Οι πυρκαγιές έχουν κοστίσει στην Ευρώπη περίπου 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ (4,43 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι στιγμής φέτος, καθώς η ακραία ζέστη προκάλεσε καταστροφικές φωτιές στη Μεσόγειο, από την Ελλάδα έως την Ισπανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σχεδόν 988.420 στρέμματα γης σε όλη την ήπειρο έχουν μέχρι στιγμής καταστραφεί από δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με την έκθεση της Distrelec, ενός μεγάλου διανομέα εξαρτημάτων του τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων αισθητήρων που δίνουν έγκαιρες προειδοποιήσεις για πιθανή δραστηριότητα πυρκαγιών. Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές.

Η Ελλάδα έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές, με εκτιμώμενο κόστος 1,66 δισ. ευρώ (1,8 δισ. δολάρια) και περισσότερα από 161.000 εκτάρια γης να έχουν καταστραφεί μέχρι τις 30 Αυγούστου. Η χώρα έχει γίνει μάρτυρας των πιο καταστροφικών δασικών πυρκαγιών των τελευταίων 16 ετών. Βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για περισσότερες καταστροφές, καθώς οι τελευταίες πυρκαγιές που ξέσπασαν στις 19 Αυγούστου άφησαν πίσω τους 19 νεκρούς.

Η Ισπανία ήταν η δεύτερη χώρα που επλήγη περισσότερο, με περίπου 84.315 εκτάρια γης να έχουν καεί με εκτιμώμενο κόστος 871 εκατ. ευρώ (941 εκατ. δολάρια), ακολουθούμενη από την Ιταλία και την Πορτογαλία. Οι εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν το κόστος της πυρόσβεσης, της αναδάσωσης, των ζημιών και του καθαρισμού, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι πυρκαγιές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν επηρεάσει και άλλα μέρη του κόσμου – επηρεάζοντας τα πάντα, από τη γεωργική παραγωγή μέχρι τον τουρισμό.

Ο Ιούλιος ήταν επίσημα ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη γη και η Ευρώπη, όπως και πολλά άλλα μέρη του κόσμου, είδε τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες να εκτοξεύονται πολύ πάνω από το κανονικό φέτος.

Διαβάστε ακόμη

BofA: Τι προβλέπει για τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών και την επενδυτική βαθμίδα (γραφήματα)

Wood: Οι νεότερες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία – Πληθωρισμός, ανάπτυξη και αγορά κατοικίας στο κάδρο

EY: Ανησυχητικές οι ενδείξεις για την ψυχική υγεία των εργαζόμενων στην Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ