Προσπάθειες να ανεβάσει το ηθικό σε εργαζόμενους και στελέχη της Alibaba καταβάλλει ο συνιδρυτής Τζακ Μα, καθώς εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται υπό πίεση λόγω της διαδικασίας ταραχώδους αναδιάρθρωσης της κινεζικής πρωτοπόρου στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Με ένα μακροσκελές κείμενο σε ένα εσωτερικό φόρουμ της εταιρείας, ο Μα επιχείρησε να εκφράσει την υποστήριξή του, βγαίνοντας από την απομόνωση για δεύτερη φορά μέσα στους τελευταίους μήνες.

Ανάγκη για αισιοδοξία

Με την κίνηση αυτή, ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είχε αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, «ευλόγησε» τις προσπάθειες των νέων ηγετών Joseph Tsai και Eddie Wu να αναζωογονήσουν μια εταιρεία που βρίσκεται σε αδιέξοδο. Είπε ότι «η Alibaba Group Holding βρίσκεται τώρα στο σωστό δρόμο» και προέτρεψε το προσωπικό να ακολουθήσει την πορεία αυτή.

Ο Μα, που περνά μεγάλο μέρος του χρόνου του στο εξωτερικό, ειδικά στην Ιαπωνία όπου είναι επισκέπτης καθηγητής στο Tokyo College, εξακολουθεί να χαίρει σεβασμού από πολλούς από τους 200.000 και πλέον υπαλλήλους της εταιρείας, έδωσε έναν σαφώς πιο αισιόδοξο τόνο από ό,τι μόλις πριν από τέσσερις μήνες, όταν μίλησε για πρώτη φορά μετά από χρόνια μόνο για να επικρίνει την κατεύθυνσή της και να επαινέσει έναν αντίπαλο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το πρώτο υπόμνημά του τον Νοέμβριο θεωρήθηκε ως μήνυμα σταδιακής επιστροφής του στη δημόσια ζωή, σπάζοντας περίπου δύο χρόνια σιωπής μετά τη σύγκρουσή του με το Πεκίνο. Για πολλούς υπαλλήλους της Alibaba, είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή σε μια εποχή που η εταιρεία παλεύει με τον προσανατολισμό της.

Ο Μα δεν αναφέρθηκε ούτε τότε ούτε και τώρα σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, ούτε απάντησε άμεσα σε κάποια από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα γύρω από την εταιρεία διαδικτύου που έχτισε στην πιο πολύτιμη εταιρεία της Κίνας – πριν το Πεκίνο και η Covid-19 εξαλείψουν την ανάπτυξη.

Αυτή τη φορά, όμως, επανέλαβε τις εκκλήσεις να σκεφτούν έξω από το κουτί και να ξεφύγουν από την «παγίδα της μεγάλης εταιρείας». Αλλά τόνισε ότι η ανάπτυξη επιστρέφει και ότι η Alibaba προχωράει μπροστά, παρά τις αμφιταλαντεύσεις και τα σκαμπανεβάσματα του περασμένου χρόνου – για παράδειγμα ότι πρώτα προώθησε και στη συνέχεια ακύρωσε τις καταχωρίσεις του βραχίονα logistics Cainiao και της επιχείρησης cloud ύψους 11 δισ. δολαρίων.

Λάθη του παρελθόντος

«Αρχίζουμε να λειτουργούμε με τις ασθένειες μιας μεγάλης εταιρείας, επιστρέφοντας και πάλι από έναν οργανισμό που παίρνει αποφάσεις αργά πίσω στα υψηλότερα επίπεδα αποτελεσματικότητας και σε μια προσέγγιση πρώτα από την αγορά, για να επιτρέψουμε και πάλι στην εταιρεία να είναι απλή και ευέλικτη», ανέφερε.

Η Alibaba, η οποία παλεύει με τα απόνερα της σκληρής ρυθμιστικής καταστολής και της αναταραχής της πανδημίας, προσπαθεί να αναζωογονήσει μια εκτεταμένη αυτοκρατορία που εκτείνεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις υπηρεσίες cloud.

Από τότε που απομάκρυναν τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Daniel Zhang, οι Tsai και Wu έχουν επικεντρωθεί στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των ξεχωριστών τμημάτων της, ενώ παράλληλα αποσύρουν περιθωριακά περιουσιακά στοιχεία για να επικεντρωθούν στις βασικές επιχειρήσεις.

Η εταιρεία εξακολουθεί να χάνει μερίδιο αγοράς από ανταγωνιστές όπως η PDD Holdings Inc. και η ByteDance Ltd. ενώ την ίδια στιγμή, η Baidu Inc. ωθείται προς τα εμπρός στον δυνητικά μετασχηματιστικό χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Η Alibaba σημείωσε χαμηλότερη από την προβλεπόμενη αύξηση 5% στα έσοδα του τριμήνου Δεκεμβρίου – πολύ μακριά από το ρυθμό των προηγούμενων ετών.

Το μέλλον

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ως απάντηση, η εταιρεία εγκαινίασε ένα πρόγραμμα επαναγοράς ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να κατευνάσει τους επενδυτές.

Ο co-CEO Joseph Tsai επισήμανε και στο Reuters ότι η Alibaba θα επικεντρωθεί στην ενσωμάτωση των διαφόρων επιχειρήσεων της και στην ανάκτηση της κυριαρχίας της στην αγορά, παρά στην επεξεργασία μεγάλων συμφωνιών ή IPO, ενώ υποστήριξε πως δεν πρέπει να φοβάται να παραδεχτεί τα λάθη του παρελθόντος.

Από τότε που ανέλαβε την Alibaba από τον Daniel Zhang, η εταιρεία έχει αναδιατάξει τους διευθυντές στα περισσότερα από τα μεγάλα τμήματά της – συμπεριλαμβανομένου του αρχικού εμπορικού βραχίονα – και διερεύνησε την πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων, όπως οι φορείς εκμετάλλευσης φυσικού λιανικού εμπορίου.

«Αυτός ο δρόμος της μεταρρύθμισης και της καινοτομίας δεν συνοδεύτηκε ποτέ από χειροκροτήματα, επειδή αυτό που αλλάζουμε είναι οι κακές συνήθειες που αγαπάμε περισσότερο και αυτό που μεταρρυθμίζουμε είναι το συμφέρον μας», επιβεβαίωσε και ο Μα, στη μεγαλύτερη σε έκταση ανάρτηση που έχει κάνει στο intranet της Alibaba την τελευταία πενταετία.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικό νομοσχέδιο: Μπόνους για όσους δεν προσφεύγουν στα δικαστήρια

EΛΣΤΑΤ: Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Αυξήσεις 5,3% στα τρόφιμα

Τιμές φαρμάκων: Βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν και το 2023 οι πολίτες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ