Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ υποδέχθηκε την Τετάρτη στο Πεκίνο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο συνομιλιών που αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων και στην προώθηση ενός ενεργειακού έργου που παραμένει επί χρόνια σε εκκρεμότητα.
Ο Σι αντάλλαξε χειραψία με τον Πούτιν έξω από το Μέγαρο του Λαού στην πλατεία Τιενανμέν, επιφυλάσσοντάς του την ίδια τελετουργική υποδοχή που είχε δοθεί λίγες ημέρες νωρίτερα στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ. Στρατιωτική μπάντα έπαιξε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών υπό τους ήχους 21 κανονιοβολισμών, ενώ δεκάδες παιδιά κρατώντας ρωσικές και κινεζικές σημαίες φώναζαν «καλωσορίσατε».
Κατά τις εναρκτήριες δηλώσεις πριν από τις συνομιλίες, ο Πούτιν ανέφερε ότι οι σχέσεις Ρωσίας και Κίνας βρίσκονται σε πρωτοφανές επίπεδο και αποτελούν πρότυπο συνεργασίας.
Αποκαλώντας τον Σι «αγαπητό φίλο», ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Ρωσία παραμένει αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας για την Κίνα. «Στη σημερινή τεταμένη διεθνή συγκυρία, η στενή συνεργασία μας είναι ιδιαίτερα αναγκαία», δήλωσε.
Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι διμερείς δεσμοί έχουν ενισχυθεί επειδή οι δύο πλευρές εργάζονται συστηματικά για την εμβάθυνση της πολιτικής εμπιστοσύνης και του στρατηγικού συντονισμού.
«Η Κίνα και η Ρωσία πρέπει να εστιάσουν σε μακροπρόθεσμες στρατηγικές και να προωθήσουν την ανάπτυξη και την αναζωογόνηση των χωρών τους», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση. Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες οφείλουν να «οικοδομήσουν ένα πιο δίκαιο και λογικό σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης» απέναντι σε αυτό που χαρακτήρισε «ανεξέλεγκτη μονομερή ηγεμονία», σε μια έμμεση αιχμή κατά των ΗΠΑ.

Η διπλωματία του τσαγιού
Ο Πούτιν και ο Σι, που διατηρούν στενούς προσωπικούς δεσμούς και συμμερίζονται την επιδίωξη για μια πολυπολική παγκόσμια τάξη απέναντι στην αμερικανική κυριαρχία, αναμένεται να έχουν εκτενείς συνομιλίες, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται ακόμη και ιδιωτική συνάντηση για τσάι. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι πρόκειται για την 25η επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη στην Κίνα.
Η επίσκεψη, που συμπίπτει επισήμως με την 25η επέτειο της συνθήκης φιλίας και συνεργασίας Ρωσίας–Κίνας, πραγματοποιείται λίγες μόλις ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής του Σι με τον Τραμπ στο Πεκίνο.
Η προγραμματισμένη συνάντηση για τσάι «είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της επίσκεψης», δήλωσε τη Δευτέρα ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ. «Όπως και οι Κινέζοι φίλοι μας, ενδιαφερόμαστε αυτή η συνάντηση να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο», πρόσθεσε.

Power of Siberia 2
Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται και το σχεδιαζόμενο έργο του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia 2, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν περίπου 40 έγγραφα συνεργασίας.
Μεταξύ των αποτελεσμάτων της συνόδου πιθανότατα θα περιλαμβάνεται και κοινή δήλωση για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Πεκίνου και Μόσχας, μετέδωσε το Tass. Εκτός από τις συνομιλίες με τον Σι, ο Πούτιν θα έχει ξεχωριστή συνάντηση και με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ.
Η Ρωσία ελπίζει ότι η αναταραχή στις αγορές ενέργειας λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και το ουσιαστικό κλείσιμο των Στενά του Ορμούζ θα καταστήσουν την Κίνα πιο ευέλικτη στις διαπραγματεύσεις για τις τιμές φυσικού αερίου στο συγκεκριμένο έργο. Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέδειξαν επίσης πιθανούς τομείς συνεργασίας που εκτείνονται από την ενέργεια και τη γεωργία μέχρι την τεχνολογία, το διάστημα και την τεχνητή νοημοσύνη.
Στη ρωσική αποστολή συμμετέχουν κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καθώς και επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων, από την Gazprom έως τις Rosatom και Roscosmos.
Η People’s Daily, επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, υποστήριξε σε κύριο άρθρο της ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται «στο καλύτερο επίπεδο της ιστορίας τους», προσθέτοντας ότι οι διεθνείς αναταράξεις καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω ενίσχυση του στρατηγικού συντονισμού και της συνολικής συνεργασίας.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα πριν από την επίσκεψή του, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι σχέσεις Ρωσίας–Κίνας έχουν φτάσει σε «πραγματικά πρωτοφανές επίπεδο», χαρακτηρίζοντας τον Σι «παλιό και καλό φίλο».
Με την οικονομία της να βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση, η Ρωσία εξαρτάται πλέον σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο με την Κίνα προκειμένου να περιορίσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων για την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, η οποία εισέρχεται πλέον στο πέμπτο έτος της. Σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ του Bloomberg News, περισσότερο από το 90% της τεχνολογίας που υπόκειται σε κυρώσεις εισάγεται στη Ρωσία μέσω Κίνας.
Η Κίνα έχει αρνηθεί ότι έχει προμηθεύσει όπλα σε οποιαδήποτε πλευρά της σύγκρουσης στην Ουκρανία, επιμένοντας ότι ελέγχει αυστηρά τις εξαγωγές ειδών διπλής χρήσης.
Όπως σημειώνει το Bloomberg Economics, «η διμερής σχέση είναι ζωτικής σημασίας και για τις δύο χώρες, ιδιαίτερα στο εμπόριο και στη συνεργασία για την ασφάλεια. Ωστόσο, η συνεργασία έχει όρια και η Ρωσία λειτουργεί ολοένα και περισσότερο ως ο νεότερος εταίρος».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατά καιρούς επιχειρήσει να απομακρύνουν τη Ρωσία από τη στρατηγική της σχέση με την Κίνα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης γεωπολιτικής στρατηγικής που συνδέεται τόσο με τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και με την πιθανότητα μελλοντικής αντιπαράθεσης με το Πεκίνο για την Ταϊβάν.
Ωστόσο, ο Πούτιν έχει ελάχιστα κίνητρα να απομακρυνθεί από τον Σι, ακόμη κι αν ορισμένοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου εμφανίζονται ολοένα και πιο ανήσυχοι για την οικονομική και διπλωματική εξάρτηση της Ρωσίας από την Κίνα.
«Ο Πούτιν δεν θα μπορούσε να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία χωρίς τη συστηματική στήριξη που παρέχει η Κίνα στη ρωσική πολεμική μηχανή», δήλωσε η Χενριέτα Λέβιν, ανώτερη ερευνήτρια στο Center for Strategic and International Studies. «Στο Πεκίνο, θα πρέπει να αναμένουμε ότι ο Πούτιν θα επιδιώξει μεγαλύτερη υλική υποστήριξη για τον ρωσικό στρατό και περισσότερη βοήθεια από κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την παράκαμψη των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων», πρόσθεσε.
Διαβάστε ακόμη
ΑΔΜΗΕ: Παίρνει σειρά για τη μεγάλη ΑΜΚ του 1 δισ. ευρώ
Από τα Mirage της Καρπάθου μέχρι τα καλώδια της Μεσογείου: Πώς η Ελλάδα χτίζει γεωοικονομική ισχύ
RRF – Η επόμενη μέρα: Στροφή στη χρηματοδότηση των ΜμΕ (πίνακες)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.