικό, με εποχικές εξάρσεις παρόμοιες με αυτές της γρίπης. «Ο ιός θα κάνει ό,τι θέλει αυτός και όχι ό,τι θέλουμε εμείς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάικλ Όστερχολμ, επικεφαλής του Center for Infectious Disease Research and Policy στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Τα εμβόλια προστατεύουν τη ζωή μας

Τα εμβόλια έχουν κάνει τη διαφορά, προστατεύοντας -κυριολεκτικά- τις ζωές των πολιτών, βάσει των στατιστικών στοιχείων στη Βρετανία. Στην ηπειρωτική Ευρώπη, το 75% των πολιτών θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως τους επόμενους δύο μήνες. Η Κίνα και η Βρετανία κυμαίνονται σε παρόμοια ποσοστά εμβολιασμού.

Παρ’ολα αυτά στις ΗΠΑ η καμπάνια εμβολιασμού έχει επιβραδυνθεί σε σημείο που το 75% θα επιτευχθεί τους επόμενους οχτώ ή εννέα μήνες.

Αλλα σημεία του κόσμου, ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Ινδονησία, η Ινδία και σε χώρες της Αφρικής, τα επίπεδα αυτά αναμένεται να επιτευχθούν μέχρι τις αρχές του 2023, αν όλα πάνε καλά.

Οι περισσότερες εξ αυτών των αναπτυσσόμενων οικονομιών βασίζονται στο πρόγραμμα Covax το οποίο διοχετεύει εμβόλια σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Παρ’ όλα αυτά, η παροχή εμβολίων καθυστερεί και, σύμφωνα με το πρώην στέλεχος του ΠΟΥ Κλάους Στορ, «σε πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες ο ιός θα είναι αυτός που θα τελειώσει την πανδημία και όχι ο εμβολιασμός».

Τα οικονομικά δεδομένα

Ακόμη και τα οικονομικά δεδομένα προκαλούν φόβο: η πανδημία μέχρι σήμερα «κόστισε» $15 τρισεκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ η ασυμμετρία των εμβολιαστικών προγραμμάτων «δημιουργεί μια ανάκαμψη δύο ταχυτήτων», σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μάλπας, Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σε αυτό συμφωνεί και ο Λόρενς Σάμερς, πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ και συντάκτης του Bloomberg ο οποίος υποστηρίζει πως ο κορωνοϊός πλήττει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες πολύ περισσότερο από τις ανεπτυγμένες.

Επιπροσθέτως, ο Γουόργουικ ΜακΓκίμπιν, καθηγητής οικονομικών στο Australian National University υπογραμμίζει πως «υπάρχει κίνδυνος μετάλλαξης της οικονομικής ανάκαμψης με σχήμα “V” σε οικονομική ανάπτυξη με σχήμα “W”, όπου η ανάπτυξη επιδεικνύει μείωση πριν αυξηθεί και πάλι».

Μεταλλάξεις και εμβόλια

Στην αφρικανική ήπειρο, μόλις το 1,5% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα συστήματα υγείας έχουν σχεδόν καταρρεύσει, ενώ υπάρχει τεράστια έλλειψη οξυγόνου και κλινών στις ΜΕΘ.

Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και στην Ινδονησία, όπου τα κρούσματα πρόσφατα έφτασαν τα 50.000 ημερησίως, όπως είχε συμβεί πρόσφατα και στη Βρετανία. Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει εμβολιάσει μόλις το 6,9% του πληθυσμού της σε σχέση με το 56% του Ηνωμένου Βασιλείου, καταμετρώντας 1.500 θανάτους καθημερινά συγκριτικά με 100 θανάτους στην ευρωπαϊκή χώρα.

«Οι συνθήκες αυτές αποτελούν ένα “τοξικό κοκτέιλ”» υποστήριξε η Τζοάν Λιου, καθηγητής στο McGill University του Μοντρεάλ και πρώην πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Είναι σαν την κλιματική αλλαγή. Τη βλέπουμε να έρχεται αλλά δεν ξέρουμε τί να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται μια συνολική, παγκόσμια προσπάθεια και ίση κατανομή των εμβολίων και των αγαθών», προσέθεσε.

Επαγρύπνηση

Αν και τα χειρότερα φαίνεται να πέρασαν για τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να υπάρξει επαγρύπνηση. Παρά τις άρσεις των μέτρων στη Βρετανία στις 19 Ιουλίου, οι επιστήμονες ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων και τα μακροχρόνια προβλήματα υγείας που αναφέρουν πολλοί Βρετανοί. Κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή, δυσκολία στη σκέψη και άλλα προβλήματα είναι κοινά σε όσους έχουν «περάσει» κορωνοϊό.

Στις ΗΠΑ, η καμπάνια εμβολιασμού έχει επιβραδυνθεί, τη στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα έχει αρχίσει να κυκλοφορεί. Αν και οι θάνατοι δεν έχουν αυξηθεί παράλληλα με τα κρούσματα, οι κλίνες στα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να γεμίζουν και πάλι.

Σε χώρες εκτός των ΗΠΑ και της Ευρώπης, η πανδημία αναμένεται να τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το 2023, σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Μος, στέλεχος του International Vaccine Access Center του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Εξ’ού και τα νέα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού που έχουν εφαρμοστεί σε πολλές χώρες.

Στην Αυστραλία, όπου έχει εμβολιαστεί μόλις το ένα τρίτο του πληθυσμού, εφαρμόστηκαν νέα μέτρα lockdown. Ακόμη και στη Σιγκαπούρη, λόγω της ανασφάλειας της αύξησης των κρουσμάτων στις παραπλήσιες ασιατικές χώρες, εφαρμόστηκαν και πάλι μέτρα lockdown.

Tέλος, η Κίνα, η οποία μέχρι πρότινος είχε καταφέρει να περιορίσει την πανδημία μέσω των αυστηρότατων lockdown, δεν μπορεί κι αυτή να ξεπεράσει το πρόβλημα. Η χώρα βρίσκεται κοντά στον εμβολιασμό του 75% των πολιτών της αλλά τα σύνορα παραμένουν κλειστά και τα περιοριστικά μέτρα «κλειδώνουν» ολόκληρες περιοχές σε περίπτωση νέου κρούσματος.

Οπως έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν όλοι, η αντιμετώπιση της πανδημίας πρόκειται για έναν Μαραθώνιο και όχι ένα σπριντ κάτι που συμβολικά διαφαίνεται και στους «κλειστούς» Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Διαβάστε ακόμη

BofA: Ανάπτυξη 5,1% στην Ελλάδα το 2021 – Επιβράδυνση το 2022 

Κορωνοχρέη: Εκδόθηκε η απόφαση για τις 72 δόσεις 

Επιδεινώνεται η χαοτική κατάσταση στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες