Κομβικές αλλαγές και παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή και τη φορολόγηση στους επαγγελματίες, σπεύδει να κάνει η κυβέρνηση, για να περάσουν χωρίς εμπόδια τα νέα μέτρα από τη Βουλή.

Οι τελικές αποφάσεις για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών συμφωνήθηκαν σε σύσκεψη χθες βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να επιφέρουν βελτιώσεις, οι οποίες θα αποκαλυφθούν απόψε ή την Τετάρτη το πρωί το αργότερο, μόλις καταθέσουν στη Βουλή το σχέδιο νόμου, προκειμένου να ψηφιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Χωρίς να αποκλείονται και επιπλέον σημειακές αλλαγές της τελευταίας στιγμής κατά τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί περιλαμβάνει μειώσεις ή εξαιρέσεις που δεν προβλέπονταν, στη μορφή που παρουσιάστηκε πριν δύο εβδομάδες. Η στη δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε χθες αργά το βράδυ.

Και την τελευταία ημέρα ακόμη όμως, προστέθηκαν πάνω από 300 σχόλια φορέων και πολιτών, τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους αφορούσαν το επίμαχο άρθρο 13 για το τεκμαρτό εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Συνολικά οι παρατηρήσεις ξεπέρασαν τις 2.700 για το σύνολο των μέτρων, ενώ τα μισά εξ αυτών (πάνω από 1.500) αφορούσαν αποκλειστικά στα άρθρα για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών ή τις εξαιρέσεις τους.

Τι αλλάζει

Στο σύνολό του, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 11 μέτρα κατά της φοροδιαφυγής όπως:

– ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024

– υποχρεωτική εγκατάσταση τερματικών ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) και από τους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής

– απαγόρευση αγοραπωλησίας ακινήτων με μετρητά

– ηλεκτρονικά τιμολόγια παντού

– ηλεκτρονικό δελτίο διακίνησης στις μεταφορές εμπορευμάτων

– αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής

– φορολόγηση των επιχειρήσεων με βάση τα τιμολόγια που διαβιβάζονται στο myDATA της ΑΑΔΕ

– νέο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών

– διακοπή κάθε συνεργασίας τροφοδοσίας από τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων, σε πρατήρια που κλείνουν λόγω λαθρεμπορίας

– αλλαγές, φόρος διαμονής και ΦΠΑ σε μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb

– θεσμοθέτηση της πληρωμής των προνοιακών επιδομάτων μέσω κάρτας εντός του 2024

Όπως είναι εμφανές, όλα τα παραπάνω μέτρα (ακόμα και η θεσμοθέτηση της πληρωμής επιδομάτων με κάρτα ή η απαγόρευση των μετρητών) αποσκοπούν να εντοπίσουν και να μπλοκάρουν τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο εκ μέρους των επιχειρήσεων.

Ποιοι γλιτώνουν

Στα μέτρα αυτά πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται να δέχεται να κάνει μικρές υποχωρήσεις, μόνον στο θέμα του ελάχιστου τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος που επιβάλλει στους αυτοαπασχολουμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr το τεκμήριο ενδέχεται να είναι τελικά μαχητό , αλλά όποιος το αμφισβητεί μπορεί να δεχθεί φορολογικό έλεγχο για να διαπιστωθεί το βάσιμο των ισχυρισμών του. Εκτός από τους νέους επαγγελματίες που απαλλάσσονται πλήρως για 3 χρόνια ή έχουν έκπτωση για τον 4ο και 5ο χρόνο, θα υπάρξουν και ειδικές μειώσεις για κλάδους ή ΚΑΔ όπως π.χ. για σχολικά κυλικεία που λειτουργούν «δια νόμου» 8 και όχι 12 μήνες το χρόνο.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΜΕΣ: «Χρυσάφι» από το real estate – Πώς προχωρά το επενδυτικό πλάνο

Τα παρασκήνια του Λονδίνου με Σούνακ, το «άρπαγμα» Μητσοτάκη με τον Βορίδη, ποιοι πήραν τις δουλειές στα ψηφιακά και το θρίλερ του Βόλου

Κληρονομιές: Υποχρεωτικά όλες στο myPROPERTY

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ