Ο Σεΐχης Αλί Αλ Μακτούμ, συγγενής του ηγέτη του Ντουμπάι Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, ανοίγει οικογενειακό επενδυτικό γραφείο στο Χονγκ Κονγκ, αποτελώντας έναν από τους πρώτους διεθνείς επενδυτές υψηλού προφίλ που ανταποκρίνονται στην εκστρατεία της πόλης για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

Η επενδυτική εταιρεία, η οποία θα διαχειρίζεται έως και 500 εκατ. δολάρια, αναζητά ευκαιρίες στην Ασία σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι κατασκευές, τα ηλεκτρικά οχήματα, ο τουρισμός και ο τομέας των fintech, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του γραφείου, Έλεανορ Μακ.

«Είδα πολλές ομοιότητες με το Ντουμπάι», υπογράμμισε ο 28χρονος Σεΐχης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, αναπολώντας το πρώτο του ταξίδι στην ασιατική μεγαλούπολη τον Δεκέμβριο, όταν συγκεκριμενοποίησε τα σχέδια για το οικογενειακό του γραφείο.

«Το Χονγκ Κονγκ είναι πολύ προηγμένο από πολλές απόψεις και έχει τόσα πολλά να προσφέρει όσον αφορά τις επενδυτικές ευκαιρίες και την επιχειρηματική επέκταση. Υπάρχουν δυνατότητες για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», προσέθεσε.

Ο ασιατικός χρηματοοικονομικός κόμβος προσπαθεί να ανακάμψει μετά την οικονομική ύφεση, την μετα-πανδημική μαζική έξοδο διεθνών εταιρειών και την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Η πόλη έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την προσέλκυση των εξαιρετικά πλούσιων επενδυτών, μέσω της θέσπισης κινήτρων για την προσέλκυσή τους, όπως ακριβώς έχει κάνει και η ανταγωνιστής Σιγκαπούρη.

Σημειωτέον πως η πόλη-κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας χορήγησε φορολογικά κίνητρα σε τουλάχιστον 1.400 μεμονωμένα οικογενειακά γραφεία μέχρι το τέλος του 2023, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Νομισματικής Αρχής της Σιγκαπούρης.

Στο Χονγκ Κονγκ, πρόσφατη έρευνα την οποία διεξήγαγε η Deloitte υποδεικνύει ότι υπάρχουν περισσότερα από 2.700 οικογενειακά επενδυτικά γραφεία.

Ο ηγέτης του Χονγκ Κονγκ, Τζον Λι, το 2022 έθεσε ως στόχο να πείσει περισσότερα από 200 οικογενειακά γραφεία με περιουσιακά στοιχεία ύψους 240 εκατ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ (31 εκατ. δολάρια) να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους έως το τέλος του 2025.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, έπαιξε και τον ρόλο του επικεφαλής διπλωματικής επίσκεψης στο Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι πέρυσι, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο η πόλη επιστράτευσε μεγιστάνες της αγοράς ακινήτων για να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές.

Ο Σεΐχης Αλί, ο οποίος έχει επίσης ιδιωτικό γραφείο επενδύσεων στο Ντουμπάι, είναι μεταξύ των προσκεκλημένων της συνόδου κορυφής «Wealth for Good» που θα πραγματοποιηθεί σύντομα στο Χονγκ Κονγκ.

Στη λίστα των παρευρισκόμενων μεγιστάνων περιλαμβάνονται ο ιδρυτικός εταίρος της επενδυτικής εταιρείας WndrCo και πρώην πρόεδρος των Walt Disney Studios, Τζέφρι Κάτζενμπεργκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Blue Pool Capital, Όλιβερ Γουάισμπεργκ και ο μεγιστάνας της εγχώριας αγοράς ακινήτων, Άντριαν Τσενγκ.

«Είναι γνωστό ότι η ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ είναι δύο από τους κορυφαίους προορισμούς όσον αφορά τις επενδύσεις και τις οικονομικές ευκαιρίες, οπότε θέλω να επωφεληθώ από αυτό», δήλωσε ο Σεΐχης.

Το οικογενειακό γραφείο «θα ήταν ένα καλό βήμα για να οικοδομηθεί αυτή η γέφυρα και να ενισχυθούν οι δεσμοί μας», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη 

Ναυτιλία: «Χρυσές εποχές» για τα δεξαμενόπλοια – Η εικόνα για τα φορτηγά πλοία

Νέος κύκλος επενδύσεων των Ισραηλινών στην Αθήνα (pics)

Lifting σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – Πότε βγαίνουν στους δρόμους τα πρώτα υπερσύγχρονα λεωφορεία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ