Ο Τζακ Μα προκάλεσε συζητήσεις και έντονη φημολογία σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του, αφού έστησε μια μικρή εταιρεία για την επεξεργασία και πώληση αγροτικών προϊόντων, στο τελευταίο του εγχείρημα από τότε που αποσύρθηκε από το προσκήνιο.

Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Alibaba ξεκίνησε τη μακρά πορεία του ως δάσκαλος Αγγλικών και έγινε «βασιλιάς» του ηλεκτρονικού εμπορίου, τόσο αυτός όσο και οι περισσότεροι από τους ιδρυτές μεγάλων εταιρειών που, σύμφωνα με τον ίδιο,  δεν θα περνούσαν ούτε από την πρώτη συνέντευξη αν πήγαιναν να βρουν δουλειά στις εταιρείες που δημιούργησαν.

Ο Μα δεν ήταν καθόλου αυτό που λέμε «καλός μαθητής» στο σχολείο και απορρίφθηκε από 30 δουλειές πριν ξεκινήσει την Alibaba το 1999. Όπως λέει, είχε συναντήσει πολλούς ικανότατους ανθρώπους που απορρίπτονταν από τις «καλές» δουλειές απλά και μόνο επειδή δεν είχαν καλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, όπως και εκείνος άλλωστε.

Ο Μα έχει δείξει ενδιαφέρον για τις γεωργικές επιχειρήσεις από τότε που αποσύρθηκε από την Alibaba το 2019. Έτσι, μόλις την περασμένη βδομάδα, ίδρυσε την «Hangzhou Ma’s Kitchen Food» με αρχικό εγγεγραμμένο κεφάλαιο 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την εταιρική βάση δεδομένων Tianyancha. Η εταιρεία ασχολείται με τις πωλήσεις προσυσκευασμένων τροφίμων και την επεξεργασία και λιανική πώληση γεωργικών προϊόντων, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Δημοσιότητας Πληροφοριών για την Πιστωτική Ικανότητα των Επιχειρήσεων της Κίνας.

Η τοποθεσία και οι δραστηριότητες του Μα αποτελούν αντικείμενο έντονων συζητήσεων από το 2020, όταν απομακρύνθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας αφού το Πεκίνο άρχισε μια εκστρατεία κατά της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα που έπληξε τις δίδυμες εταιρείες του – Alibaba και Ant Group.

Ο Μα, του οποίου τα σχόλια σχετικά με το ξεπερασμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας συνέβαλαν στο να πυροδοτηθεί η καταστολή, έκτοτε αφιέρωσε τον χρόνο του σε μεγάλο βαθμό σε γεωργικές δραστηριότητες και το ίδρυμά του. Το νέο εγχείρημα του Τζακ Μα, εντάσσεται σε μια σειρά από γνωστές επιχειρήσεις, όπως η Tencent Holdings και η Meituan, οι οποίες αφιέρωσαν μεγάλα ποσά για την πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος για την «κοινή ευημερία». Η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ έχει καταστήσει τα τελευταία χρόνια την αναβάθμιση των καθυστερημένων αγροτικών περιοχών –  έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους των προσπαθειών του κόμματος για ανάπτυξη.

Τον Μάρτιο, ο Μα επισκέφθηκε ένα σχολείο στη Χανγκζού σε μια προσεκτικά οργανωμένη δημόσια επίσκεψη που θεωρήθηκε ως σημάδι ότι είχε αρχίσει να ασχολείται για άλλη μια φορά με δημόσιες δραστηριότητες. Έχει επικεντρωθεί κυρίως σε έργα στον τομέα της γεωργίας και της εκπαίδευσης, ένα άλλο από τα πάθη του.

Λίγες άλλες λεπτομέρειες έχουν προκύψει σχετικά με το τελευταίο του εγχείρημα. Ανώτερα στελέχη του ιδρύματός του κατέχουν κορυφαίες θέσεις στη νεοσύστατη εταιρεία, σύμφωνα με τη South China Morning Post. Εκπρόσωπος της Alibaba έστειλε το αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό στο Ίδρυμα «Jack Ma», το οποίο, ωστόσο, δεν απάντησε ποτέ.

Διαβάστε ακόμη:

Οι τελικές αποφάσεις για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Τα παρασκήνια του Λονδίνου με Σούνακ, το «άρπαγμα» Μητσοτάκη με τον Βορίδη, ποιοι πήραν τις δουλειές στα ψηφιακά και το θρίλερ του Βόλου

Γιάννης Λουμάκης (Uni Systems): Κοιτάμε την αγορά για ευκαιρίες εξαγορών σε 4 άξονες (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ