Δυναμική παρουσία σε όλα τα μέτωπα της αγοράς πληροφορικής διατηρεί η Uni Systems, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου σε διεθνές επίπεδο.
Εξελίξεις για τη θυγατρική του ομίλου Quest αναμένονται άλλωστε από όλα πεδία των δραστηριοτήτων της, με τον πήχη των εσόδων της να έχει τοποθετηθεί στο ύψος των 300 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου έως το 2026.

Αποκαλυπτικός στη συνέντευξή του στο newmoney, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Uni Systems, Γιάννης Λουμάκης, μιλά για την στρατηγική και τα επόμενα σχέδιά της, ενώ αναφέρει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ότι εξετάζονται ευκαιρίες εξαγορών σε 4 κυρίως άξονες:

Με το σκεπτικό απόκτησης μεριδίου αγοράς, εταιρειών με δικό τους IP ή εξειδικευμένη γνώση, για αύξηση ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και νέες συμμετοχές σε μικρές σε startup που εμφανίζουν καινοτόμα προϊόντα και λύσεις, προαναγγέλλοντας μάλιστα για το τελευταίο νέα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο κ. Λουμάκης επιβεβαιώνει ότι εξακολουθεί να υφίσταται μικρή πραγματική απορρόφηση των κονδυλιών από τα χρηματοδοτούμενα έργα του RRF για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα, όπως και την προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Προειδοποιεί όμως με το μήνυμά του ότι υπάρχει και πίεση από το Ελληνικό Δημόσιο να συμπιεσθούν χρονικά τα έργα για να προλάβουν τις εκταμιεύσεις πριν παρέλθει η προγραμματική περίοδος και χαθούν κονδύλια. Θεωρεί επίσης ότι το 2024 θα ξεκινήσουν πολλά έργα αλλά θα είμαστε οριακά σε σχέση με τις απορροφήσεις αν δεν δοθεί κάποια παράταση.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

– Κύρις Λουμάκη, ποια είναι τα επόμενα επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια σας για την Uni Systems; Ποιες νέες κινήσεις ετοιμάζετε και μπορείτε να τις δημοσιοποιήσετε;

Σύντομα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εκπόνηση του 5ετούς στρατηγικού μας σχεδίου που θα μας οδηγήσει σε πρώτη φάση μέχρι το 2026, με κύριο στόχο μας να εξελιχθούμε στον κορυφαίο πάροχο ψηφιακού μετασχηματισμού στους τομείς που δραστηριοποιούμαστε. Προς το σκοπό αυτό, έχουμε επικεντρωθεί στο Ελληνικό Δημόσιο και στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, στην προσφορά καθετοποιημένων λύσεων στον Τραπεζικό τομέα της ΝΑ Ευρώπης, και παράλληλα, συνεχίζουμε την ανάπτυξή μας στις αγορές της Ε.Ε. με λίγο διαφορετικό μείγμα λύσεων όπως IT Consulting και Managed Services.

Σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής μας είναι και η επέκτασή μας στις περιοχές λύσεων όπως είναι τα Cloud, Data Analytics, Cybersecurity, Managed Services και Customer Experience. Σ’ αυτούς τους τομείς έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και σημειώνουμε ανάπτυξη των εν λόγω υπηρεσιών άνω του 50% κάθε χρόνο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πλησιάζουν πλέον το 30% του συνολικού μας τζίρου.

Όμως η τεχνολογία κινείται ραγδαία και το τελευταίο διάστημα προέκυψε η κοσμογονική αλλαγή που επιφέρουν οι νέες τεχνολογίες και τα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης (LLM, Transformers). Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της πλατφόρμας ChatGPT/OpenAI στο ευρύ κοινό, σχεδόν το σύνολο των εταιρειών πληροφορικής και των πελατών ξεκίνησε να διερευνά την περιοχή της ΤΝ αναζητώντας τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων αλλά και δυνατοτήτων που φέρει μαζί της, καθώς και τους τρόπους για την παραγωγική αξιοποίησή της.

Η Uni Systems διαθέτει ειδικευμένο τμήμα ειδικών Τεχνητής Νοημοσύνης που αυτό το διάστημα διαμορφώνουν εσωτερικές λύσεις σε περιοχές όπως υποβοήθηση ανάπτυξης λογισμικού, τεκμηρίωσης και ποιοτικού ελέγχου κώδικα, αξιολόγηση διαγωνισμών, αξιοποίηση ιστορικού αρχείου προσφορών κλπ. Το τμήμα αυτό μπορεί να βοηθήσει τους πελάτες μας να κατανοήσουν, να διαμορφώσουν και να αναπτύξουν τη δική τους στρατηγική χρήσης GenAI είτε για εσωτερικές διαδικασίες είτε για υποβοήθηση σε core επιχειρηματικές δραστηριότητες.

– Πόσο κοντά σε μια νέα εξαγορά στον κλάδο της πληροφορικής βρίσκεται ο όμιλος Quest μετά από την φετινή επένδυση για την Έπαφος, με δεδομένο ότι η αναζήτησή σας δεν σταματά ποτέ;

Γενικά υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στον χώρο της πληροφορικής σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αν και δεν μπορώ να γίνω πολύ συγκεκριμένος, μπορώ να αναφέρω ότι συνεχώς κοιτάμε την αγορά για ευκαιρίες εξαγορών σε τέσσερις κυρίως άξονες: α) εξαγορές με το σκεπτικό απόκτησης μεριδίου αγοράς (Market Consolidation), β) απόκτηση εταιριών με δικό τους IP ή εξειδικευμένη γνώση, είτε γ) απόκτηση εταιρειών για αύξηση ανθρώπινου δυναμικού (Acqhire). Τέλος, εξετάζουμε συμμετοχές σε μικρές start-up εταιρείες που εμφανίζουν καινοτόμα προϊόντα και λύσεις. Για το τελευταίο θα ακούσετε σύντομα νέα μας.

– Είχατε πει, κύριε Λουμάκη, την περασμένη Άνοιξη, ότι η Uni Systems δεν είχε εγγράψει ακόμα, τότε, στους ισολογισμούς της «ούτε ευρώ» από τα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης μεγάλα έργα για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα. Προφανώς αυτό αφορούσε όλη την αγορά πληροφορικής. Έχει αποκατασταθεί η ροή στην απορρόφηση των κονδυλίων;

Αυτό που είχα πει την προηγούμενη Άνοιξη εξακολουθεί να ισχύει, υπάρχει μικρή πραγματική απορρόφηση κονδυλίων. Είναι ένα πρόβλημα που έχει αναγνωρισθεί από όλους και γίνονται προσπάθειες επιτάχυνσης των διαδικασιών. Από την άλλη υπάρχει και πίεση από το Ελληνικό Δημόσιο να συμπιεσθούν χρονικά τα έργα για να προλάβουν τις εκταμιεύσεις πριν παρέλθει η προγραμματική περίοδος και χαθούν κονδύλια. Θεωρώ ότι το 2024 θα ξεκινήσουν πολλά έργα αλλά θα είμαστε οριακά σε σχέση με τις απορροφήσεις αν δεν δοθεί κάποια παράταση.

– Ποια νέα σημαντικά έργα διεκδικείτε; Ποια έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης, ποια οδεύουν προς παράδοση;

Τα σημαντικά έργα που αυτή την στιγμή υλοποιούμε μόνοι μας ή σε συνεργασία με άλλες εταιρείες του κλάδου είναι το GOV ERP, το GOV CRMS, eJustice, Next Gen GCloud, το σύστημα Διοικητικής Δικαιοσύνης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΠΥΥ. Είμαστε σε φάση έναρξης των έργων ψηφιοποιήσεων (Κτηματολόγιο, ΕΦΚΑ, Υγείας), το νέο σύστημα του ΝΣΚ, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, το ψηφιακό μετασχηματισμό του Κτηματολογίου, το έργο της Διαλειτουργικότητας κλπ.

Παράλληλα, συμμετέχουμε με αξιώσεις στο έργο του εκσυγχρονισμού των Νοσοκομείων, στη μεγάλη προμήθεια αδειών Oracle, σε έργα Κυβερνοασφάλειας και Analytics σε διάφορους φορείς του Δημοσίου. Σίγουρα θα διεκδικήσουμε τα έργα που θα προκηρυχθούν στην ΑΑΔΕ, όπου έχουμε και μεγάλη εγκατεστημένη βάση και εμπειρία. Επίσης, υπάρχει μια πλειάδα έργων στον Πολιτισμό (Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Συλλογές, Ιστορικά αρχεία) όπου διαθέτουμε εξειδικευμένη γνώση και λύσεις.

– Από το εξωτερικό, είναι γνωστό, ότι η Uni Systems «γράφει» το 50% περίπου των εσόδων της. Έχετε να μας ανακοινώσετε κάποια εξέλιξη σχετικά; Ένα νέο έργο, μια νέα συνεργασία σας, η ίδρυση άλλης μιας θυγατρικής ίσως;

Τα τελευταία χρόνια το 50% του τζίρου μας προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού με κύριο άξονα τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και τα κεντρικά όργανα της Ε.Ε. Νέα έργα συνεχίζουν να έρχονται όπως αυτό που αναλάβαμε πρόσφατα για τον ENISA που αφορά στην υλοποίηση της «Δράσης Υποστήριξης της Κυβερνοασφάλειας» σε 27 κράτη μέλη της Ε.Ε., για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) όπου υπογράψαμε 8ετή σύμβαση-πλαίσιο ύψους €61 εκατ. για την παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης λογισμικού και υποστήριξης λειτουργιών πληροφορικής, για την Υπηρεσία Επικοινωνιών και Πληροφοριών του ΝΑΤΟ για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας, υποδομών δικτύου, υποστήριξης, επιχειρησιακών εφαρμογών και ψηφιακού χώρου εργασίας.

Πολύ σημαντική επίσης είναι και δραστηριότητα της εταιρείας στην παροχή καθετοποιημένων λύσεων στον Τραπεζικό χώρο σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράδειγμα είναι το έργο μετασχηματισμού για ένα μεγάλο πολυεθνικό τραπεζικό οργανισμό στη Ρουμανία όπου καλούμαστε ουσιαστικά να υλοποιήσουμε ένα πολυσύνθετο έργο για την παροχή μιας πρωτοποριακής λύσης Banking as a Service. Πρόσφατα επίσης, μας ανατέθηκε το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού θυγατρικής εταιρίας του εξωτερικού μεγάλης συστημικής Τράπεζας.

– Η Uni Systems καταγράφει στο ενεργητικό ένα ιδιαίτερα υψηλό ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων έργων. Αυτή την εποχή σε ποια επίπεδα είναι διαμορφωμένο;

Είναι γεγονός ότι είναι αρκετά υψηλό το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων μας, αυτή τη στιγμή άνω των 550 εκατ. ευρώ με ισχυρές τάσεις ανόδου. Αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πελάτες μας στις λύσεις και υπηρεσίες της εταιρείας, τη σωστή επιλογή νέων και καινοτόμων υπηρεσιών που προσφέρουμε καθώς και τη γεωγραφική διασπορά της εταιρείας που πλέον κινείται σε ένα ευρύ φάσμα αγορών και πελατών.

Βεβαίως αυτό επιβάλλει από πλευράς μας αυστηρή τήρηση της ποιότητας και της αξιοπιστίας των παρεχόμενων υπηρεσιών, συνεχή παρακολούθηση των κοσμογονικών τεχνολογικών αλλαγών και την εξεύρεση του κατάλληλο ανθρώπινου δυναμικού.

– Οι δυσκολίες στην εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού παραμένουν; Πόσες προσλήψεις έχει κάνει φέτος η Uni Systems;

Σαφώς και παραμένουν οι προκλήσεις εύρεσης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, επηρεάζοντας όχι μόνο τις εταιρείες του κλάδου μας αλλά και τους πελάτες μας. Για το σκοπό αυτό προβαίνουμε σε ένα σύνολο ενεργητικών δράσεων ώστε να ανταποκρινόμαστε με επιτυχία στις προσδοκίες των εργαζομένων μας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο Branding της εταιρείας, στη συμμετοχή μας σε career days σε Ελλάδα και εξωτερικό, πλαισιακές συμφωνίες με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα, χορηγίες σε ομάδες και τεχνολογικές κοινότητες κ.λπ. Έχουμε μια πολύ μεγάλη ομάδα Recruitment σε Ελλάδα και εξωτερικό και ένα πολύ εξελιγμένο σύστημα Applicant Tracking. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία αυξάνεται από άποψη ανθρώπινου δυναμικού κατά 10% ετησίως περίπου. Μιλάμε δηλαδή για περισσότερα από 200 νέα άτομα κάθε χρόνο λαμβάνοντας υπόψη και τις αποχωρήσεις που υπάρχουν αναπόφευκτα.

Σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους μας, προσπαθούμε να προσφέρουμε ένα σύγχρονο, ευχάριστο και ευέλικτο περιβάλλον εργασίας, με διαρκείς δράσεις εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, δημιουργικές δραστηριότητες team building, δράσεις ευεξίας και wellbeing.

Παράλληλα, αναπτύσσουμε και ένα οικοσύστημα συνεργαζόμενων εταιρειών σε Ελλάδα και εξωτερικό για το λεγόμενο Staff Augmentation, από τις οποίες προσλαμβάνουμε εξειδικευμένο προσωπικό σε μακροχρόνια βάση. Σε αυτό το πλαίσιο εμπίπτει και η δημιουργία του Uni Systems – Knowledge Technology Hub στην Πάτρα που προέκυψε ως επέκταση της υφιστάμενης συνεργασίας μας με την Knowledge Α.Ε. προκειμένου να δημιουργηθούν περίπου 100 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του 2024 καλύπτοντας τη Δυτική Ελλάδα.

– Μια και απέμεινε ένα μικρό χρονικό διάστημα να σας ζητήσω μια εκτίμηση για τα μεγέθη της Uni Systems στο σύνολο της χρήσης του 2023, σε έσοδα και κερδοφορία; Ο στόχος των 190+ εκατ. ευρώ επιτυγχάνεται;

Όπως καταγράφηκε και στα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου 2023 του Ομίλου Quest, στις πωλήσεις των εταιρειών πληροφορικής του, ήτοι στη Uni Systems, Intelli Solutions και Team Candi σημειώθηκε διψήφια αύξηση, άνω του 15%, καθώς και αύξηση στα κέρδη προ φόρων κατά 7,8%. Συγκεκριμένα, για τον στόχο των 190+ εκατ. ευρώ που αναφέρετε, οι εκτιμήσεις μας είναι θετικές ότι θα καταφέρουμε να τον πετύχουμε με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μας. Θεωρούμε ότι θα έχουμε ένα πολύ «δυνατό» τελευταίο τρίμηνο για να βάλουμε τις βάσεις για ένα καλό ξεκίνημα το 2024.

Διαβάστε ακόμη:

Οι τελικές αποφάσεις για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Τα παρασκήνια του Λονδίνου με Σούνακ, το «άρπαγμα» Μητσοτάκη με τον Βορίδη, ποιοι πήραν τις δουλειές στα ψηφιακά και το θρίλερ του Βόλου

Greek Investment Conference: Στο Λονδίνο η αφρόκρεμα των ελληνικών εταιρειών – Μυτιληναίος, ΔΕΗΑΝ, Ιntrakat, Εnergean

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ