Μήνυση κατά της ολλανδικής κυβέρνησης κατέθεσε η μεγαλύτερη ναυπηγική εταιρεία της χώρας για τις απώλειες που προκλήθηκαν στην επιχείρησή της από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μια σπάνια περίπτωση ευρωπαϊκής εταιρείας που προσφεύγει στα δικαστήρια για τα παράπονά της σχετικά με τις εταιρικές επιπτώσεις της εισβολής στην Ουκρανία.

Η Damen Shipyards Group NV ζητά αποζημίωση επειδή «υφίσταται ζημίες» ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, δήλωσε στο Bloomberg ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Rick van de Weg. Η υπόθεση δεν έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα.

«Πριν από τις κυρώσεις, η Damen είχε υπογράψει συμβόλαια με Ρώσους αγοραστές πλοίων και μετά την εισβολή στην Ουκρανία η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε ότι τα συμβόλαια αυτά δεν μπορούν να τηρηθούν από την ολλανδική επιχειρηματική κοινότητα», δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Η κυβέρνηση δεν έχει προσφέρει στην Damen αποζημίωση για τη ζημία αυτή».

Η Damen, που εδρεύει στην πόλη Gorinchem της Ολλανδίας, κατέθεσε την αγωγή της στο Δικαστήριο του Ρότερνταμ στις 10 Μαΐου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του δικαστηρίου. Η υπόθεση δεν έχει ακόμη προχωρήσει, αλλά αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο έτος.

Το ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εποπτεία των κυρώσεων της χώρας, αρνήθηκε να σχολιάσει. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ολλανδία πρέπει να συμμορφώνεται με όλους τους περιορισμούς που επιβάλλει το μπλοκ, μεταδίδει το Bloomberg.

Νομικές αναμετρήσεις

Η νομική αμφισβήτηση θα προσθέσει μια νέα πτυχή στις δικαστικές μάχες που διεξάγονται για τις κυρώσεις, εστιάζοντας την προσοχή στο τίμημα που επιβλήθηκε στις επιχειρήσεις που εξυπηρετούσαν μια αγορά που κάποτε θεωρούνταν από τις πιο ελπιδοφόρες στον αναδυόμενο κόσμο.

Ειδικά η βιομηχανία σκαφών αναψυχής βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αμέσως μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπάθησαν να τιμωρήσουν τους Ρώσους μεγιστάνες που θεωρήθηκαν προσκείμενοι στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κυνηγώντας τα πολυτελή περιουσιακά τους στοιχεία.

Οι Κάτω Χώρες κρατούν επί του παρόντος 23 πολυτελή σκάφη και αρκετά αεροσκάφη υπό παρακολούθηση σε σχέση με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, σύμφωνα με στοιχεία της ολλανδικής κυβέρνησης.

Τα ναυπηγεία Damen είναι μια οικογενειακή ολλανδική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1927 και κατασκευάζει μια σειρά σκαφών, από πολεμικά πλοία μέχρι βυθοκόρους.

Πωλεί επίσης πολυτελή σκάφη αναψυχής σε υπερπλούσιους, συμπεριλαμβανομένων επιφανών Ρώσων επιχειρηματιών όπως ο Όλεγκ Τίνκοφ, ένας άλλοτε δισεκατομμυριούχος που πρόσφατα άρθηκαν οι κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον του αφού κατήγγειλε την εισβολή. Η Damen επισκεύαζε ένα γιοτ που συνδέεται με τον Ρώσο ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς κατά την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Η εταιρεία δεν θέλησε να σχολιάσει τους πελάτες της.

Αποτύπωμα της εταιρείας

Η Damen είχε ένα μηχανολογικό υποκατάστημα στη Ρωσία πριν από τον πόλεμο, το οποίο παρείχε υπηρεσίες για ναυπηγικά έργα δίπλα σε “κόμβους εξυπηρέτησης” στο Νοβοροσίσκ και την Αγία Πετρούπολη. Λίγες ημέρες πριν ο Πούτιν διατάξει την επίθεση στην Ουκρανία, η Damen παρέδωσε ένα βυθοκόρο στη Ρωσία για χρήση στην περιοχή της Αρκτικής.

Ο πόλεμος “είχε σημαντικό αντίκτυπο” στην εταιρεία, σύμφωνα με μια δήλωση πέρυσι. Μέσα σε μια εβδομάδα μετά την εισβολή, η Damen δήλωσε ότι ανέστειλε την παράδοση πλοίων και την υπογραφή νέων συμβάσεων με Ρώσους και Λευκορώσους πελάτες.

Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι αναμενόταν να “εργαστεί σκληρά για την εξεύρεση λύσεων για τα πλοία που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή και για τις σχετικές νομικές διαδικασίες”.

Δεν είναι σαφές ποια, αν υπάρχει, παρουσία εξακολουθεί να έχει στη Ρωσία. Η εταιρεία δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις τρέχουσες δραστηριότητές της εκεί.

Η Damen έκλεισε τις δραστηριότητές της στις ουκρανικές πόλεις Χερσώνα και Μυκολαίωφ μετά την εισβολή, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας από τους εργαζομένους της, και δήλωσε ότι απομάκρυνε εκατοντάδες Ουκρανούς εργαζομένους και τους συγγενείς τους σε ασφαλές μέρος στο εξωτερικό.

Παρά το γεγονός ότι δήλωσε ότι υπέφερε εξαιτίας των κυρώσεων, η Damen σημείωσε ισχυρά αποτελέσματα πέρυσι, ακόμη και όταν κατηγόρησε τα μέτρα κατά της Ρωσίας για τη μείωση του αριθμού των ολοκληρωμένων πλοίων.

Παρόλα αυτά, η αξία παραγωγής έφτασε στο ποσό ρεκόρ των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) το 2022, σύμφωνα με δήλωση νωρίτερα φέτος. Το βιβλίο παραγγελιών ισοφάρισε το ρεκόρ των 8,8 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Διαβάστε ακόμη

Σε επαγρύπνηση η ΕΚΤ – Όλα τα σενάρια για τα επιτόκια στην Ευρωζώνη

Έρευνα ΕΥ για τις επενδύσεις: Ενισχύεται η ελκυστικότητα της Ελλάδας

Παρίσι: Πόσο κοστίζει η βραδιά στην πόλη του Φωτός ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ