Το απίστευτο ράλι του χρυσού μέσα στο 2020, έχει πυροδοτήσει ένα μαζικό κύμα αγορών, με τους επενδυτές και όχι μόνο να διακρίνουν μία ευκαιρία να αποκομίσουν κέρδη από μια τοποθέτηση που παραδοσιακά αποδίδει από ελάχιστα έως καθόλου. Το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αναταράξεων και εν μέσω της ύφεσης προερχόμενη από την πανδημία του κορωνοϊού, υπήρξε μία μαζική μεταστροφή προς τον χρυσό, ο οποίος κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και έως τις αρχές Αυγούστου κατέγραφε ένα εντυπωσιακό σχεδόν 27% ανόδου της τιμής του.

Η μεγάλης κλίμακας αγορές και τοποθετήσεις σε χρυσό επέφεραν ανακατανομές στην αγορά χρυσού και στη συγκέντρωση των αποθεμάτων. Σε αυτή την βάση πρωταθλητές αναδεικνύονται τα Χρηματιστηριακώς Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (Exchange Traded Funds, ETFs) και ειδικότερα εκείνα τα οποία τη μεγαλύτερη έκθεσή τους την έχουν σε χρυσό και άργυρο. Στα εν λόγω funds συσσωρεύτηκαν περισσότερα από 50 δισ. δολάρια μέσα στο 2020, κατέχοντας πλέον τον περισσότερο σε αξία χρυσό από κάθε κεντρική τράπεζα, εξαιρουμένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η συσσώρευση αυτή δημιούργησε τεράστια κέρδη για τα ETFs αλλά και για οποιοδήποτε ασχολείται με την αγορά χρυσού, συμπεριλαμβανομένων των χρηματιστηριακών εταιρειών οι οποίες τοποθετούν τα κεφάλαια των πελατών τους στα funds, έως τις τράπεζες και τις εταιρείες ασφαλείας που είναι υπεύθυνες για την αποθήκευση χρυσού και αργύρου αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Λονδίνο.

«Επί του παρόντος είναι μία πολύ καλή αγορά για να συμμετέχεις», δηλώνει ο Τζορτζ Μίλινγκ-Στάνλεϊ, επικεφαλής στρατηγικός στην State Street Global Advisors, την εταιρεία που έχει αναλάβει το μάρκετινκ για το μεγαλύτερο ETF, το SPDR Gold Shares ή GLD. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ζήτηση για τον χρυσό οδηγείται από τα ETFs».

Τα ETFs συνήθως χρεώνουν ένα ποσοστό επί της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων. Με τους επενδυτές να αυξάνουν τις συμμετοχές τους καθώς η τιμη σποτ έφθασε σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ έως τα 2.075 δολάρια η ουγκιά νωρίτερα αυτό το μήνα, τα κέρδη εκτινάχθηκαν.

Οι συνολικές χρεώσεις για τα 10 κορυφαία ETFs χρυσού, με βάση τις τρέχουσες τιμές, ανέρχονται περί των 610 εκατ. δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με υπολογισμό του Bloomberg News, ενώ για τα κορυφαία 5 ETFs με έκθεση στον άργυρο το ποσό διαμορφώνεται σχεδόν στα 110 εκατ. δολάρια. Οι επενδυτές έχουν αγοράσει περισσότερο ασήμι μέσω των ETFs κατά τους πρώτους 8 μήνες του τρέχοντος έτους από ότι παρήγαγαν οι 10 μεγαλύτερες εξορυκτικές εταιρείες στον κόσμο πέρυσι. Το GLD αποκομίζει σχεδόν 300 εκατ. δολάρια ετησίως σε τρέχουσες τιμές.

Η έκρηξη της τιμής έχει επίσης ωφελήσει τις μεγάλες τράπεζες -κυρίως την JPMorgan και την HSBC- οι οποίες διακρατούν χρυσό και ασήμι για λογαριασμό των ETFs στα θησαυροφυλάκιά τους. Για εκείνες είναι μια εξειδικευμένη επιχείρηση, αλλά καθώς οι συμμετοχές έχουν αυξηθεί σε αξία, έχει καταστεί ένα σταθερό κέρδος.
Ο χρυσός του GLD διατηρείται στο θησαυροφυλάκιο της HSBC στο Λονδίνο.

Η αποθήκευση αντιπροσωπεύει συνήθως περί του 10% των 1,1 δισ. έως 1,2 δισ. δολαρίων ετησίως που κερδίζουν οι τράπεζες από τα πολύτιμα μέταλλα, σύμφωνα με τον Αμρίτ Σαχανί, διευθυντής έρευνας της Coalition Development, υπογραμμίζοντας ότι το ποσό «θα είναι σχεδόν διπλάσιο» φέτος.