Η Σιγκαπούρη ξεπέρασε το Χονγκ Κονγκ ως το πλέον ελκυστικό χρηματοπιστωτικό στην Ασία και το τρίτο στον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που τοποθετεί τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο στην πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα.

Το Χονγκ Κονγκ υποχώρησε στην τέταρτη θέση, καθώς δέχθηκε ισχυρό οικονομικό πλήγμα από τους αυστηρούς περιορισμούς λόγω Covid αλλά και από μία σημαντική φυγή ταλέντων, ενώ το Σαν Φρανσίσκο ανέβηκε δύο θέσεις για να ολοκληρώσει την πρώτη πεντάδα του Παγκόσμιου Δείκτη Χρηματοοικονομικών Κέντρων.

Το Χονγκ Κονγκ προσπαθεί να ανακτήσει τη θέση του ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κόμβου, καθώς συνεχίζει να ακολουθεί το παράδειγμα της Κίνας στην προσπάθεια να περιορίσει στο ελάχιστο τα κρούσματα κορωνοϊού, την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος εφαρμόζει πλέον όλο και και λιγότερα περιοριστικά μέτρα.

Μια σύνοδος κορυφής των παγκόσμιων τραπεζιτών τον Νοέμβριο, που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την πόλη, εξασφάλισε συμμετοχές από περίπου 20 κορυφαίες εταιρείες του πλανήτη.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα γύρω από τη χαλάρωση των μέτρων καραντίνας, η οποία έχει διατηρήσει τον αριθμό των επισκεπτών σε χαμηλά επίπεδα, κάνει τους συμμετέχοντες να διστάζουν.

Η Σιγκαπούρη, από την άλλη πλευρά, αναμένεται να δεχθεί πάνω από 4 εκατομμύρια επισκέπτες το 2022.
Μια σειρά σημαντικών εκδηλώσεων, όπως το Milken Institute Asia Summit, το Forbes Global CEO Conference και το Grand Prix της Σιγκαπούρης θα συμβάλουν στην ανάδειξη της πόλης ως ταξιδιωτικού προορισμού.

Οι κινεζικές πόλεις Σαγκάη, Πεκίνο και Σενζέν διατήρησαν τις θέσεις τους στην κατάταξη του top 10 του GFCI, παρά τα ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα Covid που έχουν ουσιαστικά αποκόψει τη χώρα από τον υπόλοιπο κόσμο. Άλλα αξιοσημείωτα ευρήματα της έκθεσης ήταν: Το Παρίσι επέστρεψε στην πρώτη 10άδα, ενώ το Τόκιο υποχώρησε στη 16η θέση. Το Σίδνεϊ ανέβηκε 10 θέσεις στην κατάταξη και έφτασε στην 13η θέση. Το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι κυριάρχησαν στη Μέση Ανατολή, καταλαμβάνοντας τη 17η και 32η θέση αντίστοιχα.

Τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά κέντρα υποχώρησαν σημεντικά ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να υποχωρεί 22 θέσεις στην 73η και την Αγία Πετρούπολη να υποχωρεί 17 θέσεις.

Ο δείκτης, που διαμορφώθηκε από τις δεξαμενές σκέψης Z/Yen Partners και το China Development Institute, κατατάσσει 119 χρηματοπιστωτικά κέντρα και χρησιμοποιεί δεδομένα που συλλέγονται από χιλιάδες επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Τα 20 κορυφαία χρηματοοικονομικά κέντρα

1. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
2. Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
3. Σιγκαπούρη Χονγκ Κονγκ
4. Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
5. Σανγκάη, Κίνα
6. Λος Άντζελες, ΗΠΑ
7. Πεκίνο, Κίνα
8. Σενζέν, Κίνα
9. Παρίσι, Γαλλία
10. Σεούλ, Νότια Κορέα
11. Σικάγο, ΗΠΑ
12. Σίδνεϊ, Αυστραλία
13. Βοστώνη, ΗΠΑ
14. Ουάσιγκτον DC,
15. ΗΠΑ Τόκιο,
16. Ιαπωνία Ντουμπάι,
17. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
18. Φρανκφούρτη, Γερμανία
19. Άμστερνταμ, Ολλανδία
20. Γενεύη, Ελβετία

Διαβάστε ακόμα:

Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου «τρέχει» η Τράπεζα Πειραιώς – Τι προβλέπει

Επιμένει ο Πούτιν στην ρητορική των πυρηνικών – Αντιπολεμικές διαδηλώσεις και άγρια καταστολή στη Μόσχα

Τι πρέπει να προσέξετε εάν κάνετε δωρεές χρημάτων στα παιδιά σας