Η παγκόσμια οικονομία υποκύπτει σε μία αυτοεκπληρούμενη “παγίδα χαμηλής ανάπτυξης”, όπου οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές μπορούν να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από το να δώσουν λύσεις, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Η πιο πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για τις Οικονομικές Προοπτικές χαρακτηρίστηκε από κριτική διάθεση προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες παγκοσμίως οι οποίες, σύμφωνα με τον οργανισμό, φταίνε για την αποτυχία της ανάνηψης της ζήτησης και της επανασύστασης των οικονομιών τους μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος συμβουλεύει 34 χώρες, οι κεντρικές τράπεζες έχουν επωμιστεί υπερβολικά μεγάλο βάρος της ανάνηψης της ανάπτυξης. Μετά από την μείωση των επιτοκίων σε αρνητικά επίπεδα και την “ένεση” ρευστού στις οικονομίες μέσω αγοράς ομολόγων και άλλων assets, οι τράπεζες αρχίζουν και παρατηρούν φθίνουσες αποδόσεις, ενώ οι αποφάσεις τους μπορεί να προκαλέσουν μεταβλητότητα στις χρηματαγορές.

“Συνολικά πρόκειται για μία θλιβερή προοπτική” σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Angel Gurria. “Το εμπόριο αναπτύσσεται κατά 2 με 3 τις εκατό. Θα έπρεπε να βρίσκεται στο 7%”.

Τα στοιχεία και οι δηλώσεις του ΟΟΣΑ υπογραμμίζουν την… ανιαρή ανάπτυξη που βιώνουν πολλές αναδυόμενες αγορές λόγω της πτώσης των τιμών των εμπορευμάτων, αλλά και την αποτυχία της Ευρώπης και των ΗΠΑ να φτάσουν στα προ-2008 επίπεδα.

“Η νομισματική πολιτική είναι το μόνο εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται υπερβολικά εδώ και πολύ καιρό”, ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Catherine Mann. “Προσπαθώντας να ανορθωθεί η οικονομική ανάπτυξη χωρίς επιβοήθημα από τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές, η ζυγαριά του κέρδους-ρίσκου τείνει προς το δεύτερο”.

Η παγκόσμια ανάκαμψη θα επιβραδυνθεί φέτος, με την παραγωγή να αυξάνεται κατά 3%. Η πρόβλεψη αυτή δεν έχει αλλάξει από τους υπολογισμούς Φεβρουαρίου. Ο ΟΟΣΑ παρόλα αυτά αναφέρει πως η επέκταση της οικονομίας θα επιταχυνθεί στο 3,3% του χρόνου.

Το μήνυμα του ΟΟΣΑ αντικατοπτρίζει και τις απόψεις του Mario Draghi ο οποίος εδώ και καιρό προσπαθεί να παρακινήσει τις διάφορες κυβερνήσεις να υποστηρίξουν την ανάπτυξη με δικά τους εργαλεία και να μην βασίζονται μόνο στην ΕΚΤ.

Ο ΟΟΣΑ, αν και άφησε την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη απαράλλακτη, μείωσε τις προβλέψεις για τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία ενώ αύξησε αυτές της Ευρωζώνης.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθεί 1,8% φέτος αντί για το 2% που προβλέφθηκε τον Φεβρουάριο. Η πρόβλεψη του 2017 παραμένει στο 2,2%.

Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το 2016 βρέθηκε στο 1,6% από 1,4% ενώ του 2017 παρέμεινε στο 1,7%. Ο ΟΟΣΑ κράτησε την ανάπτυξη της Κίνας στο 6,5% φέτος και 6,2% του χρόνου.

Παρόλα αυτά τα δεδομένα του PMI την Τετάρτη έδειξαν πως υπάρχει κάποια επιβράδυνση στην Ευρωζώνη, με τον δείκτη να γλιστρά στο 51,5 τον Μάιο σε σχέση με 51,7 τον Απρίλιο.

Τέλος, ο Gurria προειδοποίησε τους Βρετανούς ψηφοφόρους πως ένα Brexit θα “τιμωρήσει” οικονομικά την χώρα, αποσβένοντας περίπου ένα μηνιάτικο από τα πιθανά έσοδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΟΣΑ.

“Το Brexit είναι απειλή, αλλά κυρίως για την Βρετανία”, ανέφερε ο Gurria χαρακτηριστικά. “Είναι σαν φόρος, αλλά για τον οποίο δεν λαμβάνεις τίποτα”.