Η νομοθεσία η οποία δίνει την ικανότητα στον Τζο Μπάιντεν να εντείνει τις κυρώσεις για το ιρανικό αργό πετρέλαιο αναμένεται να υπερψηφιστεί αυτή την εβδομάδα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όμως, ενδέχεται να μην χρησιμοποιήσει τη νέα του νομοθετική εντολή ακόμα.

Το μέτρο εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο ως απάντηση στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Στα χαρτιά, τουλάχιστον, υπόσχονται να διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής των περιορισμών στις εξαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράν, επεκτείνοντας την κάλυψη σε ξένα λιμάνια, πλοία και διυλιστήρια που εν γνώσει τους συμμετέχουν στο εμπόριο.

Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές της αγοράς πετρελαίου υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν θα είναι απρόθυμος να προβεί σε κινήσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν την τιμή του αργού ή της βενζίνης που αγοράζουν οι Αμερικανοί καταναλωτές.

Ο πρόεδρος είναι πιθανό να επωφεληθεί από την εξουσία που ενσωματώνεται στις κυρώσεις και να αποφύγει την αυστηρή επιβολή τους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η κατάσταση αντικατοπτρίζει σε κάποιο βαθμό εκείνη που αντιμετώπισε η κυβέρνηση Μπάιντεν μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παρ’ όλο που ο Λευκός Οίκος έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία προσπαθώντας να περιορίσει τα έσοδα της χώρας, επέτρεψε παράλληλα τη συνέχιση της ροής των εξαγωγών πετρελαίου της, ώστε να μην συμπιέσει τις παγκόσμιες προμήθειες και να μην υποδαυλίσει τον πληθωρισμό, ένα ζωτικής σημασίας εγχώριο ζήτημα για τον πρόεδρο σε μια χρονιά εκλογών.

Η κυβέρνηση επέτρεψε επίσης τη συνέχιση των εξαγωγών πετρελαίου της Βενεζουέλας την περασμένη εβδομάδα, παρά την ανανέωση των κυρώσεων οι οποίες στοχοποιούν τον πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο.

«Οι επενδυτές της αγοράς πετρελαίου είναι αδιάφοροι επειδή γνωρίζουν ότι ο Μπάιντεν θα υπογράψει σίγουρα όποιες εξαιρέσεις είναι απαραίτητες για να συνεχίσει να ρέει το ιρανικό πετρέλαιο στην αγορά, όπως ακριβώς διατηρεί τα ρωσικά βαρέλια στην αγορά», δήλωσε ο Τζιμ Λούσιερ, διευθύνων σύμβουλος της Capital Alpha Partners.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει τις κυρώσεις. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναλύει τη νομοθεσία, αλλά δεν αναμένεται αντίκτυπος στις αγορές πετρελαίου πριν από το φθινόπωρο, δήλωσε πηγή του Bloomberg.

Η αγορά πετρελαίου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη αυτή τη στιγμή στο ενδεχόμενο περαιτέρω περιορισμών. Οι τιμές του Brent ξεπέρασαν πρόσφατα τα 92 δολάρια/βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και σχεδόν έξι μήνες, εν μέσω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης και των συνεχιζόμενων περικοπών παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+.

Εάν εφαρμοστούν και επιβληθούν, οι νέες κυρώσεις θα μπορούσαν να προσθέσουν έως και 8,40 δολάρια στις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με την συμβουλευτική ClearView Energy Partners.

Αυτό θα αποτελούσε άσχημα νέα για τον Μπάιντεν, ο οποίος έχει ήδη αξιοποιήσει το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου (SPR) της χώρας μετά την εκτίναξη του κόστους των εγχώριων καυσίμων σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα το 2022.

Ενώ οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ απέχουν ακόμη αρκετά από τα επίπεδα που είχαν σημειωθεί τότε, έχουν καταγράψει άνοδο φέτος, ενώ η περίοδος αιχμής της κίνησης στους δρόμους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Οι τελευταίες κυρώσεις αποτελούν μέρος ενός πακέτου εξωτερικής βοήθειας που αναμένεται να εγκριθεί από τη Γερουσία αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα, συμπεριλαμβάνουν διατάξεις για την μείωση της χρήσης του ιρανικού πετρελαίου από την Κίνα, αποσαφηνίζοντας ουσιαστικά ήδη υπάρχουσες εξουσίες.

Περίπου το 80% των περίπου 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως που εξάγει το Ιράν έχει προορισμό την Κίνα, για να υποστεί επεξεργασία από μικρά ανεξάρτητα διυλιστήρια σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η νομοθεσία θα επεκτείνει τον ορισμό της «σημαντικής χρηματοπιστωτικής συναλλαγής» στο πλαίσιο των υφιστάμενων αμερικανικών κυρώσεων, ώστε να περιλαμβάνει συναλλαγές οποιουδήποτε μεγέθους που πραγματοποιούνται μεταξύ κινεζικών και ιρανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την αγορά ιρανικού πετρελαίου, σύμφωνα με ανάλυση της νομοθεσίας από το Bloomberg Government.

«Υπάρχει κίνδυνος ότι το μέτρο θα μπορούσε να επιβληθεί σε λιμάνια, πλοία και διυλιστήρια που εμπλέκονται στη ναυτιλία, την επεξεργασία και άλλες συναλλαγές που αφορούν ιρανικό αργό πετρέλαιο», δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών γεωπολιτικού κινδύνου της Rapidan Energy Group, Φερνάντο Φερέιρα.

Ωστόσο, υπόκεινται επίσης σε μια πιθανή παρέκκλιση, η οποία επιτρέπει στον Μπάιντεν να κάνει εξαιρέσεις σε περιπτώσεις όπου η εθνική ασφάλεια απειλείται.

«Είναι απίθανη μια ενθουσιώδης επιβολή των νέων κυρώσεων», ανέφερε ο Φερέιρα, προσθέτοντας πως «ενδέχεται να παρατηρήσουμε μία μικρή μείωση των εισαγωγών».

Παρ’ όλα αυτά, η αποφυγή των κυρώσεων μπορεί να κάνει πιο δύσκολη οποιαδήποτε προσπάθεια του Μπάιντεν, αν το Ιράν και οι πληρεξούσιοι του εμπλακούν σε αμεσότερη επιθετικότητα προς το Ισραήλ.

«Η χρήση των εξαιρέσεων στις κυρώσεις αν το Ιράν συνεχίσει την επιθετικότητά του θα μπορούσε να είναι πολιτικά τόσο επιζήμια όσο και οι υψηλές τιμές της βενζίνης», δήλωσε ο Κέβιν Μπουκ, διευθύνων σύμβουλος της ClearView Energy Partners.

Διαβάστε ακόμη:

Θεόδωρος Δουζόγλου: Mε νέα ομάδα το πλάνο ανάπτυξης στη φιλοξενία 5 αστέρων (pics)

Περιστέρης: Έχουμε προτάσεις για την Αττική οδό, προς το παρόν δεν εξετάζουμε την είσοδο τρίτων

Σαράντης: Μπαίνει στην αγορά της Σ. Αραβίας – Με ρυθμό 32% η ανάπτυξη των εξαγωγών (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ