Το «στέμμα» της μεγαλύτερης αγοράς στην Ευρώπη κινδυνεύει να απολέσει το Σίτι του Λονδίνου, ενόσω η κρίση εμπιστοσύνης προς τις βρετανικές μετοχές και τα βρετανικά ομόλογα πυροδοτεί σοβαρές αναταράξεις στη χώρα. 

Η μέχρι στιγμής πτώση των μετοχών στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (-8% μέσα στο 2022) έχει περιορίσει σημαντικά την κεφαλαιοποίηση. Και δυστυχώς, έπεται και συνέχεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτήν τη στιγμή η απόσταση από τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, δηλαδή αυτή του Παρισιού, βρίσκεται μόλις στα 156 δισ. δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. 

UK equities could lose crown of biggest European stock market to France

Η διαφορά μεταξύ του βρετανικού και του γαλλικού χρηματιστηρίου είχε αρχίσει να συρρικνώνεται από το 2016, όταν οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόσφατη αναταραχή επίσπευσε αυτή την τάση, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν άρον – άρον τα βρετανικά assets. 

Αιτία αποτέλεσε το ευρύ πακέτο φορο-μειώσεων (το μεγαλύτερο από το 1972) της κυβέρνησης της Λιζ Τρας, το οποίο εντείνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, σε συνδυασμό με την απειλή της ύφεσης και της ενεργειακής κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η οικονομική εμπιστοσύνη προς τη Βρετανία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, με τη στερλίνα να βουλιάζει σε ιστορικό χαμηλό (κάτω του 1,10 δολαρίου).  

«Το “στέμμα” του Λονδίνου ως κορυφαίου χρηματιστηριακού κέντρου στην Ευρώπη, είχε ήδη αρχίσει να φθίνει από τον αντίκτυπο των μετα-Brexit εμπορικών προβλημάτων» σχολιάζει στο Bloomberg η Susannah Streeter, αναλύτρια στην Hargreaves Lansdown. «Με τις ανησυχίες να εμβαθύνουν για τη διαχείριση της οικονομίας, η αισιοδοξία φαίνεται ότι απομακρύνεται».  

Οι εκροές κεφαλαίων από τις βρετανικές μετοχές, σύμφωνα με την Bank of America, οδεύουν προς το χειρότερο έτος όλων των εποχών. Φυσικά, η πρόσφατη παρέμβαση της κεντρικής τράπεζες, από την άλλη πλευρά, «αγοράζει λίγο χρόνο», σταθεροποιώντας το νόμισμα και αποτρέποντας τις νέες ρευστοποιήσεις, όπως εκτιμά η Jefferies, σε σημείωμά της. Όμως, το πρόβλημα παραμένει.

Η αποδυνάμωση της στερλίνας από την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το Brexit έχει συμβάλλει αναμφίβολα στην απώλεια της αξίας των βρετανικών μετοχών. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι το 2007 το βρετανικό νόμισμα βρισκόταν άνω του ορίου των 2 δολαρίων. Την περίοδο του δημοψηφίσματος κυμαινόταν στο 1,5 δολάριο, ενώ τώρα κινδυνεύει να βρεθεί στο 1 δολάριο.    

Ακόμη ένας παράγοντας, ο οποίος συνεισφέρει την πτωτική πορεία του Σίτι, είναι η σημαντική μείωση των Αρχικών Δημόσιων Προσφορών (IPO), καθώς φέτος έχουν αντληθεί από την αγορά του Λονδίνου μόλις 1,38 δισ. δολάρια. Ένα ποσό, το οποίο αντιπροσωπεύει το 14% των συνολικών IPOs στην Ευρώπη -το μικρότερο μερίδιο της τελευταίας 10ετίας.  

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ευρύτερο περιβάλλον. Ο υψηλός πληθωρισμός αναγκάζει την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής (αυξήσεις επιτοκίων), η οποία ωστόσο πλήττει αρνητικά την οικονομία. Λαμβάνοντας υπόψη και την ενεργειακή κρίση, οι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι επόμενοι μήνες ελλοχεύουν τον κίνδυνο της ύφεσης. Αυτό, εύλογα, υπονομεύει το επενδυτικό κλίμα, καθώς οι traders αποστρέφονται το περιττό ρίσκο και κατευθύνονται προς ασφαλέστερα καταφύγια, όπως για παράδειγμα είναι το αμερικανικό δολάριο.  

Διαβάστε επίσης

Είναι πολλά τα λεφτά (στα κανάλια), πεντοζάλη των εργολάβων και ο… αντισυμβατικός κ. Τζώρτζης

Μάκρη: Στο σφυρί το νησί του Ιονίου και το «θρίλερ» (pics)

H δυναστεία των Ρότσιλντ – Οι ασύλληπτης αξίας θησαυροί που κατέχει